Teljes burkolatot kap a félig bontott út

Újraaszfaltoznak a csatornázás nyomán

2014.09.10 15:21    |    -r-s  

Az már korábbi cikkünkből kiderült, hogy a Géder-lakot, Uszódot és Dunaszentbenedeket a kalocsai vízművel összekötő, kétmilliárd forintos csatornázási munkák végdátuma kitolódhat a nagy mennyiségű belvíz miatt, de van öröm az ürömben: új burkolatot kapnak az érintett települések főutcái. A kivitelezőnek nem lenne kötelessége a teljes helyreállítás, ám mégis sikerült így intézni.

– A helyreállítás már zajlik: ahol bontottak fel útszakaszt, ott már kezdik is javítani, aszfaltozni – értékelte a szennyvízberuházás aktuális állapotát Vargyas Mihály, dunaszentbenedeki polgármester. – A településen áthaladó 5106-os számú úton is folytak csatornázási munkálatok; itt sávos elhúzással fektették le a csöveket. Sikerült viszont úgy megegyezni a kivitelezővel, hogy az az útszakasz, amelyet felbontottak, teljes szélességében helyre lesz állítva – újságolta örömmel.

benedek2_300A csőhálózat lefektetéséhez a három településen áthaladó út egyik sávját kellett felbontani, és legelőször úgy is volt, hogy csak ezt állítják helyre. Nem így lett. A településvezető szerint „sikerült eljutni addig”, hogy teljes burkolatot kap a településeken áthaladó, a közútkezelő által karbantartott főút. Ezzel egy kicsit megújulhatnak majd a főutcák, hiszen az egysávos megegyezés ellenére teljes szélességében simítanak új aszfaltot az 5106-osra, igaz, csak a községek belterületén. A köztes szakaszokkal egyelőre nem sok mindent tudnak kezdeni, hiszen ezek még hosszabb és költségesebb munkát igényelnének. Egy lehetőség viszont adott és ezzel éltek is: kérték a Du-napatajt és Kalocsát a falvakon keresztül összekötő, leromlott útszakasz felvételét abba az útfejlesztési tervbe, amelyet 2020-ig ütemeztek be Bács-Kiskun megyében. Persze itt nem állnak meg, igyekeznek minél magasabb szinten hangot adni az új burkolatú út iránti igényüknek.

– Többször is jeleztük a megyei vezetés felé, és reméljük, hogy előbb vagy utóbb, de lesz rá pénz – bizakodott a községvezető, hozzátéve, hogy ez tényleg csak remény, hiszen „pályázati forrást nem találtak”, ám ígéretet már kaptak arra, hogy ezt az útszakaszt is a felújítandók közé sorolják. – Valamilyen pénzforrást kell keríteni, hogy ezeket a külterületi utakat is rendbe rakják, mert sajnos tényleg katasztrofális állapotban vannak, és ezt mindannyian érezzük itt – jegyezte meg. Vargyas Mihály szerint a túlságosan nagy teherforgalom vágta haza a közútjaikat, amelyeknek állapotát szinte biztosan tovább rontja majd a hideg idő. Már mostanra felrepedeztek – „ha télen még nagyobb fagyok is jönnek rá, akkor tavaszra hatalmas kátyúk megjelenésére számíthatunk” – jósolta a polgármester.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás