Mostantól Bátyai Hagyományőrző és Horvát Nemzeti Egyesület

Tízéves évforduló és névváltozás

2017.01.07 14:00    |    H-né G.E.  

A Bátyai Hagyományőrző és Nemzetiségi Egyesületet 2006-ban jegyezték be a cégbíróságon, ekkor történt meg a névregisztráció. A kerek évforduló alkalmából hívta és várta tagtársait, vendégeit az egyesület vezetése a jubileumi rendezvényére.

Az ünnepi szentmise után Perity Lajos elnök fehér asztalnál köszöntötte a tagtársakat, a népdalkör megjelent tagjait, Bukros Noémi Linda jegyzőt, a meghívásnak eleget tevő képviselőket, dr. Fehér Zoltánt, a népdalkör művészeti vezetőjét. A szokásoktól eltérően a finom fogásokból álló ebéd elfogyasztásával vette kezdetét a családias hangulatú ünneplés. Ebéd után az elnök úr „Vissza-tekintés a múltba” címmel idézte fel az egyesület születésétől mind a mai napig tartó, az elmúlt tíz év történéseit, eseményeit, örömeit, bánatait, sikereit, széles körű tevékenységsorozatát. Rövid áttekintésben emlékezett meg a vidéki és helyi fellépésekről, a saját rendezvényeikről, a szervezett kirándulásokról. A vidéki meghívások, fellépések hosszú sorában szerepel a környező települések mellett Szabadszállás, Katymár, Tiszakécske, Kiskunhalas, Szekszárd, Baja, Őcsény, Nagybaracska, Dunaszekcső, Zsana, Szatymaz, Érsekcsanád, Ercsi.

batya5_450

 

Kiemelkedő jelentőséggel bír az egyesület életében a 2005. évi Szabadszállási országos minősítő, melyen kiváló minősítést kapott a dalkör, a Csongrádon megrendezett országos minősítő, ahol az Arany Páva gáláról arany minősítéssel jöhettek haza. Ezen a gálán Szarvas Lajosné, az énekkar szólóénekese is arany minősítést kapott. Az egri gáláról 2011-ben az Arany Oklevelet hozta el a Rozmaring Népdalkör.

batya4_450
 

Itthon gyönyörű dalaik csendültek fel nemzeti ünnepeinken, megemlékezéseinken, a falunapon, az Idősek napján, a szüreti felvonuláson. Vendégei voltak a Rác Prélónak, a Fokhagyma fesztiválnak, a templomi terményáldásnak, a szállási Iván-napi búcsúnak.

Az MTV is készített felvételt a Népdalkörrel és dr. Fehér Zoltánnal a bátyai Tájháznál. Saját rendezésű, szervezésű programjaik szorosan hozzátartoznak, elmaradhatatlanná váltak, vésődtek be a falu életébe. Éves közgyűlések, Negyveni buli, Nyugdíjas találkozó, Anyák napi megemlékezés, Népdalkörök találkozója, Csemeték napja, Márton-napi megemlékezés, gyalogos zarándoklat Kalocsára a Jézus Szíve búcsú napjára, karácsonyi ünnepség.

A jelenlegi információk szerint az országban egyedülálló a Hordósiratás-Bőgőtemetésről szóló farsangi dalos, tréfás színpadi jelenetük.

Szervezett kiránduláson Szegeden, Fadd-Domboriban, Kalocsán, Kunfehértón, Pécsen és Erdélyben voltak. Az egyesület anyagi forrásaihoz mérten alkalmanként támogatta és támogatja a tagság részvételét, járul hozzá a személyes anyagi kiadásokhoz egy-egy rendezvény vagy kirándulás alkalmával, kedveskedett ünnepi vacsorával, ajándékkal. „Csak addig él a nemzet, amíg van hagyománya.” Ezzel a szép és igaz gondolattal köszönte meg az elnök úr a figyelmet, az elmúlt tíz év munkáját minden kedves résztvevőnek. A tűzijátékkal díszített születésnapi torta felszeletelésével vette kezdetét az estébe nyúló zenés, táncos, dalos mulatozás.

 

Az elnök úr visszaemlékezése közben többször csendültek fel a dalkör szebbnél szebb népdalcsokrai, Szarvasné Tercsi szólói. Kétnapos kiállítás is kísérte a jubileumi rendezvénysorozatot, melyet az érdeklődők az Idősek Klubjában látogathattak. A kiállítás anyagát a régi, hagyományos bátyai népviselet szebbnél szebb darabjai, a versenyekről elhozott oklevelek, érmék, a szereplésekért kapott ajándéktárgyak, emlékoklevelek, fotók képezték. Szarvas Lajosné Tercsi szólóénekes relikviái külön helyet kaptak az érdekes és értékes kiállítási anyagok között. Megtörtént az egyesület névváltoztatása, mely szerint Bátyai Hagyományőrző és Horvát Nemzeti Egyesület az új hivatalos elnevezés.

További sikerekben gazdag munkát, kitartást, jó egészséget nektek!
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás