Beszélgetés dr. Meszlényi Rózsával, a Tomori Pál Főiskola rektorával

„A főiskola jövőbe vetett hite töretlen”

2013.07.27 23:52   

Az elmúlt időszakban több szóbeszéd is napvilágot látott, hogy a főiskola elhagyja Kalocsa városát. Erről, a főiskola jövőjéről és terveiről kérdeztük dr. Meszlényi Rózsa rektor asszonyt. A rektor asszony elmondta, hogy a szóbeszédek teljes mértékben alaptalanok, nagyon kíváncsi lenne, hogy ki terjeszti az ilyen híreket, és hogy miért próbál ezzel ártani a főiskolának. Megjegyezte, hogy a népi mondás szerint, akinek a halálhírét keltik, sokáig fog élni, és reményei szerint a Tomori Pál Főiskola még nagyon sokáig fogja kiszolgálni azokat a Kalocsán és Kalocsa környékén élő továbbtanulni vágyókat, akik komolyan gondolják, hogy felsőfokú diplomát kívánnak szerezni, vagy a meglévő felsőfokú diplomájukat újabbal egészítenék ki.

meszlenyi_rozsa_250– Tudomásul kell venni, hogy 2011. óta a magyar felsőoktatás jelentős átalakuláson megy keresztül, amely első ránézésre talán riasztó lehet, pedig az átalakulások nem érintik a tanrendet, az elsajátítandó tananyagot, vagy a piaci igényeket, tehát emiatt nincs ok félelemre. Egy fontos körülményre viszont felhívom a figyelmet, ami pedig nem más, mint a felsőoktatás finanszírozásának radikális átalakulása, amelynek eredménye, hogy közgazdasági képzésben az államilag támogatott helyek szinte teljesen megszűntek. Ez azt jelenti, hogy aki közgazdasági tudományterületen kíván felsőfokú végzettséget szerezni, az ezt csak ön-költségtérítéses formában teheti meg. Sajnálatos, de el kell fogadni, hogy a gazdasági képzések ingyenessége gyakorlatilag megszűnt. Ekkor kerül azonban hatványozottan előtérbe, hogy az egyes felsőoktatási intézmények mekkora önköltségi áron tudják kínálni a képzéseiket. A Tomori Pál Főiskola egyik legnagyobb erénye, hogy bár a felsőoktatási rangsorok szerint az ország egyik legjobb oktatói gárdájával rendelkezik, a működése annyira racionalizált, oly mértékben mentes a felesleges kiadásoktól, hogy az ország legalacsonyabb önköltség-térítési díjáért cserében tudja nyújtani a képzéseit – mondja a rektor.

– A főiskola szervezetrendszerében nincsenek felesleges elemek, minden költség alaposan megtervezett és kontrollált, az alacsony önköltségtérítés magas oktatási színvonallal jár együtt, amely egyedülálló. Amire különösen büszke vagyok, hogy a főiskola 9 éves működése alatt soha nem folytatott oktalan gazdálkodást, nem gördít maga előtt milliárdos adósságot, soha nem volt köztartozása, és évek óta a köztartozás-mentes adósok listáján szerepel. A főiskola egyre csökkenő működési eredményének minden forintját a főiskola fejlesztésére fordítottuk és fordítjuk. Itt nincsenek milliós fizetések, minden kiadást alaposan megtervezünk. Mi ennek szellemében is oktatunk – hangsúlyozta a rektor asszony.

– Visszatérve a kalocsai székhelyre, el kell mondanom, hogy az oktatás színvonalát tovább kívánjuk itt emelni, annak a figyelembevételével, hogy a Tomori Pál Főiskola székhelye Kalocsa városa. Mi ennek megfelelően működünk és fogunk működni. A város vezetésével 2011-ben egy határozatlan időre, de minimum nyolc évre szóló megállapodást kötöttünk a főiskola székhelyéül szolgáló Szent István király út 2–4. szám alatti épület használata kapcsán. A főiskola nem kívánja feladni a székhelyét. Tudnunk kell, hogy voltak és vannak is olyan kormányzati lépések, amelyek a főiskolát – ahogy minden felsőoktatási intézményt – negatívan érintettek, de a Tomori Pál Főiskola olyan erős és rugalmas szervezetrendszerrel rendelkezik, amely megítélésem szerint alkalmas a változások lekövetésére.

Ma Magyarországon nincs olyan felsőoktatási intézmény, amelyik ne küzdene a felsőoktatás átalakításának a nehézségeivel. Én már lassan 45 éve vagyok a felsőoktatásban, és láttam már máskor is ilyen átalakításokkal terhelt időszakokat. Ezek nehéz, de hangsúlyozom, hogy átmeneti évek. Szomorúan láttam a felsőoktatásba jelentkezők létszámának drasztikus csökkenését. Közel 50.000 fővel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, ami elképesztően nagy szám. Pedig diplomásokra mindig is szükség lesz. Magyarországon az európai átlaghoz képest még mindig kirívóan alacsony a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma, pedig igazolt, hogy aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik, könnyebben helyezkedik el, és nagyobb fizetésre is számíthat. De mondhatnám azt is, hogy aki elvégzi az egyik gazdasági alapszakunkat, már képes arra, hogy saját vállalkozást alapítson, és átlássa, hogy a bonyolult világunkban mi, hogyan működik.

A főiskola jövőbe vetett hite töretlen, nagyon sok elképzelésünk van, amelyet meg kívánunk valósítani, így többek között új szakokat szeretnénk akkreditálni, tovább kívánjuk fejleszteni az oktatási eszközeinket, egyre több külföldi hallgatót kívánunk fogadni, akik nemcsak a főiskola, de Kalocsa hírét is vihetik a nagyvilágba. Már eddig is sok Erasmus programban részt vevő személy volt Kalocsán és mind el volt ragadtatva a várostól.

A főiskola 73 millió forint pályázati forráshoz is jutott, amiből a nyelvi képzésünket fejlesztjük, és amely pályázatnak jelentős része éppen Kalocsán fog megvalósulni. A fejlesztés lezárását követően olyan nyelvoktatási rendszert és módszereket fogunk felkínálni a hallgatóinknak, amikkel igen kevés felsőoktatási intézmény büszkélkedhet. Hiszem, hogy érdemes ide beruházni, és hiszem, hogy a kalocsaiak és a környéken élők nagyon büszkék a főiskolára. Mi is büszkék vagyunk erre a városra, így a nevünk mellett mindenhol feltűnik Kalocsa városának a neve is.

Ezúton is kérem a város lakosságának a segítségét, hogy a főiskola mellett álljanak ki, és soha ne feledjék, hogy ez az ő főiskolájuk is. A közelgő augusztusi pótfelvételi a legközelebbi lehetőség, hogy bárki megkezdje a felsőfokú tanulmányait, vagy újabb felsőfokú végzettséget szerezzen. Nem szabad hallgatni a szóbeszédekre, mert sajnos sokan irigyek ránk és a sikereinkre. Arra, hogy kilenc év alatt létrehoztunk egy stabil felsőoktatási intézményt, amely, ha hagyják dolgozni, és alaptalan szóbeszédekkel nem ártanak neki, akkor még sokáig viseli a nevét: Tomori Pál Főiskola, Kalocsa – mondta az interjú végén dr. Meszlényi Rózsa, a főiskola rektora.


A környék hírei

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Ápolókat vezényeltek át Kalocsáról a halasi járványkórházba

A kiskunhalasi járványkórház lassan betelik. Dr. Kásler Miklós miniszter újabb hat kórházat vont be...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Kalocsai család nyerte az országos versenyt

A fődíjként felajánlott autót idén a Bács-Kiskun megyei Rideg család nyerte.

Megkezdte működését az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület

Március végén hazánkban tizenhatodikként a hajósi székhelyű Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark kapta meg...

Nagy ívű beszédek, országra szóló kezdeményezés

„Üdvöz légy, emlékezetes hajlék aki Petőfit születni láttad, új gazdád, a magyar irodalom...

Filvig Géza polgármester 70. születésnapján köszöntötte Bábel Balázs érseket

Dr. Filvig Géza polgármester a város és a maga nevében október 18-án, vasárnap köszöntötte Dr. Bábel...

Megalakult a Petőfi 200 Emlékbizottság Kiskőrösön

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján minden héten legalább egy programot tervez megrendezni...

Kalocsa Város Önkormányzata ünnepi megemlékezést tart az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

„Kristályt” - új pszichoaktív anyagot árultak Kalocsán

  A kalocsai nyomozóknak olyan információ jutott a birtokába, miszerint egy helyi férfi "kristály"...

Vélhetően Kalocsán is portyázott a félegyházi katalizátor tolvaj

Városunkban szeptember végén kelt híre, hogy az éjszaka szabadban parkoló autókról lopják a...

Kormány elé kerülnek a bátyai vízmegtartó projekt tapasztalatai

Fontos állomáshoz érkezett az úgynevezett LIFE-MICACC vízmegtartó mintaprojekt Bátyán. Október 8-án...

Ünnepi műsor, koszorúzás az Aradi Vértanúk Emléknapján

Október 6-én délután négy órától tartották a városi önkormányzat Aradi Vértanúk tiszteletére...

Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

A Paks II. Zrt. a villamos energiáról szóló törvényben foglalt kötelezettségének eleget téve...

Vadászati kiállítás nyílt a Hajósi Barokk Kastélyban

A Hajós Vadásztársaság szervezésében október 3-án, szombaton a Hajósi Barokk Kastély...

Vízre szállva ismerkedett a TEIT az atomerőmű működésével

Kivételes helyszínen tartotta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás...

Újrafásítják a városháza előtti utcaszakaszt

Nagy horderejű döntést hozott az újonnan alakult városi képviselő-testület az elmúlt év januárjában:...

Mayer József rendőr ezredes beszámolója

A városi képviselőtestület előtt Mayer József rendőr ezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője...

Polgármesteri köszöntő az Idősek Világnapján

Tisztelt Szépkorú Kalocsaiak! Nagyon sok szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket Idősek...

Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

A 2020/2021. tanévben ismét meghirdette az „Atomenergia – A biztos jövő”...

Átadhatja jó gyakorlatait más intézmények pedagógusainak

Azt a magas színvonalú, több évtizedes munkát ismerte el az Oktatási Hivatal, melyet a Kalocsai...

Még a bajnokaspiráns is félve jött Kalocsára Kalocsai FC – Kiskunfélegyházi HTK 3-0 (1-0)

Elképesztő menetelésében még mindig nem talált legyőzőre a Kalocsai FC. Kohány Balázsék a hatodik...

Dr. Szobonya Zoltán emlékére

Immáron 5. alkalommal rendezték meg a mai napon a Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot, melyet idén...

Miniszteri ösztöndíj a dunapataji Dusnoki Csabának

A dunapataji egyetemista, Dusnoki Csaba neve nem ismeretlen a Kalocsai Néplap olvasói előtt. Tavaly...

Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Megújult internetes felületen lehet jelentkezni októbertől a Paks II. Zrt.-hez. Az új...

Koronavírusos tanító miatt rendeltek el szünetet

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Iskolájában dolgozó egyik pedagógus pozitív...

A légvédelmi katonákra emlékeztek

Mint minden évben, idén is megemlékezett a Foktői úti laktanyában egykor állomásozott tüzérezredről...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás