Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

„Ezer szépet ígér a holnap, mosolyogva nézz a jövőbe hát!”

2014.02.09 20:56   

2010-ben 96 új diák lépett be a Szent István Gimnázium kapuján. A kezdeti megilletődöttség után otthonra találtak, közösséggé kovácsolódtak, közben maguk is átformálódtak. A négy évvel ezelőtti tétova léptű gólyákból határozott, okos diákká váltak, akiknek második otthont és a felnőttkorba átlépni biztos alapot adott a patinás alma mater. Múlt héten pénteken várakozással az arcokon álltak sorba, hogy osztályfőnökeik feltűzzék ruhájukra a szalagot, mely elválaszt és mégis összeköt éveket, barátságokat, diákokat, s mely jelzi a gyermekkor végét és új utak kezdetét.

 

gimi_szalag_02_340

 

A végzősök nevében Papp Fruzsina szólt társaihoz és az ünneplő közönséghez: – Tudjuk, hogy mennyire fontos tanulni, hogy a későbbiekben meg tudjuk állni a helyünket. Rájöttünk az összetartozás fontosságára, hiszen az életben mindig lesz szükségünk támaszra. Nagyon fontos dolgot is kaptunk tanárainktól: a bizalmat. Bízni azokban, akik szemben ülnek, bízni abban, hogy megértik, amit mondunk. És ez a bizalom évek alatt meghozta termését. Felnőttünk, lassan el kell hagynunk a fészket, meg kell találnunk a választ az élet fontos kérdéseire, s az utat, mely a legmegfelelőbb számunkra.

Majd Perity Lajos igazgató látta el útravalóval végzős diákjait:

 

gimi_szalag_03_340

 

– A kis kék szalag jelképezi azt, hogy egy új útra léptek, és lassan felnőtté váltok. Nem lesz többé kibúvó, válaszolnotok kell a hogyan tovább kérdésre. Mi, tanáraitok szüleitekkel együtt azt reméljük, hogy mérlegelni képes fiatalokká változtatok. A megtanult ismerethalmaz csak eszköz, a lényeg a gondolatok önállósága, a felelősség, tetteitek következményeinek vállalása, számvetés magatokkal és a világgal. Ám az önállóság megszerzésének nincs megtanulható képlete. Az emlékek, a megszerzett tudás, a tapasztalat az ember kincse, kiváltsága és megkülönböztető jegye is. Sajnos ennek a kincsnek a kisebbik részét alkotja az, amit a múltból sikernek tudunk, amire büszkék lehetünk. A nagyobbik része a tévedések emléke, ami lehetővé teszi, hogy ugyanazt a hibát ne kövessük el újra és újra. Mi mást kívánhatnék nektek, mint azt, hogy sikereitek számosabbak legyenek tévedéseitek számánál. Felnőttként higgyetek magatokban, tudjátok pótolni az elmulasztottakat, beismerni és jóvá tenni a hibákat, helyére tenni a dolgokat. Ha így tesztek, remélem, a siker sem marad el. És ne feledjétek: az elmondottak ellenére ezer szépet ígér a holnap, mosolyogva nézz a jövőbe hát!

 

gimi_szalag_05_340

 

 

A beszéd után az igazgató feltűzte az osztályfőnökökre: Grabiczáné Fekete Zsuzsannára, Kohn Juditra és Polgárné Krotos Ilonára, majd ők diákjaik ruhájára a kis kék szalagot.

Ezután a végzős diákok irodalmi műsora következett, versek, hegedűn kísért kalotaszegi dallamok, majd gitárkísérettel előadott Demjén sláger, a Felnőtt gyermekek.

Azt est fénypontja, a végzősök tánca előtti szünetben a diákkor fontos eseményeiről fotókat vetítettek a közönségnek.

A várva várt táncblokkban vérpezsdítő dallamokra latin-amerikai táncokat (betanította: Mácsai Villő), majd habos-fodros nagyestélyiben és frakkban bécsi keringőt (betanította: Farkas Éva) adtak elő a végzősök, majd szüleiket is felkérték egy táncra.

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás