Szent Adorján-napi szentmise a büntetés-végrehajtásban dolgozókért

2014.09.19 10:21   

Hagyomány már az Kalocsán, hogy a különböző hivatások védőszentjeinek ünnepén szentmisét mutatnak be az adott területen dolgozókért. Szeptember 6-án, vasárnap este tartottak szentmisét a büntetés-végrehajtásban dolgozókért és családtagjaikért a Szent István templomban.

– Idén 19. éve, hogy Szent Adorján vértanút úgy ünnepeljük, mint aki a büntetés-végrehajtás mennyei patrónusa. Nemcsak szakmai nap ez, továbbá a személyi állomány munkájának kitüntetésekkel és jutalmakkal történő elismerésének ideje, vagy a családtagok részére szervezett tartalmas programok sora, hanem a számvetés ideje is – mondta dr. Mészáros István templomigazgató prédikációjában, majd azzal folytatta, hogy a budapesti központi ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy ez, a haza szolgálatában és a „büntető igazságszolgáltatásban” végzett munka minden nap fegyelmet, becsületet és tisztességet követel meg a büntetésvégre-hajtásban dolgozóktól, s ez a munka minden tiszteletet megérdemel.

szentadorjan2_v_377

– Mi tudjuk-e, hogy mit kell a fegyőri munkában tisztelni, szolgálatukban elismerni? Tudjuk-e, hogy ma Magyarországon több mint 18.000 fő elítéltre kell vigyáznia egy 8.000 fős személyi állománynak úgy, hogy börtöneink 140 százalékos telítettségen működnek? A büntetés-végrehajtás alapvető célja, hogy egy időre megszabadítsa a társadalmat a bűnözőktől – miértünk történik, magyar emberekért, itt Kalocsán pedig a kalocsai polgárokért. Gondolunk-e időnként arra, hogy a város közepén álló Kalocsai Fegyház és Börtön a női fogvatartottak legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézménye hazánkban. Az ott bent fegyőrként teljesített szolgálat egész embert, sokszor emberen felüli teljesítményt igényel.

De egy fegyőrnek nemcsak a fogvatartás a feladata. Mivel a négy fal közül ki előbb, ki később, de mégiscsak szabadul, ennek a szervezetnek a feladata a bűnözők társadalomba történő visszavezetése is. Ahhoz, hogy ezt meg lehessen tenni, a munka társadalmát kellett a börtönökbe bevinni. Igen, nagyon helyesen: a büntetés-végrehajtás önellátásán keresztül tűnik ez megoldhatónak. Ne mi, állampolgárok, sőt, ne a sértettek tartsák el a bűnözőket! A fogvatartottak tartsák el magukat szabadságveszté-sük ideje alatt! Néhány számadattal megvilágítva: 2010-ben élelmezésükhöz a fogvatartottak csak 10 százalékban járultak hozzá, 2013-ban már 75 százalékos arányban. Az egészséges, munkaképes fogvatartott dolgozzon, tartsa el magát, tartsa el intézetét! Igaz, ez többlet terhet ró a személyi állományra. Mi ezért a felvállalt többlet-munkáért, felelősségért is ma a személyi állománynak köszönetet mondunk.

szentadorjan1_450_01

És talán még egy gondolat: felelősek vagyunk egymásért. Valamennyi szolgálat, hivatás – legyen az fegyveres, rendvédelmi, vagy a polgári élet bármely területén megélt elköteleződés, csak a másikért, csak egymásért való felelősséggel gyakorolható. Mi a mai szentmise felajánlásával, a büntetés-végrehajtásban szolgálatot teljesítőkért, családtagjaikért mondott imádságunkkal ezt a felelősséget is ki akarjuk fejezni – mondta prédikációja végén dr. Mészáros István.

 

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás