„Azt a palackot ne vigyék nagyon messzire…”

Borverseny volt Szakmáron

2015.04.02 09:01    |    T.B.  

gyanúgy kezdődött a nap Szakmáron március 14-én, mint az elmúlt évszázadokban bármikor. A kakasok kukorékolással üdvözölték kora reggel a napot, a gyerekek a délelőtti játékra gondoltak, az asszonyok a boltba, a férfiak egy része meg a kocsmába igyekezett. Valami azonban más volt ezen a délelőttön: ekkor rendezték meg az első borversenyt a településen.

Néhány fiatal gazda téli beszélgetései alatt fogalmazódott meg az ötlet, hogy egy kissé felpezsdítsék a falu életét, szerveznek egy bormustrát.

Szakmárról és a környező szállásokról bárki nevezhetett, a feltétel az volt csupán, hogy a bor itt helyben készüljön el. Így aztán ezen a délelőttön aranyló fehérborok, rózsaszínes árnyalatú rosék és rubinszínű vörösborok sorakoztak a művelődési ház egyik termében, hogy a szakértők minősítsék őket. Fehérbor kategóriában 12, míg rosé és vörösbor kategóriában 11 illatos nedű került a poharakba.

1101borverseny_800

A Hajósról érkezett borászok: Beck Zoltán, Hodován Zsolt és Huber János, a Vintegro Pinceszövetség tagjai Maros-vári Gábor borásszal, az egyik szervezővel közösen pontozták a bemutatott borokat, munkájukat segítette még Dobler Róbert alpolgármester. Megfigyelték többek között a színt, a tisztaságot, az illat intenzitását, a zamat karakterességét is. A legnagyobb dicséret talán akkor hangzott el, amikor az egyik palack kóstolása után megkérték a bort bemutató fiatal lányt, Tóth Anasztáziát (aki egész délelőtt szorgalmasan töltögette a bormintákat), hogy azt a palackot ne vigye nagyon messzire…

Fehérbor kategóriában bronz minősítést kapott Bogár István, Kaszás Béla, Tóth István Tibor, dr. Répási Csaba, Döbrentei Sándor és Vidók László, arannyal illették Szalontai József, Tamás Botond és a Hobby Pince fehérborát. A Hobby Pince cserszegi fűszerese érdemelte a nagy aranyat, s lett ezzel Szakmár község fehérbora.

Rosé és vörösbor kategóriában bronzzal jutalmazták Tóth András, Tóth István Tibor és Vidók László borát, ezüstöt kapott a Hobby Pince, Szalontai József és Tóth András. Arany minősítést érdemelt a Hobby Pince kékfrankosa, így ezt a bort választották Szakmár község vörösborának.

A szervezők: Tamás Botond, Tóth András és Marosvári Gábor tervei szerint a következő esztendőben kicsit kibővítik ezt a versenyt, így nemcsak a borok, hanem a Szakmáron készült szalámik is zsűri elé kerülhetnek majd 2016-ban.

1102borverseny_800

Szakmár község első borversenyén a következő eredmények születtek:

Fehérbor kategóriában: Juhász Zoltán: Fehér Cuveé – oklevél; dr. Répási Csaba: Irsai Olivér – oklevél; Bogár István: Zenit – bronz; Kaszás Béla: Fehér Cuveé – bronz; Tóth István Tibor: Fehér Cuveé – bronz; dr. Répási Csaba: Fehér Cuveé – bronz; Vidók László: Cserszegi fűszeres – bronz; Döbrentei Sándor: Cserszegi fűszeres – bronz; Szalontai József: Fehér Cuveé – arany; „Hobby” Pince: Fehér Cuveé – arany, Tamás Botond: Chardonnay – arany, „Hobby” Pince: Cserszegi fűszeres – nagy arany (Szakmár község fehérbora 2015)

Rosé, vörösbor kategória: Balogh András: Szlan-ka+ Pozsonyi fehér rosé – oklevél; Vidók László: Zweigelt rosé – bronz; Tóth István Tibor: Kékfrankos rosé – bronz; Tóth András: Merlot + Kékfrankos rosé – bronz; Sza-lontai József: Piros szlanka rosé – ezüst; „Hobby” Pince: Kékfrankos rosé – ezüst; Kaszás Béla: Kékfrankos – oklevél; Döb-rentei Sándor: Kékfan-kos – oklevél; Bogár István: Cabernet Sauvignon + Kékfankos – oklevél; Tóth András: Merlot – ezüst; „Hobby” Pince: Kékfrankos – arany (Szakmár község vörösbora 2015)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás