Falunapra készül Szakmár

Új iskolaigazgató, kamera- és vízelvezető-rendszer

2018.09.20 12:15    |    -sist-  

Ha van egy hely, ahol a nyár mindenről szól, csak a pihenésről nem, akkor az minden bizonnyal a szakmári Polgármesteri Hivatal. Nem csak azért, mert a hétvégére egy rendkívül színes, kétnapos falunapi ünnepséget szerveztek meg, hanem azért is mert több vasat tartanak a tűzbe, már ami a településfejlesztést illeti, és mint emlékezetes, a község iskolájának háza táján is komoly változások történtek. Ezekről beszéltettünk a közelgő falunapra hangolódva András Gábor polgármesterrel.

Van jócskán miről kérdezni, de talán kezdjük a legaktuálisabbal, hiszen falunapra készültök!

– Bizony, minden évben augusztus utolsó hétvégéjén tartjuk ezt Szakmáron, most sem lesz másképp. Péntek délután lesz a házisütemények versenyének a bírálata, illetve a helyi termelők termékeinek a bemutatója, majd a Napos oldal zenekar koncertjével zárjuk a napot. A szombati lesz a főnapunk kispályás focival, horgászversennyel és gyermekprogramokkal. A színpadi események délben kezdődnek. Táncbemutatók, koncertek és egy egyedülálló kaszkadőrshow-szerű biciklis bemutató lesz, majd a P.Mobil kétórás élő nagykoncertje, tűzijáték és diszkó várja a szórakozni vágyókat. Emellett sok-sok ingyenes programmal készültünk a gyerekeknek a mászófaltól a vízigömbön át a lufihajtogatásig, amiben Lakatos Norbi „vaklufis” közreműködik.

Ilyenkor szoktatok elismeréseket is átadni, ugye?

– Igen, a Szakmár és Környéke Gyermekeiért Alapítvány jutalmazza ilyenkor az elmúlt tanévben kiemelkedően teljesítő diákokat. Ez nem lesz másképp az idén sem, viszont a képviselő-testület előzetes döntése alapján ebben az évben díszpolgárt nem fogunk avatni.

Jól emlékszem, hogy sikerült pályázati támogatást is nyerni a program költségeinek, pontosabban azok egy részének a lefedésére?

– Szerencsére igen! A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól nyertünk milliós támogatást a programra, amiből többek között az élő nagykoncertet tudjuk fedezni. De ugyanezen szervezet rendelkezésre álló forrásaiból nyertünk még pénzt az óbányai diáktáborunknak a felújítására, ami részlegesen már elkészült, a hátralévő munkálatokat majd a nyári főszezon lecsengésével fogunk elvégezni. Adtunk be tájház-kialakításra és térfigyelő kamerarendszer kiépítésére is pályázatot, viszont ezek sajnos nem részesültek eredményes bírálatban. Ugyanakkor elmondhatom, hogy egy feszes, saját költségvetés kidolgozása és jóváhagyása nyomán a héten elkészült a térfigyelő rendszerünk és be is üzemeltük azt.

Miért volt fontos, hogy ha kell, mélyebben a saját zsebbe nyúlva is, de megtörténjen ez a fejlesztés Szakmáron?

– Ma úgy gondolom, hogy alapvető, hogy egy település tesz ennyit a közbiztonságáért. Vártunk egy darabig olyan pályázat megjelenésére, amivel mérsékelhettük volna a költségeket, de mivel ilyet nem találtunk egy ideje, úgy döntöttünk, hogy magunk lépünk a tettek mezejére. Így a Szakmárra be és az onnan kivezető utakat pásztázzák rendszámfelismerős kamerák, a településközpontban pedig az önkormányzat épületének környezetébe kerültek eszközök, amelyek együttesen nagy területet látnak folyamatosan.

Mit tudnak ezek a kamerák?

– Az egyik legmodernebb rendszert üzemeltük be, amelynek a kamerái éjszakai is mondhatni, nappali fénnyel látnak. Komoly tárolóegység van, ami hetekig őrzi a térfigyelők felvételeit. Ha bármi történne tehát, innen bármikor visszanézhetjük a rögzített képeket. Azt azért fontos elmondani, hogy nem gondolom kritikusnak a közbiztonság helyzetét Szakmáron. Remélem, azáltal, hogy most már kameráink is vannak, ez a helyzet csak megerősödik, vagy tovább javul idővel.

Ha pedig fejlesztésekről és beruházásokról beszélünk, akkor amellett sem mehetünk el, hogy több nyertes beadványotok van a Térségfejlesztési Operatív Program keretére. Ezek milyen megvalósulási szakaszokban járnak?

– Ebben a pillanatban a csapadékvíz-elvezetési pályázatunk van kivitelezési szakaszban. Az energetikai és iparterület-fejlesztési pályázatunk kivitelezése is a megvalósulás küszöbén áll. A vízelvezetők kapcsán elmondhatom, hogy azok teljes rendszerét felújítottuk. Ez érintette a Rákóczi, a Bajcsy, a Kiskőrösi, Petőfi és a Mátyás király utcákat, ami a település legnagyobb hányadát lefedi. Az iparterületi fejlesztés új út építésére irányul az ipari területünk felé, ahol egy traszformátor-állomást is kialakítunk, mert több vállalkozás jelezte, hogy problémái vannak az áramvételezéssel. Itt jegyezném meg, hogy ugyanezen területen, ami most még önkormányzati, később viszont magánvállalkozói lesz, elkezdődik egy kéthektáros napelem-park építése is rövidesen. Az elővásárlási szerződés már megvan és állnak a napelemek tartószerkezetei. Remélhetőleg szeptember-októberben már elindulhat a létesítmény tesztüzeme is, amit egy környékbeli vállalkozó vezet.

Végül, de nem utolsó sorban, az utóbbi híradások Szakmárról rendre az iskoláról szóltak, amit a már hivatalosan is mondhatjuk, hogy átvett az érsekség, ennek szellemében indul majd az új tanév ősszel. Történt viszont más is az iskolában, amióta erről utoljára beszéltünk!

– Igen, ugyanis eldőlt, hogy a Szent Asztrik Katolikus Általános Iskola igazgatója Kapitány Richárd lesz. Emellett elmondhatom, hogy alakul a tantestület is, és izgatottan várjuk a becsengetést.

Történtek kisebb-nagyobb felújítások, karbantartási munkálatok a nyári szünet alatt?

– Ez most egy nehéz kérdés, mert ezek tervben voltak, viszont az átadás-átvétel körüli teendők sorában ez kimaradt. Végülis az iskola egyik szárnya teljesen felújított, a másikra talán ráfértek volna kisebb karbantartási munkák, de majd legközelebb biztosan pótolja a fenntartó.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás