Táncos tanévzáró

Méltán lehetünk büszkék rájuk

2017.08.09 14:26    |    Kállai Sándor  

Zsúfolásig megtelt az Érsekkert szabadtéri színpadának nézőtere május 27-én, szombat délután. 16 órától vette kezdetét a kalocsai Liszt Ferenc Művészeti Iskola néptánc tagozatának tanévzáró ünnepsége.

Az egybegyűlteket Fehérvári István intézményvezető köszöntötte, ismertette a néptáncosok idei elismeréseit, s egyúttal lezárta az iskola jubileumi, ötvenedik tanévét. A színpadot és a nézők szívét a Palánta, Négykézláb, Kisbokréta, Bokréta, Rezeda és a Csajgorás csoportok dobogtatták meg. A talpalávalót Pogrányi Miklós prímás, Nier Tamás brácsás és Fazekas Bálint nagybőgős biztosította. A rendezvényt Balázs Lilla konferálta, a Rezeda tánccsoportból.

 

evzar_bokreta_450
 

 

A műsort a Csajgorás csoport kezdte, akik ősz óta dolgoznak ebben a formában. A felnőttekből és egyetemistákból álló formáció állandó résztvevője a helyi és környékbeli rendezvényeknek, nyáron Bulgáriában lépnek fel egy nemzetközi fesztiválon. A tanévzárót egy rétközi táncokból álló koreográfiával nyitották, melyet Illés Zoltán készített.

 

evzar_csajgoras_450

 

A Bokréta csoportnak egy újabb előadását csodálhattuk meg Guruzsma címmel. A 12-14 éves táncosok ezzel a koreográfiával a Komlói fesztiválon elnyerték a bukovinai táncok ötletes koreográfiai megformálásáért díját. Augusztusban Montenegróba utaznak egy nemzetközi gyermekfesztiválra, hogy népszerűsítsék táncainkat, viseletünket. A csoport vezetői és koreográfusai Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán.

 

evzar_tutulia_450
 

 

Ezt követően kis pihenőt kaptak a táncos lábak, hisz a Tutulia énekegyüttes jóvoltából különleges népdalcsokrot kaptunk Nyíradonyból. A Kisbokréta folytatta a színpad bejárását, melyben somogyi táncokat lejtettek Illés Zoltán koreográfiájára. A 9-11 éves korosztályú csoport vezetője Dudás Szilvia. A „kisbokréták” nemrégiben a székesfehérvári „Húzd keresztül…!” fesztiválon kiemelt arany minősítést kaptak, és elnyerték a fesztivál nívódíját is. Augusztusban Horvátországba utaznak, ott képviselik hazánkat és városunkat.

 

evzar_rezeda_450
 

 

A Rezeda csoportban középiskolás fiatalok dolgoznak együtt immár ötödik éve. Ezúttal hegyközi táncokat adtak elő, ugyanezért a koreográfiáért áprilisban a Szegedi Százszorszép Fesztiválon arany minősítést kaptak. Illésné Koszta Kriszta és Illés Zoltán csoportvezetők, koreográfusok munkáját Nagy Viktória asszisztensként segíti. Júliusra Olaszországba kaptak meghívást egy nemzetközi néptánc fesztiválra. A Palánta csoportban 3-6 éves gyermekek ismerkednek a kalocsai népi játék és tánc alapjaival. Május 13-án Komlón voltak fesztiválon, ahol a játékos megformálásért kaptak díjat és az utánpótlás-nevelés különdíját is elhozták. „A halomi högy aljába” című műsorukkal léptek fel, melynek koreográfiáját Dudás Szilvia és Vácz Péterné csoportvezetők készítették.

 

evzar_palanta_450
 

 

A „palántákat” ismét a felnőtt Csajgorás csoport követte, kik egy erdélyi falu cigánytáncait hozták el nekünk, majd adták át a színpadot a Négykézláb csoportnak. Az alsó tagozatos diákok mezőföldi koreográfiája Máramarosszigeten is első helyezést ért. Az eredmény Dudás Szilvia csoportvezető, koreográfus és Nagy Viktória asszisztens munkáját dicséri. A Bokréta csoport kalocsai táncokkal zárta a műsort, emlékeztetve bennünket sikereinkre, melyekre méltán vagyunk büszkék.

 
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás