Mintavételezés, strandkijelölés: pipa!

Kell ennél jobb szelidi szezonstart?

2017.08.19 18:41    |    -vis-  

Mint minden évben, a törvényi előírások szerint megtörténik a környékben a strandolásra alkalmas természetes vizek partszakaszainak kijelölése. Szigorú kritériumrendszernek kell megfelelnie az ilyen minősítésre pályázó területeknek beleértve a part rendezettségét, öltözők és mosdok kialakítottságát, na és persze (sok egyéb más mellett) fürdésre alkalmas minőségű vizet. A kalocsai-kiskőrösi ÁNTSZ körzetében, vagy mai hivatalos nevén a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának illetékességi területén ebben az esztendőben is két tó partján jelöltek ki hivatalosan strandot.

Irány a nagystrand!

Természetesen mindenki tudja, hogy a Kalocsától öt kilométerre folyó Duna partja, különösképpen a homokos Meszes Beach területe közkedvelt a strandolás szerelmeseinek a körében, azonban azt is fontos hangsúlyozni, hogy itt mindenki a „saját szakállára” csobban, csakúgy, mint a Vajas egyes szakaszain. Ezeken a területeken ugyanis nem ellenőrzik a strandoláshoz szükséges létesítmények meglétét, de ami ennél is fontosabb, a víz minőségét sem. Ellentétben a kalocsaiak és környékbeliek számára legközelebb eső Szelidi-tó nagystrandjával, valamint a soltvadkerti tó strandjával, amelyek a körzet hivatalosan is strandminősítést kapott területei.

szelidito_szezon_450
 

A Szelidi-tó vizét első körön a szezon kezdetén vizsgálták, és az kiváló minősítést kapott, másodszor a múlt héten ismételték meg az eljárást és az előttünk álló, nyári hónapokban ezt még egyszer-egyszer megismétli majd a hatóság, nyilatkozta Réfy Anita járványügyi szakügyintéző. Kiemelte, hogy a vízminőség-mutató arra a szakaszra vonatkozik, ahol a mintavételezés történt, hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy az igazi strandszezon június 14-vel indult.

– Az elmúlt években hosszú ideig stabilan hasonló eredményeket hozott a Szelidi-tó. Előfordult az is, hogy hosszú, forró, szélmentes, egybefüggő időszakok tették próbára a tó vizét, amely ilyen körülmények között csak nehézkesen tudott természetesen frissülni. Szerencsére ilyen mostanában nem történt, így nem is kellett fürdésre alkalmatlannak minősítenünk a tavat. Legyen ez így az idén is – mondta Réfy Anita, akit, ha már strandszezon és nyár, más aktualitások felől is faggattunk.

Ha az erdőben, nem a strandon pihenne…

Akadnak ugyanis, akik inkább az aktív pihenést részesítik előnyben a kánikulában tóparton heverészés helyett. Ők örömmel csapják a fejükbe a szalmakalapot, húznak túrabakancsot és vágnak neki a természetnek, amelyet a környékünkön lévő kisebb erdőkben viszonylag biztonságosan tehetnek meg. Ezekben ugyanis nincsen fokozott kullancsveszély, ellentétben más régiók erdőtársulásaival, tudtuk még a szakembertől.

– Kalocsa és a környék nem tartozik a kullancsok által fertőzött területek közé. Szoktuk mondani, hogy inkább a nagy erdőkre jellemző ez, például Zala vagy Vas megye környékén. Ettől függetlenül azzal nem ártunk magunknak, ha egy erdei kirándulás után átvizsgáljuk magunkat, egymást, netán a kutyát, ha vele indulunk útnak – hangzik a jó tanács. – Kétféle kullancs által terjesztett betegséget ismerünk, a Lyme-kórt, ami egy bakteriális betegség, bőrtünetet okoz, amellyel bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki orvosolja a panaszt. A másik a kullancs-encephalitis, amely vírus okozta megbetegedés és van ellene védőoltás. Ezt a háziorvos írja fel és adja be, időközönként ismételve – folytatja az ÁNTSZ szakembere. – Mindkét betegség bejelentés-kötelezett, de szerencsére elmondhatom, hogy Kalocsa környékéről ritkán jelentenek ilyet nálunk. Lyme-kór évente két-három alkalommal fordul elő, kullancs-encephalitis pedig az utóbbi években elenyésző számban, vagy egyáltalán nem került bejelentésre – hangzanak az örömteli fejlemények.


Pollenben fuldoklás helyett

Tekintve, hogy a hazánkban jellemző megannyi népbetegség közül az egyik, nevezetesen a pollenallergia az év ezen szakaszában jár csúcsra, pollenszórásról és védekezési módokról is beszélgettünk Réfy Anitával. Bár megszívlelendő tanácsként hangzik el, hogy az ilyenkor virágzó növények porától szenvedők a lehető legminimálisabb időt töltsék a pollennel terhelt szabad levegőn, nyáron ez elég valószerűtlen, amikor az emberek java alig várja, hogy kiszabaduljon a fülledt, meleg lakásból. Fontos viszont, hogy a szénanáthától szenvedők, ha tehetik, naponta mossanak hajat, mert tüneteiket fokozhatja a levegőből a hajba került pollen.

– Nyaraláshoz érdemes vízpartot vagy hegyvidéki területet választani, ahol jellemzően gyengébb a pollenkoncentráció. Jelenleg többek között a tölgyfa, az erdei fenyő, a lándzsás útifű, a rozs, a csalán és a hársfa virágzik, ami allergiás tüneteket okozhat. A sokak életét megkeserítő parlagfű virágzása augusztus végén, szeptember elején intenzív. Azt jogszabály mondja ki, hogy mindenkinek a saját udvarában és a házához tartozó területen lévő parlagfüvet gyökerestől kell irtania – mondta Réfy Anita azon felvetésünkre reagálva, hogy környékünk mennyire parlagfű-fertőzött. Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek ellenőrzése és szankcionálása a Földhivatal dolga.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás