„Egymást megismerni, együtt gondolkodni, egymástól tanulni!”

Szakmai nap az ordasi iskolában

2014.10.17 11:50    |    Kozákné Szentgyörgyi Ilona, Varga Attiláné tanítók  

A közel 2 éve működő kalocsai tankerület vezetése, Korsós Lajosné Kalocsai Tankerületi ordas1_300Igazgató és munkatársai elgondolása, valamint az iskolaigazgatók igénye találkozott akkor, amikor a 2014-15. tanévet nyitó igazgatói értekezleten megállapodtak, hogy az eddigi szervezeti átalakulás munkálatai után szakmai megújulás, a tankerület iskolái közötti szakmai kapcsolatok erősítése is bekerül az új tanév feladati közé.

Megismerkedni egymás iskoláival, pedagógiai munkájával, erősségeivel, az egymástól való tanulás lehetőségeivel. Mindezen feladatokat bemutató foglakozások, órák megszervezésével kívánták megvalósítani. Az első ilyen bemutató órákat azoknak az iskoláknak a részére szervezték, melyekben összevont tanulócsoportok működnek. A csökkenő tendenciát mutató gyermeklétszám miatt egyre több intézmény kényszerül osztályokat összevonni, ezért a tankerület lehetőséget biztosított a szervezeti forma megismertetésére annak érdekében, hogy az érintettek jobban betekinthessenek és ezáltal közelebb kerüljenek a témához.

A járás legkisebb iskolájában Ordason, az intézmény megléte óta összevont formában folyik a tanítás. Ma négy alsó tagozatos osztályból kialakított, egy összevont tanulócsoporttal, egész napos szervezeti formában történik a nevelés-oktatás. Az ott dolgozó tanítók évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek ebben a tanulás-szervezési módszerben, így vállalták, hogy bemutatják napi munkájukat.

A bemutató órát a Dunapataji Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézménye, az Ordasi Általános Iskola pedagógusai: Kozákné Szentgyörgyi Ilona és Varga Attiláné tartották. A tankerület meghívására 9 iskolából 17 pedagógus és az intézmény igazgatója, Szabó László; valamint az alsó tagozatos munkaközösség vezetője, Varga Zoltánné vett részt. A Kalocsai Tankerület szakmai képviseletében Bolvári Gézáné oktatási referens nyitotta meg a szakmai napot és Szabó Zsolt, Ordas község polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

 

ordas2_450

 

1-4. összevont osztályban magyar és matematika órán vehettek részt a jelenlevők. Példát láthattak a hagyományos és innovatív pedagógiai mórszerek együttes alkalmazására, a tanulók önálló feladatvégzésére. Betekintést nyertek a kiscsoportos tevékenységben megvalósult differenciálásba, az informatika alkalmazásába, az interaktív tananyag használatába a tanítási folyamatban. Tapasztalhatták, hogy a négy évfolyamból kialakított csoportban is hatékonyan lehet nevelni, oktatni. A fenn említetteket segítette a családias, meleg iskolai légkör, melyet a vendégek is érzékeltek. Az órán láthatták, hogy tanítja, segíti a nagyobb a kisebb gyermeket mind a tanulásban, mind az iskolai életbe történő beilleszkedésben.

Az órákat követő műhelymunka során az ordasi pedagógusok bemutatták az ezzel kapcsolatos tanügyi dokumentumok vezetésének lehetőségeit is. A megbeszélés során felmerülő kérdésekre válaszaival Bolvári Gézáné nyújtott sokoldalú segítséget. Válaszaiból a jelenlévők tájékozódhattak az aktuális törvényi háttérről a témában. Szabó László igazgató felhívta az intézményvezetők figyelmét, hogy az osztályok összevonásával kapcsolatos tájékozódást nem lehet figyelmen kívül hagyni, a téma előretekintést jelent.

A szervezők elképzelése megvalósult, melynek során egy kellemes és hasznos délelőttöt töltöttek el a jelenlévők, akiknek sikerült „Egymást megismerni, együtt gondolkodni, egymástól tanulni!”.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás