Ünnepi est a művelődési házban

Gróf Klebelsberg Kúnó Dunapataj nagyközség díszpolgára

2013.08.05 22:12    |    Schill Tamás  

Nagyszabású, igényes ünnepi estet tartottak június 18-án a dunapataji művelődési házban „Gróf Klebelsberg Kúnó – Dunapataj Nagyközség díszpolgára” címmel. A cím arra utal, hogy az egykori kultuszminisztert 1927-ben Pataj díszpolgárává avatták a dunapataji polgári iskola építésének hathatós támogatásáért.

 

klebelsberg_diszpolgar_490
 

 

A polgári iskola nemcsak Pataj, de a szűkebb környék kulturális fellegvára is lett, a mai napig meghatározó központja az oktatásnak és a művelődésnek. A polgári iskola szervezése, építése, majd a díszpolgári cím odaadományozása volt az ünnepi est keretjátéka. (Talán nem volt véletlen az időpontválasztás sem, hiszen pontosan 94 évvel ezelőtt ezen a napon tört ki Dunapatajon a Duna-melléki ellenforradalomként ismert népfölkelés. A tanácsrendszer bukása után, az 1919-ben elszenvedett véráldozatáért a község jelentős segítséget kapott a kormányzattól az impozáns és modern polgári iskola felépítéséhez. Egyes hírek szerint, maga Horthy Miklós kormányzó is nyomon követte a távolból a pataji építkezést.) Jelzésértékű volt, hogy a szereplők fölött a színpadon két szellemi nagyság, Kodály Zoltán és Klebelsberg Kúnó fényképét helyezték el. Mindketten óriási befolyással voltak a község kultúrájára.

Az ünnepi esten a dunapataji általános és művészeti iskola színe java felvonult, nagyon igényes és komoly előadásokat lehetett látni, hallani. A szereplők tudása és az előadott zenés-táncos produkciók azt mutatják, hogy van befogadó készség és igény is az ilyen rendezvényekre. Elismerés illeti a felkészítő tanárokat és a program szervezőit, méltó volt a község múltjához, előremutató a jövőt illetően.

Ki kell emelni a program helyszínét is, a megújult művelődési házat. Az elmúlt pár hónap erőfeszítéseinek eredményeként teljesen megújították az épület színháztermét, ami – talán túlzás nélkül állítható – szebb mint újkorában. (A művelődési házzal a későbbiekben külön írásban foglalkozunk majd.)

Az ünnepi esten köszöntőt mondott Dusnoki Csaba, Dunapataj nagyközség polgármestere és Korsós Lajosné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kalocsai Tankerületének igazgatója. Az est zárásaként Gombás Pál Pataji bokréta című népdal-összeállítását hallhatta a közönség a Dunapataji Zenebarátok Együttese és a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület előadásában. Vezényelt Szűcsné Török Ilona, a Zenebarátok vezetője Bachné Kiss Katalin.

Az ünnepi est szereplői voltak: a harmadik osztályosok, Biacsi Mária, Botykai Levente, Bures András, Busa Kristóf, a csengettyűsök, Csókás Endre, Csókás Eszter, Dusnoki Csaba Sándor, az első osztályosok, Fekete Ivett, Gróf Karolina, Ispán Dominik, Jagicza Anett, Király Kevin, Kiss Lili, Kiss Luca, Kiss Szabina, Kiss Viktor, Koller Kinga, Komjáti Szilvia, Kovács János, Kovács Linetta, Kovács Virág, Köhler Bence, Köhler Tamás, Kőnig Veronika, Lóki Lilla, Lovkó Marcell, Mádi Lajos, a második osztályosok, Máté Dorina, Máté Márk, Nagy Sára, a néptánc csoportok, Stadler Cintia, Stadler Klaudia, Stadler Mercédesz, Szabó Kristóf, Szabó Nóra, Szabó Tamás, Szabó Viktor, Szabó Zsolt, Szakács Anna, Szilágyi Dorina, Szilasi Márton, Szőke Hanna, Tamási Szabolcs, Totka János, Vámosi Viktória, Váradi Armand, Varga Viktória, a nyolcadik osztályosok, Viczián Tímea és a zenei előképzősök.

Felkészítő tanáraik: Bévárdiné Pintér Éva, Csicsák László, Faragó Viktória, Farkas Éva, Gyurita Józsefné, Horváth Beatrix, Kerekesné Geri Zsuzsanna, Kopasz Gáborné, Kovács András, Mehrfelszné Biacsi Terézia, Nagy Jenő Zoltán, Nagyné Karácsonyi Krisztina, Szabóné Kolozsvári Erzsébet, Szűcsné Török Ilona, Varga János, Varga Zoltánné.

A műsor technikai lebonyolításában Balogh Milán, Csepregi Viktor, Havasi Zoltán, Matos Gergő, Müller László, Schill Mátyás, Vörös Viktor, Zsemlye Zsolt segített.

A műsort írta és szerkesztette Szabó László igazgató.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás