Tudásklubban a homokmégyi polihisztor

2017.03.30 09:58    |    Gábor Erika  

Tamás László, a városi könyvtár igazgatója a fenti jelzővel ajánlotta a megjelent nagyszámú érdeklődő figyelmébe Balogh Csaba Zoltánt, az öt éve tartó „Tudásklub” című előadás sorozat február 23-i vendégét.

Balogh Csaba Zoltán jelenleg a homokmégyi általános iskola – tagintézmény, működteti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, közismert nevén KLIK – vezetője, emellett számtalan dologgal foglalkozik, azonban ezek mind egy nevezőre hozhatók és ez a kulturális értékteremtés.

balogh_csaba_zoltan_300Kalocsán született, gyermekkori emlékei a Kubinszky utcai nagyszülői házhoz kötődnek. A Belvárosi Általános Iskola után a Szent István Gimnáziumban tanult, majd képesítés nélkül kezdett tanítani Homokmégyen. A középiskolában még színészi álmokat dédelgetett, ám inkább a pedagógusi pálya felé vitte érdeklődése. Ez a pályaválasztás nem volt mentes különböző kanyaroktól, viszont bő négy évtized után komolynak tekinthető…

Kezdetben oroszt tanított, majd a tanítóképző elvégzése után több tantárgyat is, később objektív okokból angol nyelvre cserélte az oroszt. Szegeden tanári diplomát is szerzett munka mellett. Az iskolában belekapcsolódott az úttörőmozgalom irányításába, az ennek keretében szervezett programokra, közösségi életre szívesen emlékezett. Bábszínházat indított a gyerekekkel, mellyel szép sikereket értek el. Hogy a darabokat többször maga írta, formálta, és a bábok, díszletek is saját kútfőből származtak, az csak természetes.

A homokmégyi művelődési ház irányítását egy váratlan helyzetből adódóan vállalta el, és végezte 28 évig, a faluban élők nagy-nagy megelégedésére. Újjáélesztette nem kevés csatározás után a helyi fúvószenekart, bekapcsolódott a néptáncba is, sokban segítve az 1991-ben alakult Hagyományőrző Népi Együttes tevékenységét. Az iskolában részt vett még a szakszervezet munkájában is, képviselte kollégái érdekeit helyi és megyei szinten. Az évekig zajló, „Kalocsa-Homok-mégy Együtt Egészségesen” program keretében kidolgozta az egészséges élet tantárgy tematikáját és módszereit. Pályaválasztási tanácsadást is végzett.

Hogy ez már nagyon sok? Ugyan, a felénél sem tartunk! Hiszen még nem beszéltünk arról, hogy írásai többször megjelentek például a „Thália szekere” című antológiában, irodalmi díjat nyert novellájával a csongrádi Alföld Kulturális Egyesülettől, a homokmégyi bábosok mellett alapító tagja a kalocsai Kacsóka Bábszínháznak, darabokat ír számukra, és publikál a több éve megjelenő „Kalocsai szó és kép” antológiában, amelynek szerkesztésében is oroszlánrésze van.

Ám azt is meg kell említeni, hogy aki az álmait nem adja fel, az előbb-utóbb meg is valósítja azokat, hiszen a kamaszkori színészi ambíciók felnőttként több, amatőr színtársulatban igenis megvalósulhattak: a Kalocsai Thália Társulat és a Varajti Gizella Színjátszó Kör bemutatott darabjainak állandó szereplője.

Tamás László házigazda kérésére Balogh Csaba így foglalta össze eddigi életét:

– Jól vagyok a bőrömben. Mindig kaptam esélyt, amikor valamiért bizonytalanná vált a helyzetem. A sorsom úgy alakult, hogy az a bizonyos pohár sohasem volt üres. Azt mondom, ne keseredjen el senki, ha úgy érzi, megtorpant, vagy rossz irányba fordult az élete, mert nem tudhatja, hogyan válik majd hasznára a jövőben az, amit megél.

S hogy mit kívánna még? Az otthonává vált falunak munkahelyeket, hogy ne menjenek el a fiatalok, és ne néptelenedjen el az iskola.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás