Sok erőt ad a színpadi elismerés

Dobogósok lettek a minősítőn a szakmáriak

2015.05.07 11:48    |    géjé  

A kalocsaiak mellett a szakmári néptáncosok is hozzák a fesztiválszezon előtti időszak jó eredményeit: a kisebbek egy első és egy harmadik helyezéssel jöttek haza a kiskőrösi minősítő versenyről, míg a Mönyecskék Szerbiában jártak az ifjúsági csoporttal. A sorozatot még a nyár beköszönte előtt folytatják Baján, Salgótarjánban és Szeremlén. Mozgalmas időszakon van túl a szakmári folklórélet.

– Kiskőrösön mutatkozott be az utánpótlás és a gyermek csoport, nagyon szép eredményekkel: előbbi bronz, utóbbi pedig aranyminősítést kapott – árulta el a néptáncosok számára oly’ fontos minősítő versenyek legutóbbi felvonása kapcsán Dudás Szilvia. A szakmári csoportok néptánctanára párhuzamos bemutatkozásokról beszélt: amíg növendékeik itthon szerepeltek parádésan, addig az ifjúságiak és a felnőtteket tömörítő Mönyecskék Szerbiában jártak, ami náluk egyébként nem számít rendkívüli eseménynek. – Ez egy testvérkapcsolat Moravica, vagyis Bácskossuthfalva településsel, ahova az egyik évben mi megyünk, a másikban pedig vendégül látjuk őket – magyarázta.

Kalocsai Néplap

A tavasz végi szerepléseiknek ezekkel a néptáncos bemutatókkal még nincs vége. A következő kihívásra ezekben a napokban készülnek gőzerővel. Május 16-án tartják Baján a Nepomuki Szent János tiszteletére életre hívott Jánoska-eresztés ünnepét, ami tulajdonképpen egy népzenével kísért vízi felvonulás: a virággal feldíszített Szent János szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra rakják, miközben égő koszorúkat engednek szabadon a vízen. Az esemény központjában lévő hajót számos ladik, csónak, kajak, vagy kenu veszi körül, és mindegyik fáklyát, esetleg mécsest visz magával. Ezen a népies szertartáson lép majd fel a Mönyecskék és a szakmá-riak utánpótlás csapata, akik a Szakmári Művészeti Iskola tanítványaiként eleve a bajai Danubia Művészeti Iskolához tartoznak. Érdekes módon ezen a napon is kétfelé utaznak a szak-máriak – a fentebb írt program mellett bevállaltak még egy salgótarjáni szereplést is, ahová a gyermekcsoportot küldik majd. A következő aktuális alkalom pedig a ifjúsági csoporthoz tartozókat érinti: ők a szeremlei pünkösdi ladikozáson táncolnak legközelebb.

– Úgy gondolom, hogy a település életében a táncosok nagyon nagy szerepet játszanak; főleg kulturális értelemben, mert ápoljuk a hagyományokat, ami nem csak az időseknek fontos. A közösségnek ráadásul olyan összetartó erőt adnak, ami egy kis településnek sokat számít – érvelt a számtalan fellépés és próba mellett Dudás Szilvia, megemlítve, hogy a helyiek akkor sem engedik el a néptáncot, ha már egy-egy korosztályból kiöregednek. – Vannak olyan huszonévesek, akik még ma is visszajárnak táncolni, és amikor csak tehetik, eljönnek a táncpróbára, valamint legalább évente részt vesznek egy fellépésen – mondta a néptáncpe-dagógus, aki „jó elrugaszkodási pontnak” tartja a hagyományőrzést. Szerinte felbecsülhetetlen emlékeket szereznek a helyben amúgy nem sok lehetőséggel bíró gyerekek, és ez új távlatokat nyit számukra. A taps, a színpadi elismerés pedig olyan megerősítés, ami komoly ösztönzést jelent a jövőre nézve is.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás