Születésnapi köszöntés Drágszélen

2014.09.11 09:08    |    borka  

Augusztus 30-án hagyományőrző találkozót szerveztek Drágszélre a kalocsai néptáncosok, azzal a szándékkal, hogy ott és a maguk módján köszöntik fel Cselik Mária Fülöp Ferenc-díjas szólótáncost, a Népművészet Mesterét, aki most töltötte be 70. életévét.

Cselik Mária 1944. szeptember 2-án született Felsőereken, gazdálkodó családban. Táncos élményeit, kedélyét és tudását édesanyja családjától örökölte. Szüleivel együtt a kezdetektől részt vett a híres Drágszéli Népi Együttes munkájában. A tudatos hagyományápolásnak, a rendszeres utazásoknak és fellépéseknek is szerepe lehetett abban, hogy Cselik Mária a gimnázium elvégzése után Szegeden tanári oklevelet szerzett. Matematikát, fizikát és műszaki ismereteket tanított, majd igazgató lett Kalocsán a Vén József (későbbi Kertvárosi) Általános Iskolában. Neki – és Bencze Károlynénak – volt köszönhető, hogy az iskolában néptánc oktatás indult. Példaképei a táncban a drágszéli idős emberek – főleg Pandúr István és felesége – voltak. Az ő táncukkal együtt Cselik Mária finom, a helyi hagyománynak megfelelően visszafogott, ugyanakkor egyszerűségében is virtuóz táncát az MTA Zenetudományi Intézet Néptánc Archívumának filmje is őrzi. Párja hosszú ideig Vén Ferenc volt, aki szintén elnyerte a Népművészet Mestere címet. Jelenleg a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Együttes művészeti vezetőjeként adja tovább tudását.

cselik_maria_2_450

A „Sok születésnapokat vígan megélhess” című műsorban fellépők nemcsak tánccal, zenével, de köszöntővel is megtisztelték Cselik Máriát. Így szerepelt a programban a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Együttes Sztankovics Marianna és zenekara kíséretével, a Varajti Gizella Színjátszó Kör dr. Kovács Istvánné vezetésével, a Drágszéli Asszonykórus, az Uszódi Menyecskék és kísérőik, a Mezei Virágok Népdalkör és a Szakmári Menyecskék.

A legmeglepőbb emlékkel Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója szolgált, amikor lejátszotta azt az archív felvételt, amelyen Cselik Mária kilenc évesen népdalt énekelt!

cselik_maria_450

Születésnapi köszöntőt nyújtottak át még a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége nevében, valamint a Csajgorás Néptánc-együttes, a Liszt Ferenc AMI, a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár részéről is a jeles napon a hagyományőrzés különböző területein jeleskedők, akikről ilyen alkalmakkor (is) kiderül, milyen szívmelengetően sokan vannak!

A bensőséges ünnepség végén a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Együttes bemutatta „Az enyümet” című Cselik Mária koreográfiát.

A Kalocsai Néplap és olvasói nevében csatlakozunk az ünneplőkhöz, és hosszú, boldog néptáncos éveket, jó egészséget kívánunk Cselik Máriának!

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás