A tanárok és a szülők többsége is támogatja

Egyházi fenntartásba kerülhet a szakmári iskola

2018.05.24 11:07    |    -sist-  

Fenntartóváltás előtt állhat a Szakmári Általános Iskola. Az önkormányzat, sőt, az ott tanítók, de még az oda járó gyermekek szüleinek a java is túlnyomó többségben támogatja, hogy az állami fennhatóság helyett kerüljön a katolikus egyház, pontosabban a főegyházmegye irányítása alá az intézmény. Az okok felől és arról, hol is tart jelenleg ez a folyamat, András Gábor polgármesternél érdeklődtünk.

Bár dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke egy év eleji rádióinterjújában már elejtette, hogy folyamatban van a szakmári iskola átvétele, nagyobb visszhangot akkor nem kapott a dolog. Annál is inkább, hiszen a kezdeti stádiumban rengeteg egy ilyen eljárás körül a kérdőjel. Ezek mostanra sem fogytak el teljesen, viszont kétségkívül tisztulni látszik a kép.

– Bent voltam érsek úrnál a szakmári általános iskola megbízott igazgatójával, és közösen egyeztettünk az intézmény katolikus iskolává válásának lehetőségeiről. Az érsekség részéről kint is járt nálunk egy bizottság, hogy felmérje az iskola állapotát, a gyermekek létszámát, minden infrastrukturális dolgot, és végül azt a javaslatot tették, hogy az iskolánkat javasolni fogják arra, hogy az egyházi fenntartású intézmények sorába léphessen. Az érsek úr intézkedett tehát, hogy az egyház beadja a szándéknyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy átvegye a szakmári általános iskolát – idézi fel az utóbbi hónapok fontosabb történéseit dióhéjban Szakmár első embere, hozzátéve, hogy erről nem egy szűk kör döntött zárt ajtók mögött. Kikérték a kilátásba került változásokban leginkább érintettek véleményét is.

szakmariiskola1_450
 

– Mind a szülőket, mind a pedagógusokat megkérdeztük, mit szólnának ehhez, és szavazás formájában tudathatták, hogy szeretnék-e, hogy Szakmáron katolikus iskola működjön, vagy sem. Elmondhatom, hogy a pedagógusoknak több mint 90 százaléka, a szülőknek pedig körülbelül a 95 százaléka arra szavazott, hogy ez a folyamat végbemenjen – folytatja András Gábor.

szakmariiskola2_450
 

– Elindult tehát a folyamat, ami ebben a pillanatban várakozó állásponton van. Május 31-ig születik ugyanis a felsőbb vezetés részéről határozat arról, hogy megtörténhet-e a fenntartóváltás, vagy sem.

Ez mindenféleképpen pozitív változást hozna, több szempontból is. Egyfelől a gyerekek már egészen fiatalon elkezdhetnének megismerkedni a vallással, illetve annak gyakorlásával. Maga, az intézmény előtt is pozitívabb jövőkép rajzolódhat ki, véleményem szerint, hiszen más lehetőségek állnak nyitva egy egyházi fenntartású iskola előtt, mint egy állami kézben lévő előtt. Bízom benne, hogy az egyház részéről nagyobb lesz majd a hajlandóság arra, hogy komolyabb infrastrukturális fejlesztéseket hajtson végre, mint amit az elmúlt időszakban tapasztalhattunk itt Szakmáron – tekint a jövőbe a polgármester, aki nem titkoltan bízik a változásban, és reméli annak jótékony hatásait. – Arról is beszélni kell az iskola jövője kapcsán, hogy a katolikus intézménnyé válás, úgy gondolom, biztosabb lábakra állítja az intézményt, mintha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ égisze alatt maradna. Bármilyen településnek, de különösen egy kistelepülésnek életbevágó, hogy legyen óvodája és iskolája, ami a helyben élő, vagy itt letelepedő fiatalok megtartóképességét jelentősen erősíti – mondta András Gábor az intézmények megtartásának és fenntarthatóságának biztosításának jelentőségéről.


(Fotó: Szakmári Általános Iskola – Facebook)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás