Tornászok Dunapatajon

Elstartolt a Kovács László Emlékverseny

2018.09.06 13:22    |    Schill Tamás  

Egy héttel a két felújított és modernizált dunapataji sportpálya, az élőfüves nagypálya és a gumiborítású multifunkciós pálya átadása után már sor is került egy országos versenyre a pataji sporttelepen. Ez a verseny azonban most mellőzte a labdát: június 8-án rendezték meg az I. Kovács László Emlékversenyt torna sportágban.

A több labdajátékra tervezett gumiborítású pályát és a mellette lévő területet ügyesen használták fel a tornaszerek elhelyezéséhez, és még alkalmi nézőteret is kialakítottak a nagy számú nézőseregnek. Minden adott volt egy jó hangulatú versenyhez, az időjárás nemcsak kegyes volt a résztvevőkhöz, hanem bőven ontotta a napsugarait versenyzőkre, bírókra, nézőkre. A sportközpont, küllemével, minőségével, építményeivel és elhelyezkedésével most is bizonyította, hogy nagyszerűen alkalmas nagyobb sportesemények megrendezésére.

A tornászok bevonulása után a tornaversenyt Dunapataj Nagyközség Önkormányzata nevében Schill Tamás Péter önkormányzati képviselő nyitotta meg, majd a verseny műsorvezetője, Tóthné Kovács Erzsébet iskolaigazgató-helyettes kérte fel Kovács Tamást, hogy bemutassa édesapja, Kovács László sportpedagógiai, tornászi tevékenységét, munkásságát.

tornaverseny1_450
 

A tornaverseny különböző korosztályokban, felkészültségi szinteken és tornaszereken zajlott. A verseny bírói voltak: a versenybíróság elnöke Bérczi István, a Magyar Torna Szövetség Bíróbizottság elnöke; Vígh László, a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán edzője; Láng Géza utánpótlás szakvezető; Hamza István nemzetközi bíró; Bordán Csaba, a Magyar Torna Szövetség utánpótlás bizottságának vezetője; Tubai Tamás országos bíró; Wágner Dajana Dunaferr SE; Matos Tivadar, Dávid Sándor Kalocsai SE; Magyar Tamás Győri Atlétika Club; Dinya Bence Központi Sport Iskola, Janis Pál Szigetszentmiklós Ficergő SE; Váradi Jenő Dunapataji Községi SE.

Kiss Péter János dunapataji testnevelő tanár, a torna szakosztály alapítója és edzője, az emlékverseny fő szervezője a Kalocsai Néplapnak adott interjút, amelyben az előzményekről és a szervezésről beszélt:

– A Dunapataji Községi Sportegyesület torna szakosztálya már hároméves lesz és a szakmai berkekben elvárás, hogy versenyeket rendezzünk. A versenyt a dunapataji kötődésű Kovács Lászlóról neveztük el, aki a magyar tornasportért rengeteget tett. Szeretnénk ezzel a versennyel a nevét méltón megőrizni, mint tornászok és mint patajiak. Három korcsoport csapatai szerepeltek a versenyen, gyermek kezdő és gyermek haladó a Magyar Bajnokság I. osztályában, valamint serdülő másodosztályú. Abból a szempontból kuriózum volt ez a verseny, hogy szabadtéren került megrendezésre, és abból a szempontból is, hogy a verseny után megvendégeltük a résztvevőket.

tornaverseny2_450
 

Arra a kérdésre, hogy hogyan találták meg Kovács Lászlót, nagyon kézenfekvő választ adott az edző:

– Ahogy versenyezni, majd edzősködni kezdtem, megismerkedtem azokkal az emberekkel, akik még ismerték és jó kapcsolatban voltak Kovács Lászlóval, így például Bérczi Istvánnal vagy Láng Gézával. Ezek az idősebb kollégák tudták, hogy dunapataji vagyok, majd Láng Géza bácsi az utánpótlás referense dobta fel az ötletet, hogy lehetne Kovács László emlékére tornaversenyt rendezni. A verseny ötlete és szervezése már az enyém volt. Kovács László (a dunapataji „órás” Kovács János fia), a Spartacus SE szakosztályalapítója, vezetőedzője, majd hosszú évekig különböző iskolák testnevelő tanára volt. A minden idők legeredményesebb hazai tornászának, Magyar Zoltán edzőjének Vígh Lászlónak barátja és az ugyancsak kiváló tornásznak és versenybírónak, Bérczi Istvánnak edzője, akivel a 1972-es Olimpián részt vett. Jelentős, jó pedagógiai érzékkel is megáldott egyéniség volt a tornásznevelésben.

A verseny rövid foglalatát és a jövő terveit is felvázolta lapunknak Kiss Péter János edző:

– Összesen 9 egyesület 14 csapattal vett részt a versenyen, az ország távolabbi pontjairól is pl. Győrből, Szigetszentmiklósról, Dunaújvárosból és Kalocsáról is. Budapestről a Honvédból, a Központi Sportiskolából, az UTE-ból és a Testnevelési Főiskoláról jöttek tornászok. A versenyen számos magas kategóriájú, országos pontozóbíró vett részt, valamint az egyesületek küldöttei. A versenybíróság elnöke Bérczi István nyugalmazott nemzetközi bíró volt, ami rangot adott ennek az eseménynek. A verseny rendezője a Dunapataji Községi Sportegyesület torna szakosztálya volt. Egy év múlva szeretnénk folytatni, és a vidékbajnokság előtt, a nemzetközi versenyekhez igazodva mindig június elején szeretnénk megrendezni ezt a versenyt. Idén még szeretnénk egy másodosztályú megyei döntő versenyt rendezni az országos döntő előtt november elején.

A versenyszámok lebonyolítása után, az értékelésnél valóságos éremeső hullott a kis tornászokra, mert mindenki éremmel térhetett haza. Az eredmények részletezése helyett, Kalocsát és környékét szem előtt tartva, ki kell emelnünk, hogy a gyermek haladók között csapatban a Kalocsai SE második, a Dunapataji Községi Sportegyesület tornászai a harmadikak lettek.

A versenyt Schill Mátyás, a Dunapataji Községi Sportegyesület elnöke beszédével zárta le, majd a Dunapatajért Közalapítvány munkatársainak segítségével közös ebédre hívták meg a csapatokat. A felnőttek megkóstolhatták a híres pataji pacalt, amit Kollár Gyula főzött. Ki kell emelnünk, hogy a verseny nem jöhetett volna létre a támogatók nélkül, így dr. Iván Katalin, Nagy Gyula, Kiss Attila, Kolozsvári Zoltán és Kissné Kovács Klaudia anyagiakkal segítettek, a Dunapataji Településgazdálkodási Intézmény fizikai munkával és eszközökkel támogatta a versenyt.

És természetesen ki kell emelnünk, hogy a szülők, az edzők, a felkészítők és a Dunapataji Kodály Zoltán Általános és Művészeti Iskola önzetlen munkája, segítsége nélkül biztos nem örülhettünk volna ennek az izgalmas, fárasztó, ámde jól szervezett és profinak mondható versenynek.

Zárásként a névadó dunapataji sírjánál helyeztek el egy koszorút a szervezők, ami a versennyel együtt méltó megemlékezés volt Kovács Lászlóról és munkásságáról.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás