Gyermek és felnőtt jóléti beruházások a szakmári JETA- beruházások középpontjában

2022.06.24 16:41   

„Szakmáron iskolaépület és tornaterem, az önkormányzat harkányi üdülője és óbányai diákszállója megújítása, az elbontott romos házak helyén épült új, korszerű játszótér és szabadidő park építése fémjelzi a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által biztosított pályázati, összesen 72,8 millió forint hatékony felhasználását. Talán furcsán hangzik, de a pandémiával terhelt elmúlt két év a közösségi összejövetelek tiltása miatt kicsit még kedvezett is az elsősorban a gyermekek és a felnőttek jólétét szolgáló beruházások megvalósításának, hiszen azok többnyire üresen álltak. A JETA pályázatán idén az óbányai diákszállónk konyha-étkező épületrészének korszerűsítésére biztosított 9,897 millió forint felhasználása még folyamatban van, az ebédlő járólapja, a csempék cseréje, a teljes villanyhálózat korszerűsítése, a WC-k felújítása és a teljes festés a nyári táborozások miatt csak ősszel kezdődik, de így is elégedettek lehetünk a már elért céljainkkal”– mondta András Gábor, Szakmár község polgármestere.

A településvezető az Alapítvány által biztosított forrásokról szólva kifejtette:

„Polgármester kollégáimmal nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a JETA pályázati rendszere kifejezetten azokat a területeket érinti, amelyek fejlesztésére máshol nem, vagy csak kis eséllyel pályázhatnak a települések. Ráadásul a JETA természetesen szigorú és következetes elszámolási rendszere egyszerűségénél fogva gyakorlatilag nem igényel külső segítséget. Így erre nem kell külön pénzeszközöket fordítani. Az elmúlt bő két évet tekintve elmondhatom: ebben az időszakban a gyermek és felnőtt jóléti beruházások kerültek előtérbe, ezen belül is túlsúlyban vannak a gyermekeket szolgáló fejlesztések. 2019-ben, az alsós iskolaépület és tornaterem energetikai korszerűsítése első ütemére 28,426 millió forint érkezett a JETA-tól. Ebből az összegből az alapterületére nagy iskola összes külső nyílászáróját korszerűre cseréltük, leszigeteltük a födémet, elvégeztük az ablakpárkányok cseréjét, és a homlokzati javítások is megtörténtek. Mindez már a következő évben jelentős mértékben éreztette hatását az energiaszámlák kifizetésénél. Ezt a fejlesztést most TOP pályázati forrásból folytatjuk.


szakmar_450
A 2019 évi falunap méltó megrendezésére egymillió forintot biztosított az Alapítvány. Ez a falunap azért is emlékezetes, mert azt követően már nem volt lehetőség ilyen nagyszabású rendezvényre.
Amint az köztudott, Szakmár Község Önkormányzatának Harkányban, a gyógyfürdő közelében van egy rekreációs célokat szolgáló, 14 fő elhelyezésére alkalmas üdülője. Ennek a teljes belső felújítása, külső szigetelése és színezése, a tető cseréje és az udvar egy részének és a parkolóknak a térkövezésére 24, 494 ezer forintba került, mely JETA pályázati összeget az akkor már emelkedő építőipari árak ellenére nem kellett kiegészítenünk.
A következő, településképi szempontból is jelentős, az Alapítványtól nyert 8,891 millió forintból 2021-ben megvalósított beruházás a közterületi szabadidőpark kialakítása volt. A park gyermekjátszóteret foglal magába, de a felnőtt kondigépek kihelyezése révén az idősebb korosztálynak is kikapcsolódási és pihenési lehetőséget biztosít. Ez a fejlesztés a régi, elbontott romos épületek helyén valósult meg, így ez a településrész ezáltal is komfortosabb és esztétikusabb lett.
Ugyan az óbányai komplexum fejlesztéséről már szóltam, de ezzel kapcsolatban azért még megjegyzem: a kivitelező kiválasztását követően reményeink szerint már szeptemberben megkezdődnek a munkálatok, és még a téli időjárás beköszönte előtt befejeződnek” - zárta tájékoztatását András Gábor, Szakmár község polgármestere.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás