TDM közgyűlés: 2016 a turisztika éve

Két éven belül feltámadhat a kalocsai idegenforgalom

2014.06.11 15:55    |    géjé  

Az érsekségi épületek felújításáról és a régészeti leletekről, valamint a Kalocsa Szíve Programról, sőt, még nyári diákmunkáról is esett szó a kalocsai TDM szervezet közelmúltbeli közgyűlésén. A bejelentések között konkrét évszámok és ígéretek szerepeltek.

A „Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület”, vagyis a kalocsai TDM szervezet meghívására Vörös Márta főépítész is előadást tartott azon a nyilvános rendezvényen, amely a következő másfél-két év legjelentősebb turisztikai fejlesztéseit kívánta felvázolni a megjelenteknek. Ez az időszak azért nagyon különleges, mert a végére az utolsó ecsetvonásig befejeződik a kalocsai Nagyboldogasszony-fő-székesegyház felújítása, és várhatóan egy, a régészeti feltárások során felszínre került emlékekből összeállított kiállítás berendezése is. A mérnökasszony további részleteket árult el az Érseki Kincstár új épületbe költöztetéséről is, valamint arról, hogy a Kalocsa Szíve Program konzorciumán belül hogyan alakul ki egy átgondolt, komplex, többhelyszínes látogatóközpont, a Szentháromság tér környezetében. A legjobban nyilván mindenki egy végleges dátumra várt. A felújítások és feltárások jelenlegi szakaszában napra pontosan persze nem lehet megmondani a befejezés idejét, de annyi valószínűnek tűnik, hogy a karácsonyi ünnepi szentmisét már meg tudják tartani a nagytemplomban. Ez viszont még mindig nem jelenti azt, hogy folyamatosan látogatható lesz – teljes pompájában csak a 2016-os turista szezonra készül el.

tdm_kozgyules_450

 

A Kalocsa Szíve Program ezzel párhuzamosan és a környéken zajló munkálatairól Marton Balázs, a Városfejlesztési Iroda projektfelelőse beszélt a közgyűlésen. A szakember ismertette a munkák ütemét, amelyek várhatóan ebben a sorrendben kezdődnek és készülnek el: az Érsekkerttől az Asztrik, valamint a Szentháromság téren át a Foktői úti hídig és a Csillás parki, új buszparkolóig tartó területeken zajlanak majd a felújítások és építkezések. Ezek előtt azonban, ahogy arról már korábban is hallani lehetett, ősszel szeretnék átadni a Kálváriát.

A nyílt tájékoztatón a turisztikai szezon kapcsán egy harmadik témakörben is szerveztek előadást: a Meló-Diák Dél Iskolaszövetkezet képviselője a fiatalok szezonális munkalehetőségeiről nyújtott tájékoztatót. Ennek kapcsán több szempontból közelítette meg a kérdést: a vállalkozóknak arról beszélt, hogy a turisztikai szezonban és rövid időintervallumban hogyan tudnak diákmunkásokat igazán költséghatékonyan alkalmazni – az iskolaszövetkezet segítségével. Itt szó esett az ilyenkor igénybe vehető adó- és járulékkedvezményekről is. Azoknak a diákoknak pedig, akik még nem tudják, milyen pénzkereseti lehetőséghez jutnak a nyáron, van egy jó hírünk: a Meló-Diák országos szervezetével Kalocsán is fel lehet venni a kapcsolatot, a városi ifjúsági referens, Nemes Kata segítségével. Ha kell, segít iskolaszövetkezeti taggá válni (ami elengedhetetlen ahhoz, hogy kiközvetíthetőkké váljanak), majd helyi munkalehetőségekhez jutni.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás