Falunap > Jobb egérklikk>

Új könyvtár létrehozása

2015.09.03 10:30    |    -sch-  

Dunaszentbenedek nemrég a közkonyháját újította fel minden igényt kielégítően és a 21. századi követelményeknek megfelelően, most pedig a szellemi táplálékhoz való hozzáférést könnyíti meg a község lakóinak. A ma kezdődő Falunapok egyik nyitányaként pénteken, 17 órakor adják át a benedeki Faluházban a felújított könyvtárat-teleházat.

Az olvasás az utóbbi években trendi lett, pont mikorra szinte az ország összes községi könyvtárát (jobb híján) Teleházzá alakították át, anno különböző kormányzati támogatással internet-pontokat alakítottak ki. Mondván, mégiscsak legyen valami funkciója a helynek, a könyvek pedig – némi ideológiai szelektálás után – ott maradtak kulisszának. A számítógépek köztudomásúlag szaladnak, míg a könyv marad, a könyv marad.

Egy szó, mint száz, Dunaszentbenedeken is van olvasói igény, és mivel az NKA keretein belül pályázati lehetőség is nyílt rá, így a kecskeméti Katona József Könyvtárral együttműködve teljesen átalakították a Faluházban található könyvtárat.

Kalocsai Néplap

A helyiséget felújították, a berendezést lecserélték, kellemes kis gyereksarkot alakítottak ki kényelmes és vicces puffokkal, több és jobb számítógépet kapott a hely, s a csaknem 4000 kötetes könyvtár is frissült. A friss sajtótermékeket éppúgy megtalálhatja a betérő, mint a legújabb bestsellereket. Ha véletlenül valamit nem találna az olvasó, igényeit futárszolgálattal kielégítik a kecskeméti könyvtár aktív segítségével.

A Gutenberg-galaxis jól megfér a Google Earth-szel, nyolc új számítógép és szélessávú internet-kapcsolat segíti azokat, akik igazi közösségben szeretnének virtuális életet élni, vagy épp otthon nem férnek hozzá a nagyvilághoz. Bár egy ilyen eszközparkkal akár már kiscsoportos tanfolyamokat is lehet indítani, sőt felnőttoktatás is megvalósítható.

Mint a bevezetőben említettük, az átadásra a XVII. Dunaszentbenedeki Falunapok keretében kerül sor, ami szintén ezen a hétvégén rendeződik: megnyitója szintén pénteken, a Dunatáj Fotókör kiállításának megnyitója is egyben.

Vasárnap egy Kalocsai Fúvószenekar által kísért ökumenikus istentiszteleten adhat hálát a közösség, hogy előző nap minden rendben lezajlott, ugyanis szombaton – a már megszokott színvonalon – a tömegkultúráé és az érzékeké a főszerep: a főzőversenyek bírája nem más, mint Benke László mesterszakács, de lesz pálinka- és párlatmustra is. Nem tudni melyik a fő- és melyik a mellékág, mert ezzel párhuzamosan kézműves foglalkozások és hagyományőrző műsorok is folytatódnak, délutántól pedig a Csurgó zenekar révén előbb a gyerekek, majd az estére egyre jobb hangulatban lévő felnőttek is a színpad köré gyülekezhetnek. A Joy Trió, Péter-Szabó Szilvia (ex-Nox), Matyi és a hegedűs adja egymásnak a mikrofont, az esti tízórai obligát Irigy Hónaljmirigy fellépésig. A tűzijáték után hajnalig tartó utcabálon mulathat a nagyközönség, s már csak annyi kell az élmények beteljesedéséhez, hogy a falu névadója, Szent Benedek sikerrel lobbizzon az égieknél a kellemes időjárásért.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás