Színházba járnak, színjátszó kört alapítanak

Foktőn felpezsdül a kulturális élet

2017.03.09 09:22    |    -r-s  

Kalocsa szomszédja egyre több kulturális programot szervez, és igyekszik nagy hangsúlyt fektetni a látványosságokra. Korábban arról írtunk, hogy tájházat alakítanak ki, most pedig arra derült fény, hogy mind komolyabban veszik a színházat is. A foktőieknek ingyenes buszt biztosít a község, hogy Kecskemétre, vagy a fővárosba utazzanak egy-egy darab kedvéért. A műkedvelők pedig létrehozták a maguk színjátszó körét is.

– Nemrég voltunk a színházbusszal Kecskeméten. Ezt az önkormányzat fizeti, és elmondhatom, hogy nagyon nagy az érdeklődés, mert a jegyek néhány nap alatt elkeltek, a Mágnás Miska című előadásra. Voltunk novemberben is, akkor az Operettszínházban – idézte fel a szervezett utakat Battáné Pálfi Erzsébet. A foktői rendezvényszervező örömmel tudatta, hogy egyre aktívabbak a helyiek, ha közös programokról van szó: nagy érdeklődésre számít a szülői munkaközösség szervezte óvodai farsangi bál. Márciusban jön a nőnap, amikor már hagyományosan batyusbált tartanak, foktői és régióbeli fellépőkkel. Ez a szervező szerint mindig nagysikerű zenés-táncos műsor, nagyszámú közönséggel. A jövő hónapban folytatják azt a kedves tradíciót is, hogy facsemetét ültetnek minden tavaly született helyi gyermek előtt tisztelegve, az ún. „Születések Parkjában”. Battáné lelkes a hagyományőrző néptáncosok miatt is. A csoportjuk heti szinten próbál, dolgozik és készít koreográfiákat. Újdonság viszont a színházrajongókból felállt színjátszó kör, amely máris elkezdte a próbákat.

– Januárban alakult a Foktői Színjátszókör, aminek én személyesen is nagyon örülök. Ők kéthetente tartják a próbákat, összejöveteleket – mondta a rendezvényszervező, felidézve, hogy hozzáértő segítségét kérte a csapat kialakításához. – Először a tanárok között kerestem olyat, aki fel tudná vállalni, aztán a magyar szakos tanár, Szalai Ida nagy kedvet érzett hozzá. Ez nagyon felelősségteljes dolog, mert ki kell választani azt a darabot, ami könnyen betanulható, egyben pedig humoros. Megvártuk, hogy hányan jelentkeznek, mert nem mindegy, hogy hat nő és két férfi, vagy például 15 férfi és egy gyerek jön – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy pont a nemek és korcsoportok összetételét kellett megvárniuk a megfelelő darab kiválasztásához.

A foktői rendezvényszervező szerint a község színjátszó köre máris munkához látott, jelenleg az olvasópróbák zajlanak: mindenki igyekszik megtalálni a saját hangját és a legjobb együttműködést a többiekkel. Mint kiderült, lassan az is eldől, hogy kinek milyen karakter, szerep áll jól. Apropó, szereplők: Battáné jelzése szerint van még kiadó hely a társulatban. A betanulás fázisában lévő darabhoz még két férfi jelentkezését várják.
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás