Nem csak beszélnek az együttműködésről

Társadalmi összefogással fejlődik Szakmár

2016.07.14 12:40    |    jni  

Tavaly oktatási intézményeket újítottak fel, és sikerült megszépíteni a községházát is. Idén a temető ravatalozója és egy új piactér van soron Szakmáron, a régió egyik legdinamikusabban átalakuló kistelepülésén. A fejlődést nem kizárólag pályázatokból finanszírozzák: hagyományos programot és útfelújítást is sikerült már összehozni, a lakosság és az önkormányzat összefogásával.

– A ravatalozó épülete már nagyon rossz állapotban volt, időszerűnek találtuk a felújítását, és egy előtető kialakítását is, hogy a gyászolók ne ázzanak az esőben – érvelt a legújabb beruházásuk mellett András Gábor szakmári polgármester. – A pályázat 80 százalékos támogatottságú volt, az ÁFA-visszaigénylési jogunkat viszont érvényesíteni tudtuk. Az elején egy kicsit több pénzt kellett beletenni, de az adót majd visszakapjuk az államtól. Három millió forint önerő kellett a megvalósításhoz – árulta el.

Kalocsai Néplap

A község temetőjében évek óta érett a ravatalozó felújítása. A kerítés és a kapu ugyan még nem készült el, de a munka többi részével már végzett a kivitelező. Épült végre új mellékhelyiség, lecserélték a járólapokat, egy csomó felületet újrafestettek és hatalmas felületen térköveztek: a bejárattól a ravatalozóig készült vadonatúj burkolat. A korábbi épület tetőrendszerét szintén kicserélték, ehhez épült aztán előtető, és a külső színezést is felfrissítették. Ez gyakorlatilag teljes technikai újjászületést eredményezett a sokáig érintetlen ingatlanon.

A polgármester ugyanakkor nem ezeket tekinti igazi eredménynek, hanem azokat a fejlesztéseket, amiket a szakmá-riakkal közösen tudnak megvalósítani. Óriási dolognak minősítette, hogy a lakók, jótékonysági bálokon adakozva gyűjtöttek össze félmillió forintot, az általános iskolai mosdók felújítására és 350 ezret egy közösségi sportközpont kialakítására. Ezeket az adományokat persze mindig az önkormányzat egészíti ki, viszont fontos, hogy nem a teljes összeg terheli a község büdzséjét. András Gábor a lakóknak hálás azért is, hogy a segítségükkel nyolc év szünet után sikerült újraindítani a lovasnap rendezvényüket, amelynek finanszírozását egy korábbi önkormányzati döntés szüntette be. Szintén társadalmi összefogással jött össze a szakmári gazdálkodók földjei mellett elmenő út felújítása.

Lesz piac

Kalocsai Néplap

– Vannak még tervek természetesen: megvásároltunk a falu központjában egy elég rossz állapotban lévő épületet, amit lebontanánk, mert szeretnénk a helyén egy piacteret megvalósítani, pályázatból. Különböző sütőhelyekkel, padokkal, parkolásra alkalmas hellyel képzeltük el – írta le a községvezető, aki egyébként elégedett Szakmár pályázati teljesítményével. Valóban sok forrást tudtak lehívni. – Tavaly a községházát újítottuk fel. Nyertünk még tavaly energetikai pályázatot, ebből az iskola egyik épülete lett felújítva. A faluképünk most már hál’ istennek elég szépnek mondható. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy nem csak abban kell gondolkodni, hogy mit tudunk pályázatból megoldani, hanem abban is, hogy mit tudunk saját magunk által, közösségi összefogásból létrehozni. Amikor van megfelelő cél, akkor az emberek képesek összefogni érte – összegezte a polgármester.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás