Fedett terasz és térköves járda épült egy sikeres pályázat jóvoltából

Új közösségi térrel gazdagodott Ordas

2014.05.26 20:27    |    -mond  

A Duna mente legkisebb községében az elmúlt vasárnap délután zsúfolásig telt a református egyház gyülekezeti terme, hogy istentisztelet keretében köszöntsék az édesanyákat és adjanak hálát azért, hogy megvalósulhatott egy régi vágyuk: elkészült a parókia épületéhez kapcsolódó fedett terasz, mely egyházi és közösségi rendezvények helyszíneként szolgál ezután.

Kisebbfajta csoda volt, az is, amikor 2006-2007-ben az ordasi kis református gyülekezet forrást és erőt szerzett arra, hogy a parókiát felújítsa és egy gyönyörű gyülekezeti termet alakítson ki, de már akkor megfogalmazódott a gondolat: egyszer majd egy fedett terasszal jó lenne kiegészíteni az épületet, mely egyházi rendezvények, nyári táborok hangulatos helyszíneként szolgálhatna.

ordas1_450

 

 

Az Ordasi Református Egyházközség 2013 szeptemberében pályázatot nyújtott be „Közösségi színtérként szolgáló fedett terasz és térköves járda építése” címen (35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján az életminőség javító intézkedés keretében) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Ezen pályázat sikeres elbírálásban részesült, így 3.814.053 Ft támogatást ítéltek meg a beruházás lebonyolítására. A támogatás intenzitása 100 százalékos volt.

A fedett terasz immár elkészült, egységet alkotva a parókiával, valamint megépült egy térköves járda is a terasz és a parókia főbejárata között. A terasz jellegű épületet közösségi rendezvénytérként kívánja üzemeltetni az egyházközség. A fejlesztésük célja, hogy egyházi rendezvényeihez (gyülekezeti és családi istentiszteletek, ifjúsági evangelizációs alkalmak, nyári gyermektáborok programjai, tábori étkeztetés helyszíne, szeretetvendégség) kulturált szabadtéri programhelyszínt biztosítsanak.

 

ordas2_450

 

Az épület hasznosításának célcsoportja nemcsak a gyülekezet, hanem a teljes lakosság, valamint a településre látogató turisták.

A fejlesztés keretében olyan közösségi helyet hoztak létre, mely funkcióját tekintve sokrétű lehetőséget biztosít a lakosság részére. Minden évben gyermektábort szerveznek, ahol nagy gondot okozott a gyermekek szabadtéri programjaihoz a fedett helyszín biztosítása. Továbbá a projekt keretében a lakosság életminőségét segítő beruházást kívántak megvalósítani, mely illeszkedik a vonzó falukép kialakításához, a település épületeihez, a templom és a parókia környezetéhez. A fejlesztésben Ordas Községi Önkormányzat együttműködő partnerként vett részt, segítséget nyújtottak az egyéb karbantartási munkálatokban, az udvar parkosításában, hiszen önkormányzati rendezvények helyszínéül is kívánják majd használni a most elkészült hangulatos teraszt.

Az istentiszteleten – melyen nem csak a reformátusok, hanem a katolikus ordasiak közül is szép számmal vettek részt – Kováts Zoltán lelkipásztor hirdetett igét. Ezen ünnepi alkalmon köszöntötték az ordasi gyerekek verssel, zenével, virággal az édesanyákat, nagymamákat.

Az ünnepség az új, fedett teraszon szeretetvendégséggel zárult.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás