Régi trükk, új módszer, sokezer forintos csalások

Már a fiatalokat is átverik telefonon

2017.02.15 09:32    |    Jni  

Valószínűleg Ön előtt sem ismeretlen a telefonos csalás intézménye, csak eddig más módszerekkel és rendszerint idősebb embereket károsítottak meg azok a bűnözők, akik feltöltőkártyás mobilszámok egyenlegére kértek pénzt, cserébe nyereményt ígérve. A trükk nem változott, a kalocsai nyomozók teljesen hasonló bűncselekményekről kaptak bejelentéseket, ám most SMS küldésére veszik rá a sértetteket, akik a küldés gombra nyomva valójában más telefonszámára töltenek fel többezer forintot.

– Azt kell tudni erről a bűncselekményről, hogy mindig nagyon kecsegtető az az ajánlat, amivel az elkövetők próbálkoznak. Nyereményjátékot hirdetnek a telefonszolgáltató nevében és különböző pénzösszegeket ajánlanak. A nyeremény elutalását attól teszik függővé, hogy vagy egy kódszámmal kell üzenetet küldeni, vagy pedig, ami régebben is előfordult már, pénzt kell feltölteni egy ismeretlen telefonszámra – magyarázta Répási Tamásné, a Kalocsai Rendőrkapitányság szóvivője, egyben bűnmegelőzési főelőadója. – Az új tevékenység arról szól, hogy megadnak egy kódot, amit SMS-ben kell elküldeni. A módszer, átverés lényege az, hogy egyesével diktálják a számokat, így először nem tűnik fel, hogy az valójában egy telefonszám és egy pénzösszeg, csak akkor, amikor a sértett már elküldte az SMS-t. Ekkor [a válaszüzenetben] már látszik, hogy telefonszámot diktáltak, mellé írva pedig a feltöltött összeget. Ez telefontársaságok szolgáltatása: most már SMS-ben is lehet telefonkártyát feltölteni – foglalta össze.

 

telefonos_csalok_450
 

 

A helyi rendőrség illetékességi területén több ilyen eset is előfordult az utóbbi időben. Ezt a tiszt annak tudja be, hogy egyes bűnözői csoportok felfigyeltek a telefontársaságok egyre népszerűbb lehetőségére, amit igyekeznek kihasználni. Lévén a szöveges üzenetek írása nem igazán jellemző az idősebb korosztályra (akiket eddig főleg ATM-es feltöltésekkel károsítottak meg), a fiatalabb és középkorú emberek vannak inkább veszélyben, hogy meggyőzik őket egy nagyobb nyereményről. A csalók rendszerint arra hivatkoznak, hogy egy adott telekommunikációs cég akciójáról van szó, lediktálnak egy számsort, amit a sértett feljegyez, hogy aztán SMS-ben elküldje. Lévén az ilyen egyenlegfeltöltés valóban egy létező szolgáltató rendszerén keresztül történik (az SMS-ben történő feltöltéshez a kedvezményezett telefonszámot és a feltölteni kívánt összeget kell elküldeni egy központi, hivatalos számra), kevesen fognak gyanút. Pedig kellene.

– Nincsenek ilyen nyereményjátékok! A telefonszolgáltatók nem hirdetnek ilyet, tehát ha valakit ezzel hívnak, nyugodtan tegye le a telefont, mert átverés – nyomatékosította a rendőrtiszt.

A legnagyobb szolgáltatók közül a Telekom és a Vodafone hálózatában lehetséges opció, hogy havi előfizetéses ügyfelek SMS-ben feltölthetik kártyás ismerősük egyenlegét. A Vodafone-nál „Kenguru” néven létezik ez a szolgáltatás, és ezt a szót be is kell írni a kedvezményezett telefonszám és az összeg elé. A Telekomnál viszont elegendő csak a telefonszám és a címlet beírása a szövegmezőbe, így valószínű, hogy az ő ügyfeleiket környékezik meg a csalók gyakrabban. A Telenor szolgáltatásai között nem találtunk ilyen lehetőséget.

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás