Tizenharmadszor – gazdag programkínálattal

Kalocsára került az „uszódi Oszkár”

2018.09.18 21:52    |    -mond  

Elérkeztünk a falunapok sorában az egyik legkülönlegesebbhez, mely már tizenhárom éve népművészeti fesztivál is, emlékállítás a falu egyik olyan értékének, mellyel a Duna menti kisfalvak közül egyedül ők rendelkeznek, egy helyi tánc, mely egy jellegzetes mozdulatsorról kapta a nevét. Igen, Uszódról van szó és a hétvégén rendezett Gubbantós Népművészeti Fesztiválról, mely számos kísérőprogramja mellett a község immár országos hírű tánca köré szerveződött, megőrizni és továbbadni szándékkal.

Szinte minden községnek, városnak van valami csak rá jellemző étele, viselete, tánca, sajátossága, ami köré felépítenek rendezvényeket, legyen ez a benedeki lángosünnep, a dunapataji híres pacal, a hajósi Orbán borünnep, vagy a gombos harmonikások találkozója, a foktői tarhonyafesztivál, vagy Uszód jellegzetes viselete és tánca, a gubbantós. Olyan népművészeti érték ez, melyet meg szeretnének őrizni és továbbadni az elkövetkező generációknak. Ez a fesztivál, melyet tizenharmadik éve rendeznek, a kezdetben egynapos falunapból nőtte ki magát, erről Bedi Gyula polgármester beszélt lapunknak.

– Falunapot elsőként még a millennium előtt, 1999-ben tartottunk, elég kezdetleges módszerekkel, de jól éreztük magunkat. Aztán folyamatosan, mint minden településnél, ez fejlődött úgy programszervezésben, mint a tárgyi feltételekben. Beszereztünk eszközöket, szinte semmit nem kell már bérelnünk, sátor, színpad, világítás is van, sőt a mai folklórrendezvény hangosítása is már saját technikával működik. Szóval mindenünk megvan már. 2006-ban az akkori tánccsoport vezetőnknek, Simon Gábornak volt az az ötlete, hogy legyen folklór jellegű a mi falunapunk, merthogy Uszódnak olyan népművészeti értékek vannak a birtokában, mint a tánc, a viselet, hogy ennek állítsunk minden évben egy szép emléket. Így gyakorlatilag már attól az évtől foklórrendezvény volt a falunapunk, és a következő évtől már a nevét is úgy viseli, hogy Gubbantós Népművészeti Fesztivál, így ez az idei már a tizenharmadik alkalom – mondta a falu első embere, aztán arra is kitért, hogy hogyan alakult ki végül a mostani programszerkezet ezen az augusztusi faluünnepen.

– Egy darabig csak folklór rendezvény volt, de aztán be kellett, hogy lássuk, hogy másra is van igény, ezért lett az egynapos rendezvényből tulajdonképpen három napon át tartó programsorozat. Így most már nyolc-tíz éve a rendezvények koreográfiája szinte ugyanaz, persze más-más fellépőkkel. Arra törekszünk, hogy legyen gyerekműsor, idősebbeknek általában operett, aztán a fiatalabbaknak is szórakozási lehetőség, koncertek, a szombat viszont teljes egészében a népművészeté, még kiállítót se engedünk be, csak olyat, amely népművészeti értéket hordoz. Aztán vasárnap a Boldizsár Emlékház pajtájában egy ökumenikus istentisztelet zárja a rendezvényt.

Idén is volt a gyermekeknek aszfaltrajz-verseny és színház, operettel érkezett Szeredy Krisztina és Benkóczy Zoltán; Kis Grófo és Anna and the Barbies pedig a fiatalabbakat szórakoztatta a nyitónap estéjén.

A szombati napot kora reggel a szokásos horgászversennyel kezdték, délután a Kapugalériában kiállítás nyílt az uszódi alkotótábor képeiből, napközben pedig népművészeti foglalkozásokat és bemutatókat tartottak. Kora estére aztán a napközbeni forróság enyhült, gyülekeztek a csoportok és a közönség a nagyszínpad előtt a folklórműsorra és a párostánc-versenyre, melyet kétévenként rendeznek, most harmadik alkalommal. Bedi Gyula polgármester úgy fogalmazott, hogy „lehet, el kell gondolkodnunk rajta, hogy nincs-e közel ez a két év egymáshoz, hiszen aki elnyerte egyszer a díjat, az nem nevezhet már a versenybe, és lehet, hogy több időt kellene hagyni az utódok kinevelésére”.

gubbantos5_450
 

Az idei év azért is különleges, mert közel négyszázezer forint értékű ajándékot osztottak ki a nevezők között. Volt ezek között a görögországi úttól az ötvenezer forintos szemüveg-vásárlási lehetőségig. Természetesen a legfontosabb és legrangosabb díj, az uszódi Oszárként is hívott bronzszobor, melyet Farkas Tibor készített. Ez kapja minden évben a táncverseny győztese.

gubbantos4_450
 

A folklórműsorban fellépett a Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Tánccsoport, a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület, a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Együttes, a Szamári Gyerökök és a „Mönyecskék” Asszonycsoport, a Szakmári Malomér Hagyományőrző Táncegyüttes, a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület, a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes és az Uszódi Hagyományőrző Néptánc Együttes.

Mint a polgármester elmondta, egy verseny rangját az is mutatja, ha neves szakmai zsűri bírálja el a bemutatott táncokat. Idén a zsűri tagjai: Lukács László néptáncpedagógus, koreográfus, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője; Lukács-né Haránt Eszter néptáncpedagógus, koreográfus, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője; Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus, koreográfus, Örökös Aranysarkantyús táncos, az Örökség Gyermek és Népművészeti Egyesület elnöke.

 

Öt táncos pár nevezett a versenyre, melyen idén is egy szabadon választott és egy kötelező, a helyi gubbantós táncot kellett bemutatniuk a pároknak. A nevezők között egy uszódi páros is volt: Nyaka Attila és Megyesi Terézia (kalocsai táncokkal), akik a Legkiválóbb előadásmód különdíját kapták. A többiek: Szabó Zsolt (Ordas) és Andrási Tekla (Hőgyész) bukovinai táncot adtak elő, elnyerték a Leghitelesebb színpadi megjelenés különdíját. 3. helyezést ért el: Nagy Lídia és Molnár Dominik (Kecskemét) Váraljai ugrós, csárdás és friss táncokat mutattak be. 2. helyezett lett a Kapusi Orsolya – Szabó Péter Bence páros Hajdúsámsonból, ők Nyírségi tirpák táncokat adtak elő. Első lett, és ezzel vitte az uszódi „Oszkárt” is a Schramm Eszter – Borbély István Gábor kalocsai páros (képünkön), akik kalocsai táncokkal kápráztatták el a neves zsűrit.

 

A rendezvényen hagyományosan a táncműsor közben adták át az Uszód Községért díjakat. Idén négy polgáruk részesült a képviselő-testület döntése értelmében a rangos kitüntetésben: Szabó Gergelyné, aki az uszódi nyugdíjas klub megalakítása óta minden rendezvény és uszódi megmozdulás aktív résztvevője, önkéntes segítője, valamint három polgárőr: Harangozó György, Kasi Bálint, Szabó Mátyás. Idén díszpolgári kitüntetést nem adtak át.

gubbantos2_450
 

Gratulálunk a résztvevőknek a nívós produkciókért és a kitüntetetteknek, valamint a szervezőknek, rendezőknek, akik nem kis anyagi áldozattal és munkával idén is létrehozták és levezényelték ezt a rendezvényt.


(Fotók: Kopasz Sándor)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás