„Az én utam”

Harminchárom nap valakiért, valamiért

2014.03.16 12:45    |    Gábor Erika  

Dr. Kiss Hajnalka kezdeményezésére Koma Gizella, „Az én utam” című könyv szerzője osztotta meg élményeit február 13-án a városi könyvtárban a hallgatósággal az alcímben említett két zarándokútról. A könyvtár előadótermét szó szerint faltól-falig megtöltötték az érdeklődők, akik közül többen maguk is megjárták valamelyik zarándokutat, vagy éppen lelkük mélyén fontolgatják az indulást.

 

en_caminom_300Napjainkban egyre többen vállalkoznak arra, hogy hitük megerősítése, önmaguk megismerése, vagy lelki nyugalmuk visszanyerése érdekében egy-egy külföldi vagy hazai zarándokutat végigjárjanak. A fizikai megterhelés, a kitartás, a természet csodáinak közvetlen megélése segíthet abban, hogy a folytonos zaj, hamis csillogás, fájdalom vagy csalódások okozta válságokból ki lehessen lábalni, vagy éppen választ tudjanak kapni az őket foglalkoztató kérdésekre. A zarándoklatra vállalkozók számára attól kezdve, hogy kiváltják az út megtételét igazoló dokumentumot, rendelkezésre állnak kedvezményes szállás- és étkezési lehetőségek, útvonalterv, és minden állomáson számíthatnak testi és lelki megsegítésre plébániákon, templomokban, vagy önkéntesek révén.

Koma Gizella előbb a spanyolországi – El Camino néven ismert – több mint 800 kilométeres, Szent Jakab tiszteletére létesült zarándokutat járta meg.

– Harminchárom napot gyalogoltam – mondta az önmagát „budafoki zarándokként” bemutató hölgy –, annyi napot, ahány évig Jézus élt a földön, és minden napomat felajánlottam valakiért, valamiért. A zarándoklat amellett, hogy kiszakít a mindennapi gondjainkból, olyan lelki feltöltődést ad, amelyet csak az út végén értünk meg igazán. Az emberek ősidők óta zarándokolnak, mindenki a maga hite szerint. Az európaiak általában a Mária kegyhelyeket keresik fel. A Szent Jakab zarándokút Jézus egyik legkedvesebb tanítványa emlékére létesült, aki az ő útjának fontos állomásain jelen volt, és akit a Megváltó halála után az egyház tartópilléreként is emlegettek. Ő az egyház első vértanúja, mert Agrippa király lefejeztette őt hite miatt. Hívei visszavitték hamvait hazájába, Galíciába, és Santiago de Compostela városában, az ottani székesegyházban helyezték örök nyugalomra. A tiszteletére létesült zarándokút ezer éves, jelképe a fésűkagyló, amely az út mentén végig megtalálható valamilyen formában.

Koma Gizella ezután „Az én utam” című könyvéből idézte fel élményeit, és sok-sok, az úton készült fényképpel illusztrálta mondanivalóját. A 2008-ban megtett spanyol zarándoklat után néhány évvel az Esztergomtól Máriagyűdig tartó, kb. 420 kilométeres Magyar Zarándokúton is végigment, erről készült naplóját és képeit is megosztotta hallgatóságával.

Beszámolóját követően dr. Kiss Hajnalka tájékoztatta a résztvevőket a Magyar Zarándokút megtételével kapcsolatos tudnivalókról, hozzátéve, hogy erre már Kalocsán is lehet jelentkezni (Mészáros Mónika +36-70/948-2107 telefon), illetve a ww.magyarzarandokut.hu weboldalon részletes információkat kaphatnak mindenről. Végezetül megemlítette, hogy márciusban Kalocsán fog áthaladni egy népesebb zarándok-csoport, akiknek élén a zászlóhordozó a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika lesz. A csoporthoz – akár kisebb szakaszon is – lehet helyben csatlakozni.

Végezetül a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében megjelent Lévai Jánosné képviselő köszöntötte a jelenlévőket, röviden beszámolt a zarándokút támogatása ügyében végzett munkájukról, és egy nemrégiben általuk megjelentetett, útra való imádságos füzetet mutatott be, amelyből több példányt felajánlott a kalocsaiaknak. Elmondta még, hogy Kecskemét is csatlakozik a Magyar Zarándokút Önkormányzati Szövetséghez, és ez által újabb települések kerülnek be az útvonalba.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás