Uszódról:

Kubai fotókiállítás és kamerarendszer jöhet

2016.03.04 12:36    |    -r-s  

Idén két fontos tervre szeretne sort keríteni az uszódi polgármester: fotóművészként túrára indulna, hogy újabb vándortárlatot hozzon össze a régiónak, és nagyon megszerezné végre a községnek azt a kamerarendszert, amit már többször félretett a Belügyminisztérium. A közbiztonság egyébként jó, de a vandalizmussal akad gondjuk.

Kalocsai Néplap

– A fotózás nagyon időigényes tevékenység, és a tavalyi év leterheltsége miatt csak nagyon minimális lehetőségem volt rá. Remélem, hogy miután a szennyvíz-projektünknek az adminisztrációs része is lezárul, a megmaradt szabadidőm terhére újra gépet foghatok – bizakodott Bedi Gyula, Uszód polgármestere, aki országosan és nemzetközileg ismert, díjazott fotóművészként már sok tárlathoz járult hozzá, ebben a régióban és a fővárosban, valamint határon túli településeken. Kvalitásait most közügyek szolgálatába is állítaná: mint kiderült, hamarosan aláírhatnak egy testvértele-pülési megállapodást, így új partnerük értékeit rögtön megörökítené. – Uszód testvértelepülési kapcsolatot létesít Homo-ródszentmárton községgel. Ennek szerződéstervezetét a vezetők és a testületek is elfogadták, úgyhogy nagy valószínűséggel sokat fogjuk egymást látogatni. Erdély pedig egy fotós számára mindig nagy kihívás és szép lehetőség – jegyezte meg.

A „civilben” fotóművészként tevékenykedő politikus ezenkívül Kubába is ellátogathat idén. Lévén a munkáit nagyon sokan figyelik országszerte, szólunk: a közeljövőben valószínűleg az indiai fotóstúrájához hasonló tematikával rendelkező kiállítási anyagot láthatunk tőle. Elsősorban érdekes arcokat, otthonokat, bensőséges pillanatokat keres, idegen kultúrák életéből, kapcsolataiból. Érdekességképpen: a minél bizalmasabb hangulatú képi miliő megteremtéséhez kifejezetten olcsó túraútvonalakat keres a csapatával, akikkel együtt főleg magánszállásokat próbálnak megszerezni a szállodai szolgáltatások helyett.

Térfigyelőkre pályáznak

– A térfigyelőrendszerünk pályázatát a Belügyminisztériumhoz úgy öt-hatszor nyújtottuk már be, de minden alkalommal a „nem támogatott” kategóriába kerültünk. Ennek egyik oka az volt, hogy a bűnügyi statisztikai adatok szerint a bűnözés mértéke a mi településünkön csekély. Természetesen ezzel nem elégszünk meg, mert minden lehet jobb. Ezért szeretnénk mindenképpen egy térfigyelő-rendszert – érvelt a polgármester, hozzátéve, hogy Uszód tényleg nagyon biztonságosnak mondható, de a vandalizmus visszaszorítása és a lakosság még nagyobb biztonsága érdekében szükségük lenne a kamerákra. – A szomszédos településekkel egy rendszerbe illeszthető, később a rendőrség által átvett és üzemeltetett rendszer lenne, ami akkor lehetne igazán hatékony, ha valaki 24 órában figyelné és irányítaná – fejtegette.

Uszód a község területének öt pontján szeretne kamerákat elhelyezni, olyan módon, hogy egy esetleges elkövető semmiképpen ne tudja kikerülni valamelyik őrszem látószögét. Az újabb belügyminisztériumi pályázatuk szerint valamivel több, mint nyolc millió forintot szánnának a fejlesztésre, vállalva azt, hogy a felszerelt kamerák egyike rendszámfelismerő funkcióval is bír. Ez illeszkedne a közutakat figyelő magyar trendbe, amely a lehető legnagyobb területen igyekszik szemmel tartani a körözés alatt álló járműveket és sofőröket.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás