Ivóvíz-hálózat és bicikliút

Tízmilliókat költenek a Szelidi-tó környezetére

2017.04.20 10:47    |    -sist-  

Bár a tavalyi szezont az időjárás nem állíthatjuk, hogy a kegyeibe fogadta, a Szelidi-tóért felelős dunapataji önkormányzat kicsit sem elégedetlen az óév mutatóival. Mi több, 2017-re is több tízmillió forint értékben fogalmaztak meg fejlesztéseket, amelyek nyomán még vonzóbb turisztikai célponttá tennék a „Dél-Alföld Balatonját”. Az idénre ígért két komolyabb beruházás egyike napokon belül elstartol, a másikat várhatóan a szezon lecsengését követően indítja útnak a pataji önkormányzat.

Nincs ok panaszra

Az időjárás feltartóztathatatlanul tavaszi üzemmódba kapcsolt – a hosszú, szürke, szomorkás téli napok után megérkezett a jó idő és már most azt várjuk, mikor terülhetünk el először a Szelidi-tó partján. Fel is kerestük Dusnoki Csaba dunapataji polgármestert, akivel a tó környezetére vonatkozó idei elképzelésekről beszélgettünk, de néhány mondat elhangzott a tavalyi szezon kapcsán is. Mint mondja, távol áll tőlük a bevételek miatti elégedetlenkedés, de az tény, hogy az elmúlt év nyara a szokásosnál esősebb volt, ami a számokra is rányomta a bélyegét. Bár a bevételek nem növekedtek, olyan arányú csökkenés sem mutatkozott, ami alapjaiban rengette volna meg a Szelidi-tónak a jövőképét. Olyannyira stabil a jövőkép, hogy ebben az évben két komolyabb beruházást tervez az önkormányzat az állóvíz környezetében – egy önerős és egy pályázati támogatásból finanszírozott fejlesztést.

szelidit1_450

Ivóvízhálózat-bővítés a szezon előtt

Tavaly adtunk hírt először arról, hogy a dunapataji önkormányzat elköteleződött amellett, hogy a tó teljes partszakaszán, ahol üdülők találhatóak, biztosítani fogják a vezetékes ivóvíz-ellátást. A projekt, bár csúszott egy kicsit, az idei évben minden bizonnyal megvalósul, mi több, a jelen elképzelés szerint már a turisztikai szezon kezdete előtt szeretnék azt készre jelenteni. A harmincmillió forintos, száz százalékban önerőből finanszírozott fejlesztés eredményeképpen a Bodzás és Húsfoka néven ismert övezetekben lévő ingatlanok is korszerű hálózatról vételezhetik majd az ivóvizet, amely rendszernek a kiépítése néhány napon belül megindul – jelentette örömmel Dusnoki Csaba. A másik, 2017 második felére időzített fejlesztés körül még van egy-két halovány kérdőjel, tekintett a jövőbe a polgármester, de reméli, hogy néhány héten belül azok is eloszlanak.


Két keréken a tó körül

A szóban forgó, szeptemberi indítással tervezett fejlesztés a Dunapatajt a szelidi üdülőövezettel összekötő kerékpárút teljes felújítását foglalja magába, amely mára, a polgármester szavaival élve, „igen veszélyessé vált”. A projekt azonban ezen a ponton nem merül ki. Ugyanezen fejlesztés keretében „szeretnének a Szittyótértől a IX. utca-Kalocsai Horgásztanya-erdő felé, illetve onnan visszavezető új útszakaszt is építeni”, írta le a beruházás lényegét Dusnoki Csaba, hozzátéve, hogy a szükséges pályázatot erre már benyújtották. A jelen ígérvények szerint márciusban várható, hogy megszületik a bírálat is az ügyben, és ha minden a reméltek szerint alakul, akkor a szezon lecsengésével, szeptember-tájt el is kezdenék a kivitelezési munkálatokat, amelyek negatív hozadékait vélhetően nem értékelnék a nyaralók.

Emellett több kisebb beruházást is ígért a strandra a polgármester, amely annak élhetőségét, kényelmi funkcióit fogja fokozni – tette hozzá a polgármester, aki egyben bízik abban, hogy az évek óta következetesen folytatott fejlesztéspolitika meg is hozza a gyümölcsét az egyre emelkedő látogatószámokban.

 

szelidit3_v_450
 

Parkolás és strandbelépő

Dunapataj településvezetője emlékeztetett, hogy továbbra is tartják, hogy szeretnének a strand környezetében egy több százmillió forintos fejlesztéssorozatot végrehajtani, amelyhez ugyancsak pályázati támogatást szükséges igényelniük. Ez a parkolókat, utakat, játszótereket, kiszolgáló épületeket érinti, amelyre idén júniusig kell elkészíteniük és benyújtaniuk a komplett pályázati dokumentációt. Amennyiben ezt meglépi az önkormányzat, úgy az „évszázados jelentőségű” beruházáscsomag a jövő évben meg is valósulhat térségünk egyik kiemelt turisztikai attrakciója körül – tekint a jövőbe Dusnoki Csaba, emlékeztetve, hogy az évek óta működő rendszert, miszerint a szelidi övezetben mindenütt ingyenes a parkolás, az idén sem szeretnék felrúgni. Arra vonatkozóan, hogy a strandbelépők árai változnak-e, diplomatikusan fogalmazott a polgármester. Mint mondta, erre vonatkozóan még nincs döntés, majd áprilisban fogják felülvizsgálni a koncepciót, de „jelentős emelés nem fog történni, ebben biztos vagyok” - zárta mondandóját a polgármester.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás