Akikről Kalocsa utcáit, közterületeit elnevezték

2013.07.10 22:27    |    Asbóth Miklós  

Napjainkban 226 hivatalos névvel bíró közterület található Kalocsa közigazgatási területén. A 226 közterületet az évszázadok során 507 néven nevezték. Az 507 közterületi névből 138 volt személy- vagy családnév. Ezek közül 67 személynek (köztük 7 külföldinek) nem volt közelebbi kapcsolata Kalocsához. Kalocsai kötődésű személyek közül 46-ról neveztek el közterületet és további 27 közterület kalocsai családokról kapta a nevét. A sorozat bemutatja azokat a kalocsai vagy kalocsai kötődésű személyeket és családokat, akikről Kalocsán közterületet neveztek el.

dr_ilk_viktor_199
Ilk Viktor

 

 

nőgyógyász, sebészorvos,
a kalocsai kórház egykori igazgató-főorvosa
(Bp. 1886. okt. 23. – Kalocsa, 1951. aug. 25.)

 

Szülei Ilk Mihály és Szántó Etelka voltak. Középiskolai és egyetemi tanulmányait Budapesten végezte. 1909. december 23-án avatták orvosdoktorrá. A kórházi gyakorlóév után, amit a budapesti Szent István Kórház belgyógyászati osztályán és a trieszti helyőrségi kórházban töltött, 1910. október 1-jétől 1912. augusztus 31-ig a budapesti 1. sz. női klinikán Bársony János egy. tanár gyakornoka volt. 1912–1914 között a 2. sz. sebészeti klinikán dolgozott, megszerezte sebész-orvosi diplomáját is. 1914. június 1-jétől a Ferenc József Kórház sebészeti osztályának segédorvosa volt 1915. szeptember 30-i bevonulásáig.

Az első világháborúban 15 állomáshelyen dolgozott katonaorvosként az 1918. december 1-jei leszereléséig. Leszerelése után visszatért a Ferenc József Kórházba, ahol segédorvosként és alorvosként dolgozott 1921 júniusáig. Utána a Rókus Kórház sebészeti osztályára került, ahol közel négy és fél évig dolgozott. Itt több mint 1.100 nagyobb műtétet végzett. A gyakorló orvosi tevékenység mellett tudományos kutatásokkal is foglalkozott, 14 tanulmánya jelent meg.

1925 februárjában elnyerte a kalocsai kórház új sebészeti osztályvezető főorvosi állására kiírt pályázatot. Az újonnan felállított sebészeti osztály, mivel az új kórházépület még nem készült el, a kisszemináriumban (ma a Belvárosi Általános Iskola épülete) kezdte meg működését. Vezetése alatt az osztály, és később, amikor a negyvenes évek elején kórházigazgató lett, az egész kórház modern gyógyító intézetté fejlődött. A háború alatt megszakítás nélkül dolgozott a kórházban.

A B-listázások idején, 1947 februárjában, feltehetőleg azért, mert két háztulajdonnal és földbirtokkal is rendelkezett (a Kossuth Lajos utcai Ilk villa, amelyben a közelmúltig a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. igazgatósága működött és a Szent István utcában egy emeletes épület, amely a mai Piros Arany Szálloda mellett van), és nem szakmai problémák miatt került B-listára. Az MKP városi szervezete kiállt Ilk Viktor mellett, aki közbenjárásukra visszakerült a kórház élére. A fordulat éve, 1949 után folytatódtak a zaklatások, a két házát államosították, elbocsátották állásából, elhurcolta az ÁVH. A megpróbáltatások felőrölték Ilk Viktor lelki erejét és önkezével vetett véget életének. Emlékét a kalocsai temetőben síremléke őrzi, ahol az 1944-ben elhunyt édesapja is nyugszik.

 

ilk_viktor_utca_300Ilk Viktor utca. Hrsz: 1261. Hossza: 164 m. 1990. május 17-től. A Pataji úttól a kórház hátsó teherportájáig húzódó utca, mely az Oncsa telep déli határa. Korábbi nevei: 1900 előtt Komlókert köz, 1900. november 8-tól Komlókert utca (a Komló utca kórháztól nyugatra eső részével együtt), 1950-es évek elejétől Komló utca (Az utcát, amely eredetileg a Martinovics utcától a Pataji útig ért, a hatvanas évek elején, a tüdőkórház építésekor, a kórház terjeszkedése két egymással össze nem függő részre osztotta, de mindkét rész megtartotta a Komló utca nevet.) 1978. október 6. és 1990. május 17. között Szamuely utca.

 

Fotó: Romsics Imre: Kalocsa anno…

(Kalocsa, 1999.)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás