Van, aki csendre, pihenésre és van, aki bulizásra vágyik Szeliden

„Élni és élni hagyni”

2015.08.13 10:05    |    Gábor Erika  

„Szeresd Szelidet, viszontszeret” – duruzsolja a fülembe naponta többször is a szlogent a helyi rádió és nyomatékosítja Dunapatajon az óriásplakát: „A természet Szeliden simogat”. A természettel nincs is baj! Inkább azokkal, akikre ez a sok szeretet nem igazán van hatással. Jó homályos vagyok, ugye?

Néhány napja megkeresett Korsós Ildikó – évtizedek óta családi üdülőjük van Szeliden – és elpanaszolta, hogy az olyannyira szeretett kis tó és a nyaralóba álmodott pihenés tovatűnni látszik néhány nyaraló miatt, akik nem sétával, fürdéssel, szalonnasütéssel, beszélgetéssel, stb. töltik az időt, hanem egész napon át, sőt a hajnalba nyúlóan üvöltő zenével, olykor a garatra jócskán felöntve, harsány ordítozással borzolják mások idegeit.

Korsós Ildikóval jó néhány régi „szelides” jár egy cipőben, őket is képviselte, amikor elkezdtünk beszélgetni, hogy megmagyarázza, miért fakadt ki ingerülten: itt már nem lehet élni!

– A szelidi ötödik-hatodik utca lakóinak életét keseríti meg néhány tulajdonos, akik vagy maguk használják, vagy kiadják a nyaralójukat, és nagyon nincsenek tisztában a közösségi együttélés szabályaival. Két-három házról van szó, ahol minden hétvége azzal telik, hogy amikor a benne lakók szeme kinyílik, attól kezdve bömböl a zene, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal „társalognak” egymással, tudomásunkra hozva például a szexuális életük részleteit. Szólni nekik nem lehet, legalábbis, amikor megpróbáltam, utána egész nap hallgathattam a jellemzésemet és az útirányt, ahová távoznom kellene, még az is elhangzott, hogy rám gyújtják a házat…

– Miért gondolják, hogy rájuk nem vonatkoznak a jogszabályok, hiszen eléggé egyértelműen rögzítve van több helyen is (szabálysértésekről szóló törvény, PTK.), ki mit engedhet meg magának a mások nyugalmának tiszteletben tartása mellett?

– Velem azt közölték, hogy olyan nincs, hogy este tízkor el kell hallgatni. Tájékoztattak, hogy nyugodtan kihívhatom a rendőröket, legfeljebb kifizetik a büntetést, de joguk van úgy szórakozni a saját üdülőjükben, ahogy nekik jólesik. A fejemhez vágták, hogy az ilyen összeférhetetlen emberek miatt, mint én, van annyi eladó ingatlan, mert elüldözzük a nyaralókat. Ettől kezdve érezhetően kiásták a csatabárdot. Ha megláttak, bekapcsolták a zenét, este tízkor abbahagyták, éjfélkor újrakezdték, meg lehetett bolondulni. A szomszédban egy idős hölgy nyaralt a három unokájával, szintén megkérte őket, hogy hagyják éjjel pihenni az embereket, erre azt a választ kapták, hogy ők meg egész nap azt hallgatják, hogy náluk lehúzzák a vécét… Ha nem tetszik, haza lehet menni. Volt is rá eset, hogy a hartai hölgy éjszakára hazament emiatt a gyerekekkel. Egy másik üdülőben – amit rendszeresen kiadnak, ha meg nem, akkor a tulajdonos fia megy ki hétvégére, olyan 5-6 autónyi fiatallal, és reggeltől-estig megy a cirkusz – hasonló a helyzet.

Kalocsai Néplap

– Volt olyan, hogy kihívták a rendőröket?

– Ó, nem is egyszer, de vagy elhallgattak, amikorra megérkeztek, vagy újrakezdték a zajongást, ahogy azok elmentek. Egy alkalommal eltanácsolták őket a Szittyó térre, hogy ott szórakozzanak, ám a következő hétvégén ugyanúgy újra kezdődött minden. Beszélgettünk erről a szomszédokkal, ők is azt mondták, elviselhetetlen a helyzet. Tudok olyanról, aki már inkább le sem jön a saját üdülőjébe, mert például kisgyermekei vannak és képtelenek aludni – de sokszor napközben sem halljuk a saját hangunkat az udvarunkon.

– Miért gondolt arra, hogy a sajtóhoz fordul ezzel a problémával?

– Mert szeretném, ha minél többen tudomást szereznének a helyzetről, és eljutna azokhoz is, akik velem és a párommal együtt érintettek ebben az áldatlan állapotban! Elhatároztam, nem vagyok hajlandó beletörődni abba, hogy magukról megfeledkezett emberek elüldözzenek a Szelidi-tóról, arról a helyről, ahová a családdal együtt évtizedek óta járunk pihenni, ahol több szomszéddal baráti kapcsolatot ápolunk és ahol tisztességes módon fizetjük az üdülővel járó költségeket. Szeretném, ha összefognának mindazok, akiket felháborít ez a közösségellenes magatartás, és sikerülne végre visszakapni a kisgyerekes családok és az idősebbek által megszeretett nyugodt, kellemes nyaralóhelyet.

– Milyen lépéseket tervez ez ügyben megtenni?

Kalocsai Néplap

– Már megkerestem Dunapataj polgármesterét, Dusnoki Csaba urat, aki támogatásáról biztosított az ügyben. Személyesen, telefonon, interneten felveszem a kapcsolatot a környékünkön nyaralókkal, és együttesen fogjuk a többség érdekeit képviselni.

A Szelidi-tónál nyaralóval rendelkezők bizonyára tapasztalják, meg is szokták, hogy a zsebkendőnyi telkeken azt is hallják akarva-akaratlan, ha tüsszent a szomszéd. A pihenésről is feltehetően megoszlanak a vélemények, hiszen ki csendre, ki baráti társaságra, ki meg bulizásra vágyik. Ezek az igények olykor változhatnak is, ezért érdemes volna tekintettel lenni másokra is, hogy a nyaralás ne torkolljon fej- és sírógörcsbe, veszekedésbe.

Talán hallunk még a formálódó közösségről, és arról, hogy a tó példáját követve az emberek is kezdik-e egymást viszontszeretni…


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás