Te is lehetnél...

Mindig van kiút, nem szabad feladni

2013.06.07 10:38    |    Lovass-Nagy Anna  

A Malom utcai Értelmi Fogyatékosok Napközis Otthona adott helyt május 2-án az ÉNO, az ÉFOÉSZ és a Nebuló EGYMI által szervezett rendezvénysorozat harmadik tájékoztató napjának. A délután során három előadást hallgathattak meg a résztvevők.

te_is_lehetnel_340Sántha Béláné, az Alapszolgálati Központ vezetője örömmel köszöntötte az ismét szép számmal megjelenteket, az előadókat és a gondozottakat. Elsőként Tóth József pszichológus, pszichoterapeuta a pécsi ÉFOÉSZ-től Bánatot váltott szeretetre címmel beszélt azokról a családokról, akik sérült, mozgáskorlátozott, esetenként halmozottan sérült gyermekeket nevelnek. Szívhez szóló szavaival egyedi példákon keresztül körvonalazta azokat az élethelyzeteket, amelyekkel ezeknek a családoknak szembe kell nézniük, nap mint nap meg kell küzdeniük. Beszélt az esetleges okokról, amelyek oda vezettek, hogy két egészséges szülőnek sérült gyermeke született, és minden elismerését tolmácsolta azon szülők felé, akik amellett döntöttek, hogy a családban tartva ezeket a gyerekeket, felnevelik őket. „Általában krízishelyzettel kell számolni azokban a családokban, ahol sérült gyermek születik, de mindezek mellett még szembe kell nézniük a szülőknek az eltérő ítéletekkel is, amelyeket a kívülállóktól kapnak. Sok évtizedes tapasztalataim megerősítenek abban, hogy a biztos rossz is sokkal jobb ezekben az esetekben, mint a bizonytalanság.” Előadásában olyan ritka betegségekről is beszélt, mint például az Alice Csodaországban szindróma, a progeria (korai öregedés), a vízallergia, a pika (ezek a gyerekek különböző, nem táplálékul szolgáló anyagokat esznek, mint például az aszfalt, a falakon kiülő mész, vagy a homok). Nagyon fontosnak tartotta a média szerepét ezekben az esetekben, és azt, hogy a média folyamatosan legyen jelen a különböző rendezvényeiken és tájékoztassa az embereket.

Másodikként Csupor Zsoltné, a Nebuló EGYMI vezetője ismét a korai fejlesztésről beszélt, felvázolva a tevékenységük minél korábbi megkezdésének eredményességét, valamit a jelenleg működő szervezeti felépítést, mely előre láthatólag szeptembertől átalakul. Őt követte dr. Danó Réka a budapesti ÉFOÉSZ Központ jogásza, aki a sérültek érdekképviseletéről tartotta meg előadását, melyben szó volt az érintettek jogairól, azok esetleges korlátozásairól, a szülők, hozzátartozók jogi képviseletéről, illetve a szervezet érdekvédelmi és támogatói tevékenységéről. Tájékoztatója végén kiemelte a társadalmi tudatformálás jelentőségét, amelyben szerinte is igen nagy szerepe van a médiának.

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás