Szelidi Gasztrofesztivál

Megnyitó a dunapataji művelődési házban

2015.08.19 11:29    |    Schill Tamás  

Július utolsó napján indult a szelidi Gasztrofesztivál, amelynek megnyitó eseményére a dunapataji művelődési ház nagy kiállítótermében került sor. A zarándok-kiállítás mellé egy kisebb időszaki tárlatot készített erre az alkalomra Schill Tamás, a Pataji Múzeum néprajzos muzeológusa és Hontváriné Arth Julianna népi iparművész, kalocsai lakos. A kiállítás régi, vallásos témájú könyvekből állt, amely egyúttal reprezentálta a Dunapataj két világháború közötti felekezeti megoszlását is. A könyvek mellett helyet kapott még a dunapataji születésű Bartha Lajos ötvösművész néhány munkája is, hiszen Bartha több évtizedes munkássága alatt számtalan egyházi kegytárgyat is készített.

A megnyitó ünnepségen Dusnoki Csaba, Dunapataj Nagyközség polgármestere köszöntötte a vendégeket. A polgármester kiemelte a szelidi rendezvény fontosságát, a Szelidi-tó közösség-megtartó erejét és a rendezvény érdekében tett összefogást, majd megköszönte a szervezőségnek a munkáját és vendéglátásra invitálta az egybegyűlteket.

Kalocsai Néplap

Suhajda Krisztián, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Pénzügyi és Turisztikai Bizottság elnöke, a Gasztrofesztivál fő szervezője bevezető beszédében megemlékezett a rendezvény érdekében tett jó szándékú összefogásról és az emberi kapcsolatok fontosságát emelte ki. Reményét fejezte ki, hogy a tó látogatottsága a régi hírnevéhez, illetve a '80-as évek turistaszámához fog majd visszatalálni, ezen dolgoznak a lehetőségeikhez képest a bizottsággal, illetve a Gasztrofesztivál szervező csapatával és a helyi önkormányzattal.

Főtisztelendő dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek kiállítás-megnyitó beszédében először a hely fontosságát emelte ki, az összegyűjtött értékeket, a múltból megmaradt tárgyakat és a tárgyak mögött meghúzódó évszázados tudást és tapasztalatot. Az állandó kiállításra tekintve kiemelte a szentkirályi oltárt, mint a háttal való misézés emlékét, a dunapataji tanyai kápolnák névadó szentjei közül pedig Goretti Máriát, akit az őrjegi kápolna megépítése előtt (1953) három évvel avatott szentté XII. Pius pápa. Ugyancsak kiemelte a pataji tanyai kápolnák szentképei közül Szent Filoména képét, mint Feszty Árpád lányának, Feszty Masának jellegzetes, könnyen fölismerhető alkotását. Az időszaki kiállítással kapcsolatban elmondta, hogy fontosak ezek a kiállítások, mivel ezáltal ismerhetjük meg, hogy mit olvastak, mit imádkoztak elődeink. Zárószavában a múlt, a történelem és kiváltképp a helytörténet fontosságával kapcsolatban kedvenc mondását idézte az érsek atya: „A múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él.” A kiállítás-megnyitót követően a művelődési ház előcsarnokában szeretetvendégségre került sor, amelyen a vendégsereg kötetlenül beszélgethetett és nézhette meg a másfél éve teljesen fölújított pataji művelődési házat.

A Gasztrofesztiválon igazán kedvező időjárás mellett került sor a bográcsos ételek főzőversenyére, koncertekre és más kulturális eseményekre. A fesztivál keretében mutatkozott be a Szelidi-tónál először a Magyarok Vására, ahol közel negyven őstermelő, kézműves és árusító természetes anyagokból készült termékeit lehetett megtekinteni, kipróbálni és megvásárolni. Nem hiányzott a helyszínről a „közösségi” jurta sem, ahol egy I. világháborús kiállítási anyagot, továbbá szelidi-szentkirályi tablókat lehetett megtekinteni a Kecskeméti Katona József Múzeum jóvoltából. A nap folyamán a jurtában Magyar Zoltán országgyűlési képviselő, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke tartott előadást a mai politikai helyzetről, a mezőgazdaság aktuális problémáiról és a Jobbik Magyarországért Mozgalom munkájáról és elképzeléseiről. Az előadás után több kérdés is elhangzott főleg mezőgazdasági témában.

Kalocsai Néplap

A jurtában rendezett fórum következő előadója Bíró András antropológus, a Kurultáj fő szervezője volt.

A fesztiválhangulatról számos együttes gondoskodott, így péntek este ezres közönség előtt játszott az országszerte népszerű Ismerős Arcok zenekar, a helyben jól ismert Country Road és a Székelyföldről érkezett Gladius zenekar. A másnapi fellépő zenekarok voltak: Blues Bell (Szeged), Zöldkereszt Rock Band és a Black Sys. Szombaton napközben az Akasztói citerazenekart, a Folyondár zenekart és a Dunapataji Fényes Csillag Citerazenekart láthatta és hallhatta a közönség a színpadon. A gyerekeknek igazi különleges élménnyel szolgált Bartha Tóni vásári bábszínháza.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás