A tavaszi hideg betett a szőlőnek

Hajóson a rossz előjelek ellenére is jónak tűnik a termés

2013.08.26 16:53    |    jg  

Nem minden szőlőfajtánál, de néhány illatosnál mindenképpen érezhetőek a hosszúra nyúlt tél nyomai: Irsai és muskotály például kevesebb lesz a Hajós-Bajai borvidéken, de Dér Jankó kíméletesebbnek mutatkozott a cserszegivel, valamint a vörös fajtákkal. Olyannyira, hogy ezekből kifejezetten jó termésre számít a hegybíró, hacsak a szüretig nem kapnak az ültetvények egy nagyobb, váratlan esőhullámot. Az esélyek jók, ám az illatos borfajtákból bizony akad olyan, amelynek a bőségesnek tűnő termésátlag ellenére is az egekbe szökhet az ára, mivel rákaptak például a szlovákok, így alig maradt belőle határokon belül.

pince_hajos_300– A hideg után nem kaptunk csapadékos nyarat, ami annyit jelent, hogy még minden egészséges. A szőlőültetvényeken betegség még nem ütötte fel a fejét, és reméljük, hogy ez a szüretig ki is tart, hogy a szőlőt a fagyon kívül már ne tizedelje meg semmi más – mondta bizakodva Stefán Lászlóné. A hajósi hegybíró a Korona Fm100 híreiben arra is kitért, hogy mely szőlőfajtákat érintette érzékenyebben a tavaszi fagy. – A korai, fehér fajtákat sújtotta a legnagyobb mértékben: az Irsai Olivért és az Ottonel muskotályt, a harmadik illatos fajtában, a cserszegi fűszeresben viszont nem okozott kárt a hideg. A vörös fajták, így a Zweigelt és a kékfrankos szinte teljesen megúszta, de a cabernet-nél látunk terméskiesést. A többi fehér és vörös fajtánál nem csúcs, de átlagtermésről, jelen pillanatban még beszélhetünk – vette sorra a tapasztalatokat a szakember.

Mindennek ismeretében felvásárlási árakról még korai lenne nyilatkozni, hiszen a konkrét számokat a leggyakrabban amúgy is csak a szüretet megelőző napokban állapítják meg, de annyi biztos, hogy az illatos fajtákra már most nagyobb a kereslet. A cserszegi fűszerest például viszik, mint a cukrot: Stefánné megemlítette, hogy balatoni kollégája azzal kereste fel, hogy náluk van-e még, mert külföldről (zömmel szlovákok), ahogy minden évben, idén is elvitték. Hogy ez mennyire befolyásolja a majdani felvásárlási árat (valószínűleg jelentős mértékben emeli), biztosan még nem tudni.

A jó termés (háromszor lekopogjuk) úgy tűnik adott, de az idei év hivatalos okokból is valamelyest könnyebbnek ígérkezik a borászok számára. A 2012 decemberében megjelent új hegyközségi törvény alapján ugyanis több pozitív változás éri őket. A szabályozás alapjaiban változtatta meg a hegyközségi szervezetek felállását, amelyben tagként már nem a korábbi egy szavazat illeti meg a hegyközségi tagokat; a terület ügyes-bajos-hivatalos ügyeinek szavazásra bocsátásakor az ültetvényük nagyságának arányában nyom a latban a voksuk.

Augusztus 1-jétől szintén lesz még egy fontos változás: a telepítés, kivágás, fajtaváltás engedélyezési eljárása jócskán leegyszerűsödött, ugyanis az a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól átkerült hegybírói hatáskörbe – nekik nyilván sokkal több munkát okozva, viszont a termelőkhöz közelebb került az engedélyeztetési eljárás, így helyben tudják majd intézni ezeket az ügyeiket.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás