Egy éven belül két mentőautót kapott a város

Felgyorsul a mentős betegellátás

2014.05.22 21:45    |    -r-s  

Évekig vártuk, hogy egy nagy, uniós fejlesztési keretből az Országos Mentőszolgálat Kalocsának is kigazdálkodjon néhány fejlesztést. A projekt hosszas előkészítés után célegyenesbe fordult, így városunkba is érkezett egy, a 200 újonnan szolgálatba álló mentőautóból. További jó hírek: új mentési pont létesül Solton, és lesz állomás Jánoshalmán is; ami jelentős tehermentesítést jelent Kalocsának.

– Amikor néhány évvel ezelőtt az Országos Mentőszolgálat Európai Uniós fejlesztési pénzhez jutott, távolinak tűnt a megvalósulás – emlékezett a mentőautó múlt keddi, kalocsai átadásán dr. Zentay Attila. Az OMSZ dél-alföldi régiójának orvos-igazgatója elárulta: nagyon sok előkészítő munka gyümölcse a Kalocsai Mentőállomás új járműve, hiszen országos szinten 15 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt kellett okosan és igazságosan elosztani. A végeredmény: 200 új mentő gépkocsi és 60 „dinamizált” (itt: reagálási terület tekintetében racionalizált) mentőállomás, köztük a kalocsai.

mento2_600– Azt gondolom, hogy az Európai Unió és a kormányzati szándék is az, hogy a lakosság számára oly’ fontos szolgáltatást európai színvonalon tudjuk megkapni. Bizton állíthatom, hogy ezek az autók ezt fogják szolgálni, és nagyon nagy öröm, hogy a második is megérkezett – üdvözölte a tavaly kapott után a legújabb jármű szolgálatba állását az átadáson a polgármester. Török Ferenc a város lakóinak nevében megköszönte az OMSZ-nek a gépkocsit, mondván: a régió legnagyobb településének, Kalocsának és a járásnak is nagyobb biztonságérzetet nyújt majd.

Ami azt illeti, nem csak a korszerűbb, modernebb és újabb járművek miatt javulhat tovább a mentős betegellátás: a kocsi hivatalos átadóján az is kiderült, hogy a Kalocsai Mentőállomás tehermentesítéséért is komoly lépéseket tesz az OMSZ. A dél-alföldi régió orvos-igazgatója a ceremónia után arról beszélt, hogy záros határidőn belül megnyílik egy új mentőpont – ezzel is csökkentve a hatékonyság szempontjából „fehér foltnak” számító területeket.

– Folyamatosan nézzük és nagyon komoly statisztikai elemzést is folytatunk, hogy kiderítsük: hogyan tudnánk a lakosság számára még hozzáférhetőbbé tenni a szolgáltatást, mert a cél az, hogy közelebb legyünk azokhoz, akiknek szükségük van ránk – mondta dr. Zentay. – Solt polgármesterével az országban elsőként indítottunk el egy programot: a településen rövid időn belül egy ún. „mentési pontot” fogunk nyitni. Ez nem egy önálló mentőállomás, hanem annak „gyermeke” – fejtegette. – Dunavecse mentőállomásának egyik mentő gépkocsiját napi 12 órában ki fogjuk helyezni Soltra, egy olyan épületbe, amelyet az önkormányzat bocsátott a rendelkezésünkre. Ezt egy kicsit a szükséges funkciókhoz igazítjuk: lesz benne például pótlás a gépjármű beállásához – mondta az orvos-igazgató.

Az új létesítmény kialakítását a szakember szerint a statisztikáik teszik indokolttá. Némi elemzés után ugyanis kiderült, hogy Solton és a körülötte fekvő 4-5 településen a nappali időszakokban több mentési feladatot kell ellátni, mint a dunavecseieknek a maguk területén, tehát az ott állomásozó két autóból érdemes egyet Solthoz „közelebb vinni”. Ez nem áttelepítést jelent, csupán azt, hogy napi 12 órát Solton „ügyel” majd az egyik jármű, ezzel pedig gyakorlatilag besegít a Kalocsai Mentőállomás északi területén. Kalocsa ellátását ugyancsak pozitívan érinti majd, ha a terveknek megfelelően még idén megnyit a jánoshalmai mentőállomás, így a kalocsai szakemberek még gyorsabban reagálhatnak majd a bejelentésekre.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás