Nagyon ráerősítettek a gyermekprogramokra a falunapon

Szakmár hazavárja az elszármazott családokat

2016.09.15 13:42    |    -r-s  

A hagyományos arcfestős-kézműves foglalkozások mellett más látványos és élvezetes eseményekkel várta a kicsiket a múlt hétvégi szakmári falunap: a sportpályán felfújt medencében vízigömb, a közelben paintball és csillámtetoválás is rendelkezésre állt. A község persze büszkén mutogatta kézműves, házi termékeit, a mézen és a pékárun át a díjnyertes kolbászokig. A fűszer a Takács Tamás Blues Band volt.

– Családi rendezvénynek szánjuk, mivel a búcsúk elhalásával keletkezett igény egy olyan össznépi eseményre, ahol a család apraja-nagyja együtt tud lenni, és szívesen hazatérnek azok a szakmáriak, akik máshová vándoroltak. Ilyenkor az itt maradt szülőkkel ünnepelnek, illetve hozzák a saját gyerekeiket – indokolta András Gábor polgármester a mind jobban bővülő gyerekprogramokat, hiszen fontos, hogy az amúgy hosszasabb időre nehezen leköthető kicsiket is ott tudják tartani a falunapon. A községvezető mindig nagyon széles választék összeállítására ösztönzi a szervezőket. Kollégáival már évekkel ezelőtt megállapodtak abban, hogy a gasztronómiai büszkeségeiknek külön napot szentelnek. – Pénteken mindig a helyi termelők termékbemutatóival kezdjük a programot. Van egy pékségünk, ők különböző bio ételekkel is készültek a süteményeik és más péktermékeik mellé – emelte ki. Az igazi „hazai” ízek özönében mindenképpen nagy sláger volt még az egyre népszerűbb szakmári méz és a disznótoros kínálat – ezen belül is a Hartai Kolbászfesztiválon termékdíjassá avanzsált egyik kolbászuk. Kalocsai Néplap

– A nyitónaphoz mindig igyekszünk hozzáfűzni kulturális programot is. Ezt az idei évben még a tánccsoportot 19 évig irányító Dudás Szilvia búcsúztatójával kapcsoltuk össze. A táncosok és az önkormányzat is megköszönte a hosszú munkáját: egy nagy vetítéssel idéztük fel az együtt töltött időszakot – mondta a polgármester, megjegyezve, hogy az akár órákig tartó néptáncos műsor egy ilyen eseményen messze nem túlzás, hiszen sokan kíváncsiak a csapatra, főleg olyan eredményekkel, amelyeket elértek, különböző fesztiválokon. – A 2016-os minősítő versenyükön kiváló eredményt értek el, persze hogy mindenki látni akarta ezt a produkciót. Főleg azoknak volt érdekes, akik azért nem mindennap járnak itt, ők is nagyon büszkék rájuk – jegyezte meg.

A szakmári falunap szervezőgárdája arra is mindig ügyel, hogy hívjon legendás, nagyon ismert előadót: ezúttal a Takács Tamás Blues Band nagykoncertjét választották, nagyon jó érzékkel, mert az évtizedek óta rocklegendának számító énekes ezzel a zenekarával évek óta nem járt ebben a régióban (csak a Karthago élén lehetett vele találkozni, Kalocsán és Foktőn). A síró gitárnál valamivel finomabb zenei élvezetekre vágyókat mazsorett- és operettműsorral, valamint fúvószenekarral várták.

A település persze nem hagyta ki a lehetőséget és ebből az alkalomból is díjazta „övéit”: a kitüntetések során is a fiatalok kerültek előtérbe, egyrészt a Szakmár Község Gyermekeiért Alapítvány jutalmazásával, aminek során középiskolás gyermekek kaptak elismerést, tanulmányi eredményeikért. Romsiscs Vincéné nyugalmazott pedagógus pedig megkapta a falunapon a díszpolgári címet. Igazgatóként és igazgató-helyettesként is dolgozott, karrierjét, munkásságát, a szakmári gyerekek generációinak nevelését méltatta a legnagyobb kitüntetéssel az önkormányzat.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás