Tarhonyafesztivál – Foktő

Falunap a közösségépítés jegyében

2016.08.19 09:05   

A falunapok nagyon fontosak egy-egy település életében. Régebben a búcsúk voltak a falvakban élők számára hasonló jelentőségű (bár alapjában más tartalmú) alkalmak, amikor minden házban összegyűltek a helyben lakó és elszármazott családtagok, és az egyházi szertartást követően gazdag ebéddel, majd az aznapra odatelepedett vásárosok felkeresésével múlatták az időt. Ma a falunap a közösséghez tartozás érzését próbálja megőrizni – vagy visszacsempészni – a lakosok életébe. Erről szólt Foktőn is a tarhonyafesztivállal kiegészített program-kavalkád.

– A jelen képviselő-testület a megalakulásakor döntött arról, hogy a falunap nyáron legyen, és a környező települések hasonló programjainak időpontját figyelembe véve, július első szombatját jelöltük meg erre a célra – Bakai Károly polgármesterrel kezdtük körüljárni a sikeres foktői falunap eseményeit. – A tarhonyafőző verseny gondolata tavaly merült fel, és kisebb léptékben meg is próbálkoztunk vele. Idén már jóval nagyobb szerepe volt a falunap keretein belül, megszervezésében sok segítséget kaptunk Németh József Venesz-díjas séftől.

– Akivel együttműködve már az első alkalommal egy rekord felállításával kezdték a főzőversenyt!

– Az, hogy pásztortarhonya legyen a rekordkísérletben szereplő étel, a kezdetekkor eldőlt, és Németh József javasolta, hogy az étel lecsós változatát készítsük el. Összefogtak a foktői lányok-asszonyok, és két délután eredményeként már harminc kiló, kézzel készített tarhonya szikkadt az asztalokon. Végül az alapanyagokból 216 kiló pásztortarhonya készült, amely mennyiséget a hitelesítés után kiosztottuk, elsősorban a dolgozóinknak, majd utána mindenki kapott, aki meg akarta kóstolni.

– A főzőversenyre hány csapat jelentkezett?

– Körülbelül harminc csapat jelentkezett, nemcsak a faluból, a környékről és távolabbról is. A kiírásban felhívtuk a figyelmet, hogy nem a szokásos, köretként feltálalt tarhonyára gondolunk, hanem önálló ételre. Nagyon kreatívak voltak a versenyzők, még desszertek is készültek az alapanyagból! Egyik kolléganőm túrós sütemény készített belőle édes és sós változatban, egy másik munkatárs vargabélest sütött, hihetetlenül finomak voltak.

– Milyen egyéb programok voltak a falunapon?

– A délelőtt egyértelműen a gyerekekről szólt. Kitelepült a rendőrség, hoztak kis elektromos autókat, de valódi rendőr- és tűzoltó autót is nyúzhattak a kicsik. Volt gyermekműsor, ugrá-lóvár, légvár, dodzsem, és a meleg ellenére rettentően aktívak voltak a gyerekek. A fiataloknak már péntek este rendeztünk egy diszkót a sportpályán, amelyen feltörekvő zenekarok is felléptek, és hajnali négyig kitartott a népes közönség. Szombaton katolikus istentisztelettel kezdtük a napot, sok helyi és meghívott fellépő váltotta egymást a színpadon, majd este a Karthagó együttes koncertje volt a fő attrakció. Minden programon rengetegen voltak, úgy érzem, sikert aratott a falubeliek körében a falunap. Baráti társaságok, közösségek is sátrakat állítottak, és más településekről is érkezett számos vendég.

Kalocsai Néplap

– A hírek nemcsak a mulatságról szóltak, hanem elismerések átadásáról is!

– Valóban, Gombos János, a település korábbi, több ciklusban megválasztott polgármestere díszpolgári címet, Kistamás József, a régebbi foktői sportegyesület pénztárnoka „Foktő Község Sportjáért” kitüntetést kapott a közösségért végzett munkájáért.

– Már a jövő héten elkezdik szervezni a munkatársaim a jövő évi fesztivált – volt a polgármester válasza arra a kérdésre, hogy hagyománnyá válik-e a Foktői Tarhonyafesztivál. – A népszerű fellépőket ugyanis már körülbelül egy évvel korábban lekötik, és mi is szeretnénk a program egyik koronájának tekintett műsorokhoz közülük választani. Jövőre már 217 kiló tarhonyás ételt főzünk, mert mindig az adott év számát visszatükröző mennyiséget tervezünk. A fő cél ugyanaz: a faluközösségnek szóló, az összetartozás érzését erősítő programok megvalósítása. Ezért tartottuk fontosnak például a meszesi strandhoz vezető út felújítását is, és tervezzük, hogy benevezünk a virágos települések versenyébe. Jelenleg éppen a kultúrház felújításán dolgozunk, és munkatársaimmal folyton pályázatokat írunk, hogy fejleszthessük, szépíthessük Foktőt.

– Gondolom, gyakran hallja, hogy a Glencore által befizetett iparűzési adó miatt kivételezett helyzetben van a település.

– Hajjaj, de még milyen gyakran! Nem is vitatom, tényleg jó alap arra, hogy különböző, a falu fejlődéséhez fontos pályázatok önerejét le tudjuk tenni, hogy sok, ingyenesen látogatható, színvonalas programot adhassunk a lakosoknak. A lényeg viszont az, hogy a falu fejlődésére, az itt élők életkörülményeinek javítására fordítsuk ezt a bevételt.

Az I. Foktői Tarhonya Fesztivál helyezést elért csapatai:

Népi ételek kategória: I. Papleány és unokája (kemény tarhonya); II. Máltai szeretett szolgálat (tarhonyás sertéshús); III. Kék szalag csapat (bog-rácsos tarhonya).

Különleges ételek kategóriája: I. Samu és Barátai (csülkös lábszár tarhonyával); II. Tarhonya vetők (kukoricás birkapörkölt tarhonyával); III. Csiri-biri csapat (medi-terrán tarhonyás lecsó).

Desszertek kategória: I. Önkormányzat 2-es csapat (kapros túrós tarhonya); II. Batáné Pálfi Erzsébet (tarhonyás béles); III. Nyald meg a kanalat team (tarhonya felfújt).

Szabadtűzi Lovagrend vándorserlege: L.S.T csapat (a rövidítés mögött a liszt-só-tojás összetevők rejtőznek – a szerző), ők még tarhonyás fagylaltot is készítettek!

Különdíj: Szaminok csapata – ők voltak a legvidámabb csapat.

G.E.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás