Beszélgetés dr. Meszlényi Rózsával, a Tomori Pál Főiskola rektorával

„A főiskola jövőbe vetett hite töretlen”

2013.07.27 23:52   

Az elmúlt időszakban több szóbeszéd is napvilágot látott, hogy a főiskola elhagyja Kalocsa városát. Erről, a főiskola jövőjéről és terveiről kérdeztük dr. Meszlényi Rózsa rektor asszonyt. A rektor asszony elmondta, hogy a szóbeszédek teljes mértékben alaptalanok, nagyon kíváncsi lenne, hogy ki terjeszti az ilyen híreket, és hogy miért próbál ezzel ártani a főiskolának. Megjegyezte, hogy a népi mondás szerint, akinek a halálhírét keltik, sokáig fog élni, és reményei szerint a Tomori Pál Főiskola még nagyon sokáig fogja kiszolgálni azokat a Kalocsán és Kalocsa környékén élő továbbtanulni vágyókat, akik komolyan gondolják, hogy felsőfokú diplomát kívánnak szerezni, vagy a meglévő felsőfokú diplomájukat újabbal egészítenék ki.

meszlenyi_rozsa_250– Tudomásul kell venni, hogy 2011. óta a magyar felsőoktatás jelentős átalakuláson megy keresztül, amely első ránézésre talán riasztó lehet, pedig az átalakulások nem érintik a tanrendet, az elsajátítandó tananyagot, vagy a piaci igényeket, tehát emiatt nincs ok félelemre. Egy fontos körülményre viszont felhívom a figyelmet, ami pedig nem más, mint a felsőoktatás finanszírozásának radikális átalakulása, amelynek eredménye, hogy közgazdasági képzésben az államilag támogatott helyek szinte teljesen megszűntek. Ez azt jelenti, hogy aki közgazdasági tudományterületen kíván felsőfokú végzettséget szerezni, az ezt csak ön-költségtérítéses formában teheti meg. Sajnálatos, de el kell fogadni, hogy a gazdasági képzések ingyenessége gyakorlatilag megszűnt. Ekkor kerül azonban hatványozottan előtérbe, hogy az egyes felsőoktatási intézmények mekkora önköltségi áron tudják kínálni a képzéseiket. A Tomori Pál Főiskola egyik legnagyobb erénye, hogy bár a felsőoktatási rangsorok szerint az ország egyik legjobb oktatói gárdájával rendelkezik, a működése annyira racionalizált, oly mértékben mentes a felesleges kiadásoktól, hogy az ország legalacsonyabb önköltség-térítési díjáért cserében tudja nyújtani a képzéseit – mondja a rektor.

– A főiskola szervezetrendszerében nincsenek felesleges elemek, minden költség alaposan megtervezett és kontrollált, az alacsony önköltségtérítés magas oktatási színvonallal jár együtt, amely egyedülálló. Amire különösen büszke vagyok, hogy a főiskola 9 éves működése alatt soha nem folytatott oktalan gazdálkodást, nem gördít maga előtt milliárdos adósságot, soha nem volt köztartozása, és évek óta a köztartozás-mentes adósok listáján szerepel. A főiskola egyre csökkenő működési eredményének minden forintját a főiskola fejlesztésére fordítottuk és fordítjuk. Itt nincsenek milliós fizetések, minden kiadást alaposan megtervezünk. Mi ennek szellemében is oktatunk – hangsúlyozta a rektor asszony.

– Visszatérve a kalocsai székhelyre, el kell mondanom, hogy az oktatás színvonalát tovább kívánjuk itt emelni, annak a figyelembevételével, hogy a Tomori Pál Főiskola székhelye Kalocsa városa. Mi ennek megfelelően működünk és fogunk működni. A város vezetésével 2011-ben egy határozatlan időre, de minimum nyolc évre szóló megállapodást kötöttünk a főiskola székhelyéül szolgáló Szent István király út 2–4. szám alatti épület használata kapcsán. A főiskola nem kívánja feladni a székhelyét. Tudnunk kell, hogy voltak és vannak is olyan kormányzati lépések, amelyek a főiskolát – ahogy minden felsőoktatási intézményt – negatívan érintettek, de a Tomori Pál Főiskola olyan erős és rugalmas szervezetrendszerrel rendelkezik, amely megítélésem szerint alkalmas a változások lekövetésére.

Ma Magyarországon nincs olyan felsőoktatási intézmény, amelyik ne küzdene a felsőoktatás átalakításának a nehézségeivel. Én már lassan 45 éve vagyok a felsőoktatásban, és láttam már máskor is ilyen átalakításokkal terhelt időszakokat. Ezek nehéz, de hangsúlyozom, hogy átmeneti évek. Szomorúan láttam a felsőoktatásba jelentkezők létszámának drasztikus csökkenését. Közel 50.000 fővel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, ami elképesztően nagy szám. Pedig diplomásokra mindig is szükség lesz. Magyarországon az európai átlaghoz képest még mindig kirívóan alacsony a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma, pedig igazolt, hogy aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik, könnyebben helyezkedik el, és nagyobb fizetésre is számíthat. De mondhatnám azt is, hogy aki elvégzi az egyik gazdasági alapszakunkat, már képes arra, hogy saját vállalkozást alapítson, és átlássa, hogy a bonyolult világunkban mi, hogyan működik.

A főiskola jövőbe vetett hite töretlen, nagyon sok elképzelésünk van, amelyet meg kívánunk valósítani, így többek között új szakokat szeretnénk akkreditálni, tovább kívánjuk fejleszteni az oktatási eszközeinket, egyre több külföldi hallgatót kívánunk fogadni, akik nemcsak a főiskola, de Kalocsa hírét is vihetik a nagyvilágba. Már eddig is sok Erasmus programban részt vevő személy volt Kalocsán és mind el volt ragadtatva a várostól.

A főiskola 73 millió forint pályázati forráshoz is jutott, amiből a nyelvi képzésünket fejlesztjük, és amely pályázatnak jelentős része éppen Kalocsán fog megvalósulni. A fejlesztés lezárását követően olyan nyelvoktatási rendszert és módszereket fogunk felkínálni a hallgatóinknak, amikkel igen kevés felsőoktatási intézmény büszkélkedhet. Hiszem, hogy érdemes ide beruházni, és hiszem, hogy a kalocsaiak és a környéken élők nagyon büszkék a főiskolára. Mi is büszkék vagyunk erre a városra, így a nevünk mellett mindenhol feltűnik Kalocsa városának a neve is.

Ezúton is kérem a város lakosságának a segítségét, hogy a főiskola mellett álljanak ki, és soha ne feledjék, hogy ez az ő főiskolájuk is. A közelgő augusztusi pótfelvételi a legközelebbi lehetőség, hogy bárki megkezdje a felsőfokú tanulmányait, vagy újabb felsőfokú végzettséget szerezzen. Nem szabad hallgatni a szóbeszédekre, mert sajnos sokan irigyek ránk és a sikereinkre. Arra, hogy kilenc év alatt létrehoztunk egy stabil felsőoktatási intézményt, amely, ha hagyják dolgozni, és alaptalan szóbeszédekkel nem ártanak neki, akkor még sokáig viseli a nevét: Tomori Pál Főiskola, Kalocsa – mondta az interjú végén dr. Meszlényi Rózsa, a főiskola rektora.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás