A templom és az oda vezető főút is megújul

Célegyenesben Uszód beruházásai

2014.11.06 13:54    |    gj  

Egykor a mostaninál jóval nagyobb közösség számára építették az uszódi református templomot – akkor nem is volt kunszt fenntartani. Azóta viszont a töredékére zsugorodott a hívek száma, így önerőből már nem képesek megőrizni a szebb napokat is látott épület állagát. Itt jön a képbe a sokat emlegetett Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány, amelyhez ettől az évtől kezdődően már önkormányzatok is fordulhatnak segítségért. Ők ezt a lehetőséget a polgármesteri hivatal, majd az egyházi épület felújítása érdekében ragadták meg.

– A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz első ízben volt alkalmunk benyújtani egy pályázatot, amelyben az önkormányzat épületének, illetve az uszódi református templomnak a felújításához kértünk segítséget – nyilatkozta Bedi Gyula. A község polgármestere hozzátette: a templom nyilván nem önkormányzati tulajdon, ezért az önerőt nem is a település, hanem a református egyházközség állja – ők csak a lebonyolításban segédkeznek. Ez a sikeres együttműködés most elégnek bizonyul ahhoz is, hogy végre kicseréljék a templom ablakait és ajtóit, igaz, lesz olyan bejárat, amely legfeljebb csak némi felújításra szorul. Nem úgy a vakolat és az ereszcsatorna, amelyeket egy az egyben új vált fel, egy szebb, autentikusabb külső megjelenésért. Minderre önkormányzati és pályázati támogatás nélkül valószínűleg sosem kerülhetett volna sor.

 

uszodi_templom_445

 

– Mint minden településen, az egyházközség itt is nehezen tud megbirkózni az épületeivel, hiszen valamikor sokkal nagyobb területtel és lakossággal rendelkeztek. A mostani gyülekezet kis létszáma miatt nyilván képtelenek a megfelelő állapotban tartani; pályázati forrás nélkül – érvelt a település szerepének fontossága mellett a polgármester, azt is hangsúlyozva, hogy ugyan ők vezénylik majd le a felújítást, ám a kivitelezőről nem döntenek az egyházközség nélkül. – Az első feladat az, hogy magát a munkát meg kell versenyeztetni. Kiküldtük az árajánlatkérőket, de a pályázatokat már az egyház képviselőinek jelenlétében fogja elbírálni a helyi ügyrendi bizottság. A végső döntést aztán Uszód Község Önkormányzata hozza meg, várhatóan egy-két héten belül. Ezután lehet aláírni a szerződést a kivitelezővel – magyarázta Bedi Gyula, majd megjegyezte: ezt a beruházást jövő tavaszig mindenképpen szeretnék lezárni.

Gyógyulnak az új utak is

Uszódon nem csak a templomot kell renoválni, hanem néhány újonnan épült utat is. Amint arról lapunk nemrég beszámolt, a község irányításával zajló, három települést érintő, milliárdos szennyvízberuházás következtében szétbombázott 5106-os főút új burkolatot kapott, de nagyobb szakaszokon szinte rögtön meg is süllyedt. A nagy mennyiségű csapadék egész egyszerűen kimoshatta az új aszfalt alatti, frissen fektetett kavicságyat, ezért kellett újrakezdeni a munkát. A javítás hamarabb kész lehet, mint várták, hiszen Bedi Gyula pár hete még azt mondta, lesz, ahol csak tavasszal kezdhetnek dolgozni az útépítők.

– Az útfelújítás során több helyen megsüllyedtek a sávok, de ezek helyreállítása már folyik: megkezdődött Uszód, Dunaszentbenedek és Géderlak teljes vonalán, teljes pályán – tudatta a polgármester, hozzátéve, hogy Uszódon gyakorlatilag elkészült az érintett nyomvonal, és úgy néz ki, hogy ezekben a hetekben Dunaszentbenedeken és Géderlakon is helyére kerül majd az új aszfaltburkolat. Ha ez még nem lenne elég, összehangoltan zajlik a csatornázás miatt feltúrt mellékutak újjáépítése is – ráadásul úgy, hogy ezeken a helyszíneken ugyancsak van mit újraburkolni a vártnál sokkal több csapadékot hozó ősz nyomán. A teljes helyreállítás persze nem csak a közeledő tél miatt fontos: Uszód vezetésének hamarosan új feladatra kell majd koncentrálnia, hiszen a múlt héten kiderült, hogy a szennyvízberuházás kapcsán a kalocsai víztisztító mű felújítása is zöld utat kapott. Gesztortelepülésként a következő hónapokban ezt kell majd felügyelniük.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás