Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

2022.05.12 12:01   

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi állománygyűlését, melynek nyitányaként Dr. Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban a tűzoltókért. A megye valamennyi tűzoltósággal rendelkező településéről érkező, több száz főnyi tűzoltó a központi tűzoltózenekar kíséretében vonult az Érsekkert szabadtéri színpadához, ahol az ünnepi állománygyűlés keretében Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a megye katasztrófavédelmi igazgatója elismeréseket adott át az elmúlt évben kiemelkedően teljesítő, illetve hősiesen helyt álló tűzoltóknak. Az ünnepségen részt vett Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. Kalocsa Város önkormányzatát Simon Zoltán alpolgármester képviselte.

A megyei ünnepség helyszíne azért esett Kalocsára, mert a város tűzoltósága az elsők között alakult az országban, így immár 150 éve működik hivatásos tűzoltóság a városban, amely természetesen - ahogy korábban is - a térséget is szolgálja.

A tűzoltókal zsúfolásig megtelt főszékesegyházban elhangzott érseki szentbeszédében Dr. Bábel Balázs felidézte a legnagyobb magyar, Széchenyi István fiának, Széchenyi Ödönnek a soha el nem múló érdemeit, aki az első önkéntes, majd hivatásos tűzoltóságot 1870-ben alapította, majd a tűzvédelem eszköz- és követelményrendszerének kidolgozásával, saját szaklap és segélyegylet alapításával, 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával alapozta meg tekintélyét. Az érsek Széchenyi Ödön pályafutásának azon részletéről sem feledkezett meg, amikor is gróf Széchenyi Ödön felkérésre Isztambul modern tűzvédelmét szervezte meg. Dr. Bábel Balázs érsek a romai katonából lett hívő keresztény, az e miatt vértanú halált halt Szent Flórián életútját sem hagyta ki a szentbeszédből. A vértanú halált halt Flóriánt azért vetettek a folyóba, és halt meg Krisztus után 304-ben, mert vállalta a hitét. Ezért a vértanúság színével, a pirossal emlékeznek rá hívők és nem hívők ezen a napon. És miután Flóriánt vízbe fojtották, ezért mindazok a szakmák és hivatások, amelyek munkájában különös szerepet kap a víz, mint például a tűzoltók, védőszentjükként tisztelik – mondta az érsek, aki a szentmise végén megáldotta az alkalomból talpig ünneplőbe öltözött tűzoltókat.

 

Az már az ünnepi állománygyűlésen hangzott el, hogy Magyarországon 1991-től ismét május 4-én, tehát Szent Flóriána napján ünneplik a tűzoltókat. Ahogy másfél évszázadon át, ezt a hivatást ma is csak az állhatatosság, önfeláldozás, a bátorság eszméjének jegyében lehet teljesíteni, melyeket a tűzoltók számára Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje testesít meg.

Dr. Farkasinszki Lóránt, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója portálunknak elmondta:

 

„A tűzoltók napja a mi szervezeti kultúránknak a legfőbb napja. Ilyenkor az egész megyéből összegyűlünk, és elimserjük azokat a kollégáinkat, akik az elmúlt időszakban valami kimagasló teljesítményt nyújtottak. Megerősítjük a hagyoményainkat, arra a múltra emlékezünk, amelyre büszkék lehetünk. Ilyenkor egy kicsit a társadalom felé is megmutatjuk magunkat. Ezért érkeztünk tűzoltóautókkal, egyéb eszközökkel. A nap kuriózuma, hogy hagyományőrző tűzoltóversenyt tartunk, egykori kocsifecskendőkkel, amiket még lovak húztak, és tűzoltóink korabeli egyenruhába öltözve, kézzel pumpálják a vizet, mint régen, hogy minél magasabbra tudják eljuttatni. Tehát egy vidám,.mókás része is lesz a mai napnak” – mondta az igazgató.

 

tzoltk_450_450
 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás