Dunapataj

Középkori előadás a Bringa Panzióban

2014.03.16 11:03    |    Schill Tamás  

Hangulatos előadással, korhű ruhákkal és egy jó adag humorral vezették vissza a középkorba a nézőket a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány színészei a dunapataji Bringa Panzióban január 26-án. A vasárnap délutáni előadáson rövid, vidám történeteket jelenítettek meg a középkorból, jelesül a reneszánsz időszakából.

A jelenetekhez az alapot a Szamártestamentum című, középkori francia meséket, bohózatokat és erotikus történeteket tartalmazó gyűjtemény adja, amelynek néhány elemét még át is kellett dolgoznia a társulatnak, hogy érthetővé váljék a mai kor embere számára is a több száz évvel ezelőtti humor. Emellett a társulatnak több saját szerzeményű darabja is van. A rövidke történetek alapjai szinte évszázadok óta változatlanok: felszarvazott férjek, kikapós menyecskék és feleségek, hódító lovagok, rafinált tolvajok jelennek meg a nézők előtt, hogy aztán bonyolult és humoros helyzetekbe kerüljenek.

A Bringa Panzió „szín-padán” láthattunk már profi színészeket, azonban e társulat tagjai nem főállásban, hanem saját örömükre, hobbiként hódolnak a történelmi korok megidézésének, és szórakoztatva tanítják a közönséget a történelemre.

bringa_szinhaz_240

A Mare Temporis (Idők Tengere) Alapítvány 12 éve működik és a sokszínű történelmet, főként a vikingek, a reneszánsz és a kora barokk időszakát, ezen régmúlt idők szellemét próbálják bemutatni többek között a színészet, a vívás, a tánc és a tűzmutatványok köré csoportosítva. Fellépéseiket, bemutatóikat saját maguk szervezik, sikerüket számos jelentős hagyományőrző fesztiválra való meghívás jelzi: a Múzeumok Éjszakájától kezdve a Savaria Történelmi Karneválon át a tatai török kori történelmi fesztiválig mutatták már be tevékenységüket. Az alapítvány egyúttal egyfajta történészi műhely is, hiszen nagyon sokat adnak a korhűségre és a minőségre, ami rengeteg háttérmunkát és kutatást igényel részükről. Bevételeiket a ruházatuk és kellékeik fejlesztésére fordítják, amiket korabeli rajzok és leírások alapján készítenek el. Reneszánsz ruháik például az 1400-es évek második felének itáliai divatját követik, olyan divatot, amely minden bizonnyal Mátyás király udvarában is jelen volt.

A társulat újszerű és nagyon keresett produkciója az élő interpretáció, ami azt jelenti, hogy a korhű ruhába beöltözött színészek az adott kor nyelvével, viselkedésével, szokásaival elvegyülnek a közönség soraiban és élőszóval, játékkal mutatnak be középkori karaktereket, ­ ha kell, akár két napon keresztül is. (Csoportképünkön a társulat tagjai: Dittera Károly, Bakonyi-Léh Terézia, Sáry Barna Gergely, Csúcs Laura, Németh Ádám, Dittera-Balogh Andrea, Morlin Bálint, Lőrincz Andrea, Bakonyi Péter, Székely Nóra.)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás