Hagyomány, élmény és emlék

2014.01.11 14:22    |    G.E.  

Folytatva a hagyományos szalagavató ünnepségek sorát, a Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola szakács, pincér és eladó szakmát tanuló diákjaira tűzték fel az utolsó éveseknek járó apró szalagot november 29-én.

 

kossuth_szalag_6_490
 

 

A két szakiskolai osztály diákjai Miskolcziné Szentesi Ágnes és Farkas Hajnalka osztályfőnökök vezetésével foglalták el helyüket a katolikus iskola aulájában összegyűlt vendégek előtt, hogy meghallgassák társaik és az intézményvezető alkalmi ünnepi beszédét, a 10. és 11. „C” osztályosok barátságról szóló műsorát, és felsorakozzanak osztályfőnökeik előtt, hogy ruhájukra felkerüljön a vágyva-félve várt jelkép: a felnőtté válást is jelentő kis szalag.

Az esemény szavalattal indult: Petróczki Krisztina adta elő Fehérvári Zsóka „A küszöbön állva” című versét. A folytatásban a 11. évfolyamosok nevében Gánya Alex köszöntötte az utolsó éveseket, majd Buknicz Eszter Alina tolmácsolta a végzősök visszaemlékező és előre néző gondolatait, és mondott köszönetet társai nevében a szülők féltő gondoskodásáért, tanáraik munkájáért.

A szakmai vizsgák előtt álló, a felnőtt létbe átlépő diákokhoz a tantestület nevében Bekéné Deutsch Ágnes igazgató intézett beszédet.

 

kossuth_szalag_5_329

 

– Dupla nagybetűs ünnepi alkalom a mai – mondta az intézményvezető. – Az egyik ünneplő a család, a másik pedig az alma mater. A mai este egyszerre a visszaemlékezés és az előre tekintés napja is. Pillanatnyi megálló a középiskolás évek lassan véget érő útján. A szalagavató hagyomány, élmény és emlék.

Az igazgatónő a felnőtt lét felelősségére is felhívta a figyelmet. Arra, hogy a 18. életév betöltése nem csak az önállóság boldogító érzését jelenti, de azt is, hogy ettől a naptól minden fiatal maga felel a tetteiért. Ez után azt boncolgatta, vajon hol is kezdődik a felnőttség valaki életében, majd figyelmeztette a fiatalokat, hogy ha tanult szakmájukat szeretettel, magas színvonalon, mindig a jó minőségre törekedve végzik, akkor fogják abban megtalálni a célt, a szépséget, az értelmet.

 

kossuth_szalag_7_490

 

A fiatalok megilletődve járultak az osztályfőnökök elé, akik ruhájukra tűzték a szalagot, és kézfogással köszöntötték a felnőttség küszöbén álló diákokat. Ezt követően a kivetítőkön fénykép-összeállítást láthattunk az osztályok iskolai életének legemlékezetesebb eseményeiről, miközben az ünnepeltek elvonultak felölteni a szalagavató fénypontjának számító tánchoz a hófehér selyemruhákat, frakkokat, hogy azután a meghatott családtagoknak bemutassák a hónapok óta gyakorolt örök klasszikust, a bécsi keringőt. A koreográfiát készítette és a táncot betanította Farkas Éva, a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás