Másfél év múlva derül ki, milyen a 2013-as évjárat

Aranyat ér a hajósi újbor

2014.01.19 21:44    |    géjé  

Újborokkal, új, régiós versenyen nyert aranyérmeket a hajósi VINTEGRO Pinceszövetség, ráadásul úgy, hogy az egyesületük összes tagjának még csak nem is sikerült pályázni. Ennek oka a császártöltési verseny kiírása volt; ugyanis kizárólag 2013-as mintákat kértek a szervezők. Az érés korai stádiuma miatt ugyanakkor még nem mindegyik nedű alkalmas a versenyzésre; van olyan fajta is, amelyet legkorábban csak másfél év múlva érdemes mustrára bocsátani.

ujbor_verseny_200– Császártöltésen nemrég épült fel a Pincelakat Borház és Szálloda, amely úgy döntött, hogy rögtön belevág egy borversenybe; a Hajós-Bajai Borvidéken készülő borokat versenyeztették, és kifejezetten az újborokon volt a hangsúly – foglalta össze végül nagyon sikeres versenyük lényegét Huber János. A VINTEGRO Pinceszövetség elnöke azért tartja fontosnak eredményüket, mert az évnek ezen időszakában még igen nehéz újbort tenni asztalra, még úgy is, hogy azok nagy része elkészült; mivel az ízük még nem teljesen tökéletes. A borászok ilyenkor még félve versenyeztetik portékájukat – nem mintha a hajósiaknak tényleg lett volna tartani valójuk a versenytől.

– Hál’ istennek tényleg szép eredmények születtek! Közülünk ugyan nem mindenki tudott mintát vinni, de négy pincének sikerült, és kettő aranyérmes is lett – újságolta, joggal büszkén a VINTEGRO feje, hozzátéve, hogy elég erős és nagy mezőnyben sikerült diadalmaskodniuk: az úttörőnek szánt, első töltési versenyre ugyanis 80 féle újbort vittek a gazdák. – Az egyik nyertesünk Hodován Zsolt; ő 2013-as Sauvignon blanc-nal, illetve Chardonnay-vel pályázott, és mindkettővel aranyérmet szerzett. Én is nagyon büszke vagyok, mivel az Eleven névre hallgató roséborom ugyancsak aranyérmes lett – mondta.

A hajósi borok már idejekorán hozzák tehát a szép eredményeket, és ez nem véletlen. A VINTEGRO elnöke az egyesület borászaival együtt már év eleje óta bízott benne, hogy kiemelkedő minőségre számíthatnak, és bejött a számításuk – legalábbis a fehér- és rosé-borok tekintetében. De mi a helyzet a klasszikus, fanyarabb fajtákkal?

– Komoly feladat vár a borászokra: a vörösborokkal most nagyon nagy odafigyeléssel kell dolgozni, hogy azok is jók legyenek – állapította meg Huber János, megemlítve azokat a fajtákat is, amelyek 2013-as évjáratával aligha lehet gond. – Egy jól megválasztott szürettel nagyon szép kékfrankost és Zweigeltet lehetett szüretelni. Volt viszont novemberben egy-két hidegebb éjszaka, amikor a kocsányok megfagytak. Ez csak akkor nem gond, ha a szőlő már érett, de ezek még nem voltak tökéletesek. És itt a cabernet frankra, valamint a Sauvignonra gondolok; ezeknél a szőlőszemek elkezdtek lepotyogni, így belementünk a kényszerszüretbe – magyarázta, azt is hozzátéve viszont, hogy a Cabernet Sauvignon hosszan érő bor. Ennél tehát korai lenne arról beszélni, hogy rosszabb minőségű a korábbiaknál. Ez igazából csak bizonyos érési idő, jellemzően úgy másfél év múlva derül ki.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás