Szűrővizsgálatokkal, sport- és szabadidős programokkal folytatódott a sorozat

Újteleken számos betegséget tártak fel az Egészségnapon

2014.07.10 22:38    |    Zs.F.  

A négyszáz lakost számláló Újteleken június 14-én, szombaton rendezett Egészségnap a szűrővizsgálatok mellett a sport és szabadidős programok tekintetében is hasznosnak bizonyult. Miközben a községházán a vizsgálatok számára kialakított helyiségekben orvos és egészségügyi szakemberek vizsgálatokkal, kérdőívek értékelésével kutattak a megjelent páciensek esetleges betegségei után, a fiatalabbak a közeli sportpályán és füves területeken labdajátékokban és ügyességi versenyeken mérték össze tudásukat. Az Egészségnap alkalmából meghirdetett rajzverseny olyannyira eredményesnek bizonyult, hogy megosztva több második és harmadik helyezett vehetett át oklevelet és jutalmat.

A szűrőállomásokon az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) munkatársai dietetikus, a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0056 számú projekt vezetője, dr. Zólyomi Szilárd bevonásával végezték a vizsgálatokat és tanácsadásokat.

ujtelek2_450

A vérnyomás-, pulzusmérés, testsúly-, testmagasság-mérés, testtömeg index, testzsír meghatározás, vércukor mérés, koleszterin szint mérés, kilégzett szénmonoxid mérés, a kérdőívek formájában végzett általános állapotfelmérés vizsgálóhelyeinél a délutáni órákban már rövid sorok alakultak ki. Az érszűkület feltárására irányuló boka-kar index érték meghatározása, a dohányzás ártalmasságára, a helytelen életmóddal, magas koleszterin szinttel összefüggésben a  szívben és erekben történő elváltozásokra felhívó demonstrációs eszközök szintén érdeklődést váltottak ki.

 

Különösen azok számára volt „életbevágóan” fontos az Újteleki Egészségnap, akiknél a egészségügyi tűréshatárokat esetenként messze meghaladó értékeket mértek. Magas vérnyomás, magas vércukor- és koleszterinszint miatt több beteget már a következő, hétfői munkanapra szakorvoshoz, vagy közvetlenül kórházi osztályra irányítottak.

Dr. Zólyomi Szilárd arról számolt be, hogy a szűréseken, vizsgálaton megjelent 73 fő több mint egyharmadánál volt indokolt, hogy további, komolyabb diagnosztikai eszközöket és laboratóriumi eljárásokat igénybe vevő kivizsgálásra küldjék. A település lélekszámához viszonyítva a lakosság aktivitása, egészségtudatos magatartása még úgyis kimagaslónak tekinthető, hogy néhány esetben krónikus, hosszabb ideje fennálló, elhanyagolt betegségekkel találkoztak. A szakemberek örömmel fogadták, hogy többen önként jelentkeztek a szintén a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0056 számú projekt keretében szervezett cukorbetegek klubjába, de olyan páciens is akadt, aki a tanácsadáson, a dohányos tüdő demonstrációs eszköz láttán fogadta meg, hogy leszokik a dohányzásról.

Simon Sándor Róbertné, Újtelek alpolgármestere, aki maga is részt vett a szűrővizsgálatokon azzal búcsúztatta az EFI stábját és a szervezőket: jövőre is visszavárják őket, de akkor már, remélhetően az Egészségnapnak is köszönhetően, egészségesebb újteleki páciensekkel találkozhatnak.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás