Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

2020.02.13 10:12   

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent István Gimnáziumba, s izgatottan várták a Megyei Történelemverseny 2. fordulójának kezdetét.

tort_450
 

Perity Lajos intézményvezető köszöntötte a 16 versenyzőt, gratulált nekik és felkészítő tanáraiknak ahhoz, hogy ebben a több évtizedes, rangos megyei versenyben a közel 100 jelentkező közül bejutottak a legjobbak közé. Kiemelte azt is, büszke arra, hogy a Kalocsai Szent István Gimnázium a szervezője az idei tanévben ennek a versenynek, hiszen a hagyományok szerint ezt a jogot ki is kell érdemelni. Az a középfokú intézmény rendezheti az adott évben, melynek diákja az előző évi versenyt megnyeri.

Tavaly Kenyeres Szilárd bizonyult a legjobbnak a szóbeli döntőben, így az iskolában folyó tehetséggondozó munka elismeréséül a humán munkaközösségre hárult a szervezés nemes feladata. Nem volt újdonság ez a történelemtanárok számára, hiszen 2008-ban már sor került erre a versenyre a gimnáziumban, akkor Lánczi Péter nyerte meg a rendezés jogát az intézménynek.

A verseny három fordulóból áll. Az első írásbeli forduló november 14-én volt, a gimnázium versenyfelelőse, Kenyeres Zsolt állította össze a feladatlapot, melyet mindenki a saját iskolájában töltött ki 120 perc alatt. A kérdések, feladatok az egyetemes történelemből a kora középkorig, magyar történelemből pedig az államalapításig mérték a tanulók ismereteit. A 70% feletti dolgozatokat lehetett továbbküldeni, illetve ilyen hiányában az adott iskolából a 2 legjobbat. A beérkező dolgozatok áttekintése után a munkaközösség 16 tanulót hívott be a 2. fordulóba. Ők azok, akik február 6-án újabb lehetőséget kaptak arra, hogy bizonyítsák felkészültségüket.

A második fordulóra a versenyzőknek már nagyobb korszakot kellett áttekinteni, hiszen a magyar történelemből 1490-ig, egyetemes történelemből pedig az ókori Görögországtól egészen a reformációig bezárólag kaptak feladatokat, melyeket atlasz nélkül kellett megoldaniuk. A feladatlap, melyet ezúttal Kenyeres Zsolt és Petrás Éva állított össze, nagyon változatos volt, döntően forrás,- térkép,-és ábralemezésre épült, de sok tárgyi tudást is elvárt a versenyzőktől. A rövidebb feladatok után, zárásként egy esszét is kellett írni a tanulóknak, a megadott források és szempontok alapján Luxemburgi Zsigmond uralkodását elemezték.

A most megírt dolgozatok alapján hívja be a munkaközösség a március 7-i szóbeli döntőre a legjobban teljesítő 10 tanulót, akiknek majd a zsűri előtt két téma kifejtésével kell bizonyítani felkészültségüket.

Grabiczáné Fekete ZsuzsannaA környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás