Öniróniából ötös!

Tarhonyafesztivált szervez Foktő

2016.04.25 14:33    |    gj  

A várva várt kerékpárútjuk nem készül el addigra (erről lejjebb), mégis nagy lelkesedéssel várja Foktő az idei falunapnak tulajdonképpen a helyébe lépő Tarhonyafesztivált, amely, naná: főzőversenyt és ehhez kötődő rekordkísérletet is felvonultat. A falu az ott élőkre egy mendemonda miatt ráragadt gúnynévből kiindulva keresztelte el új rendezvényét.

– A Tarhonyafesztivál ötlete persze onnan jött, hogy minket, foktőieket tarhonyásoknak „becéznek”. Ez abból a hiedelemből fakad, hogy egy helyi paraszt bácsi véletlenül összekeverte a vetés előtt a tarhonyás és a búzás zsákot. Véletlenül a tarhonyát vetette el és várta-várta, hogy kikeljen, amiből persze nem lett semmi – mosolygott Kovács Ottó, a község önkormányzati képviselője, a rendezvény nevének ötletgazdája. – Az eddigi falunapokat szeretnénk felerősíteni a Tarhonyafesztivállal. Két napban gondolkodunk: egy péntek délutáni, fiatalos programban és szombaton mindenképpen tarhonyafőző versenyben, de persze sütni is lehet majd, mert a lényeg a tarhonyás ételek népszerűsítése lesz. Ebben a témában Németh József a mentorunk, tőle kértünk és kaptunk segítséget – mondta.

Kalocsai Néplap

A gyermekműsorokat, különböző bemutatókat és nyilván bulit felölelő rendezvény (megígérték: „tartalmas műsort” szerveznek) tehát újabb régióbeli gasztronómiai versenyt eredményez, és ebből nem hagyták ki (nem is lett volna érdemes) a magyaros konyhát olyannyira szívén viselő Németh Józsefet. A Venesz-díjas szakács, országszerte ismert kalocsai séf többek között a Paprikafesztivál főzőversenyének alapítója, és mint a Magyar Gasztronómiai Szövetség (MGSZ) rangos tagja, számtalan hasonló ötlettel állt már elő az utóbbi időben – mindegyikkel a hazai ételek hagyományait ápolva. Eddig soha nem látott „gaszt-ronómiai produkciót” tartogat a Foktői Tarhonyafesztiválra is.

– Lesz rekordkísérlet: egy nagy serpenyőben potom 600-700 adag pásztortarhonya készül, amelyre szeretnénk meghívni az odalátogatókat. Aki pedig a versenyen akar indulni, mert van egy nagyon jó tarhonyás étele, jöjjön el, mutassa meg, hogy tarhonyából milyen főtt, vagy sült ételt, netalán desszertet lehet készíteni – biztatta a júliusi rendezvényt már most naptárba véső környékbelieket Németh József. – (A zsűrizésre) nem csak főételként, hanem köretként is lehet majd adni a tarhonyát, mondjuk egy jó, isteni, vörösboros marhalábszár pörkölthöz. Szeretettel várunk tehát minden olyan főzni vágyót, aki a szabadban bográcsozna, vagy éppen tárcsán készítene valamit, és belecsempészne egy kis tarhonyát – fejtegette, hangsúlyozva, hogy szakmai tétje is lesz az eseménynek. A Tarhonyafesztivál védnökségét az MGSZ Szabadtűzi Lovagrendje vállalta, és nyilván több szakavatott zsűritagot is adnak majd az eseménynek.

A kerékpárútra még várni kell

A Tarhonyafesztivál akár tökéletes ünnepe lehetne a község nagyszabású tervének, a Kalocsa-Foktő kerékpárútnak. Az akár rendezvényre, akár napi munkavégzés, vagy csak sportolás miatt kerekezőknek még az idén megépül a 2,3 km hosszú szakasz, ám ahogy a helyzet áll, erre esély sincs a falunapból kinőtt fesztiválig. Amit eddig lehet tudni: a Foktői Önkormányzat ezer forintos négyzetméteráron elkezdte felvásárolni az építkezéshez szükséges földterületeket, és kész arra, hogy a termelésből való kivonásért becsengessen az államkasszába további egymillió forintot. Ezek után jöhet csak a közbeszerzés kiírása, majd egy pályázat, amelyen 80 milliós önerővel, és százmilliós igénnyel indulnak el. Mindent egybevetve ősznél előbb nem készül el az út, de az biztos, hogy még idén elindul rajta a forgalom.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás