A Gazdasági Bizottság kihelyezett ülése Pakson

Süli János: Az új blokkok határidőre elkészülnek

2018.09.10 20:24   

Az új atomerőművi blokkok műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül, határidőre elkészülnek – mondta el Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter az Országgyűlés Gazdasági bizottságának kihelyezett ülésén. Bánki Erik, a bizottság elnöke kiemelte: a Paks II. projekt megvalósítása nemzetgazdasági érdek, és egyben a hosszú távú, olcsó villamosenergia-ellátás garanciája.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága 2018. július 5-én kihelyezett ülést tartott Pakson, amelyen a bizottságba delegált összes párt képviseltette magát. A bizottság tagjai az ülést megelőzően látogatást tettek a Paksi Atomerőmű látogatóközpontjában és üzemi területén, majd megtekintették az új atomerőművi blokkok telephelyét, a felvonulási területet, valamint a 22/11 kV-os transzformátor állomás építési munkálatait.

paks2_450
 

A látogatást követően került sor Pakson a kihelyezett bizottsági ülésre, ahol Süli János beszámolt a Paks II. projekt aktualitásairól. A beruházásért felelős miniszter megerősítette, hogy az új blokkok határidőre elkészülnek. Hozzátette: az orosz fővállalkozó kiemelt projektként tekint a Paks II. projektre. Süli János egyebek mellett elmondta, hogy jelenleg az egyik legfontosabb feladat a létesítésiengedély-kérelem több százezer oldalas dokumentációjának összeállítása.

Képviselői kérdésekre válaszolva a miniszter leszögezte: a nukleáris biztonság mindennél fontosabb, műszaki kérdésekben nincs kompromisszum. Elmondta, hogy az új blokkok megvalósítása fix áras szerződés keretében történik, a projekt megtérülését pedig az Európai Bizottság is megerősítette versenyjogi döntésének indoklásában. Kitért arra is, hogy az orosz és a magyar fél közösen dolgozik a 40 százalékos hazai beszállítói arány elérésén.

Prof. Dr. Aszódi Attila államtitkár kifejtette, hogy rendkívül részletes telephely vizsgálati munka alapján nyert megállapítást, hogy a telephely alkalmas az új atomerőművi blokkok létesítésére.

Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az új blokkok a legszigorúbb biztonsági szabályoknak és előírásoknak is meg fognak felelni.

A bizottsági ülés után Bánki Erik elnök és Süli János miniszter sajtótájékoztatón foglalták össze az elhangzottakat a média képviselői számára. Bánki Erik, a Gazdasági bizottság elnöke hangsúlyozta: az új blokkok létesítésére szükség van, a Paks II. projekt megvalósítása nemzeti érdek. Mint mondta, fontos, hogy mind a hazai gazdaság, mind a lakosság áramigényét hazai erőművekben megtermelt, olcsó villamos energiával lehessen fedezni. Hozzátette, az import aránya tartósan 30 százalék körüli, de idén volt már olyan időszak, amikor meghaladta az 50 százalékot is. Süli János a bizottsági ülésen elhangzottakat illetően kiemelte, hogy a transzparencia, az átláthatóság kiemelt fontosságú a projekt kapcsán, ezért is került sor a kihelyezett ülésre és az atomerőműlátogatásra.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás