Indulhat a milliárdos beruházás

2013.07.21 23:35    |    géjé  

 

Elkezdik a négy települést érintő szennyvízhálózat építését

uszod_szennyviz_260A nyáron rendesen megbolygatják a rendet Kalocsa, Uszód, Dunaszentbenedek és Géderlak térségében: utóbbi három településen végre megszűnhet a korszerűtlen, szippantásos szennyvízszállítás, és kiépül az a csőrendszer, amely beköti őket a városi tisztítóműbe. A csak milliárdos értékben kifejezhető projektet évekbe telt előkészíteni, ám múlt pénteken végre aláírhatták a felek a megállapodást.

Bedi Gyula a beruházást lebonyolító uszódi önkormányzat polgármestereként, míg Korcsmár István a kivitelező Alisca Bau Építő Zrt. vezérigazgatójaként látta el kézjegyével a szerződést. A munkák – ha nem nehezíti meg a rajtot néhány bürokratikus bökkenő – július végén, vagy augusztus elején indulhatnak.

– Eddig a három településen szippantás után lajtos kocsival szállították a szennyvizet vagy Kalocsára, vagy Paksra. Most telekhatáron belül mindenki meg fogja kapni a csonkot, és ha ez kész, kezdődik a lakossági rákötés. Kötelezni erre nyilván nem lehet senkit, de mostanra nagyon sok lakásnak az aknája eliszaposodott, ráadásul a csatornarendszer olcsóbb üzemeltetést is jelent, mint az elszállítás, így ösztönözve van a lakó, hogy kösse be – fejtegette a Korona Fm100-nak adott interjújában Bedi Gyula, az aláírást követő sajtótájékoztatón. – A szennyvizet Kalocsa meglévő szennyvíztisztító rendszerébe vezetjük, így a projektnek a részeként a város tisztítóművét is korszerűsíteni kell, hogy ekkora mennyiségű szennyvizet fogadni tudjon – mondta még a nagy volumenű beruházásról Uszód polgármestere, aki úgy tervezi, hogy 2014-ben véget is érnek a lakosságnak azért rövidtávon némi kellemetlenséget okozó munkálatok.

A kiviteli terveket az Alisca Bau hétfőn megrendelte, így már csak a szolgáltatóktól kell beszerezniük az ún. „megközelítési engedélyeket”, és kezdődhet a munka – igaz, utóbbi ügyintézés bizony a tapasztalatok szerint el-eltolódhat, de a cégvezető alapvetően optimista.

– Úgy gondoljuk, hogy július végére, augusztus elejére minden engedély rendelkezésünkre fog állni, aztán a három településen egyszerre kezdjük el a munkát; Kalocsán viszont csak később. Nem azért, mert nagyobb település, hanem azért, mert főleg csak rekonstrukció lesz: a helyi üzemeltetővel komoly egyeztetéseket kell folytatni, hiszen üzemviteli körülmények között kell megnövelni az átemelőket és a nyomóvezetékeket – magyarázta Korcsmár István. A vezérigazgató tapasztalatból beszél: cégük most már több mint 20 éve él különböző építési munkákból, ráadásul ’91 óta több száz km szennyvízvezetéket fektettek le az országban, így mindenkit biztosított: „profi módon tudják elvégezni” a kalocsai régióban rájuk váró feladatokat is.

(fotó: koronaradio.hu)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás