A kalocsai rendőrök hat teherautónyi alkatrészt foglaltak le

Toyotákra specializálódtak

2013.09.22 14:06    |    -mond  

A kalocsai rendőrkapitányságon múlt héten szerdán tájékoztatták a sajtó képviselőit arról a sikeres felderítésről, melyet a kalocsai nyomozók végeztek egy Toyota személygépkocsikra specializálódott autó-tolvaj-banda ügyében. A szálak Budapestre, onnan pedig egy gyömrői illegális autóbontóhoz vezettek.

Eddig tizenegy ellopott gépkocsit sikerült beazonosítani. A nyomozók hat teherautónyi gépkocsi-alkatrészt foglaltak le, melynek igazságügyi műszaki szakértői vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

A kalocsai nyomozók érdeme, hogy egy augusztus 3-án hajnalban történt gépjárműlopást követően széles körű adatgyűjtés, és nagyon aprólékos elemző munka eredményeként sikerült egy olyan csoportot beazonosítani, amely egy bizonyos autótípusra specializálódva követte el a lopásokat, és ezt követően alkatrészekre bontva értékesítették a járműveket – mondta Szabó Vendel rendőr alezredes, a megyei rendőrkapitányság bűnügyi igazgatója.

A Kalocsai Rendőrkapitányság ügyeletére augusztus 3-án a reggeli órákban érkezett a bejelentés, hogy az éjszaka folyamán ellopták a Kossuth Lajos utca egyik háztömbje előtt parkoló Toyota Corolla típusú személygépkocsit – az ügy részleteiről Herczeg Gábor rendőr százados, a kalocsai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője beszélt a sajtó képviselőinek.

 

toyota_lopas_1_400

 

Megindították a nyomozást, és a széles körű adatgyűjtésnek köszönhetően bravúros gyorsasággal, augusztus 8-án beazonosították a lehetséges elkövetőt, és még aznap el is fogták budapesti lakásán a 30 éves V. Bálintot. Ezt követően a nyomozók az információk alapján Budapest mellett, Gyömrőn felderítettek egy illegális autóbontó telepet, ahol hamarosan másik három társa – K. Győző 49 éves budapesti, V. Tamás 24 éves fülöpszállási és A. Attila 44 éves albertirsai lakos – is rendőrkézre került.

– Az autóbontóból hat teherautónyi gépjármű alkatrészt foglaltak le kollégáim, amik feltehetőleg gépjármű lopásokból származnak – mondta a bűnügyi osztályvezető. – Ezeknek igazságügyi műszaki szakértői vizsgálata jelenleg is folyamatban van. Az ellopott autók zömében Bács-Kiskun és Pest megyéből, illetve a fővárosból származtak, de elképzelhető, hogy az ország más területein is tevékenykedett a banda. A négy elkövetőt gyanúsítottként kihallgattuk, őrizetbe vettük, majd kezdeményezésünkre a Kalocsai Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket – mondta Herczeg Gábor.

 

toyota_lopas_0_390

 

Három férfi a rendelkezésre álló adatok alapján szervezetten, üzletszerűen az ország több megyéjéből lopta el az autókat, melyeket szétbontottak, A. Attila, a telephely tulajdonosa pedig alkatrészként értékesítette azokat. V. Tamás és V. Bálint ellen lopás és orgazdaság bűntettek elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, A. Attila és K. Győző ellen orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított a rendőrség eljárást.

Újságírói kérdésre válaszolva Szabó Vendel elmondta még, hogy a bontóban ép, egész gépjárművet nem sikerült lefoglalni, tehát az augusztus 3-án ellopott Toyota is már a nagy alkatrészhalmaz része lett. Tizenegy gépjármű esetében megalapozott a gyanú, de a lefoglalt bontott autóalkatrész-mennyiség – hat teherautónyi – arra enged következtetni, hogy az ügy további szálakon vezet tovább.

Megtudtuk még a kalocsai bűnügyi osztályvezetőtől, hogy ugyan ez a beazonosított tizenegy Toyota e három megyéből származik, de feltételezik, hogy az ország számos más megyéjére kiterjedően is tevékenykedett ez a tolvaj-banda, s ez további vizsgálatot tesz szükségessé.

Mivel az ellopott autók összértéke több tízmillió forint lehet, tehát nagy összegű bűncselekményről van szó, és a rendbeliségtől, más bűncselekmények vonzatától függően a büntetési tétel a tíz évet is elérheti.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás