A Vajas-túrák története

2013.06.23 23:03    |    Asbóth Miklós  

vajas_tura_340
 

 

 

 

 

Május 16-án délután gyülekeztek a 28. Vajas-túra résztvevői a Vajas (Csorna-foktői főcsatorna) Érsekkert mögötti részén, a Kőégető híd mellett. Másnap délelőtt indult a túra. A résztvevők száma 60 fő körül lehetett, hozzájuk Dusnokon még továbbiak fognak csatlakozni. A szervezők szerint 90-100 fő körül lehet az idei túra résztvevőinek létszáma. A sorszámozásból látszik, hogy a Vajas-túra hosszú múltra tekint vissza.

A túra ötlete dr. Garay Dénes lajosmizsei vízitúrázótól származik. Dr. Garay Dénes az 1980-as évek közepén részt vett egy vízi-túrán a Csorna-foktői főcsatorna DVCS és a csornai zsilip közötti szakaszán, és onnan a Maloméri (Sárközi III. sz.) csatorna egy részén. A Maloméri csatorna Miske közelében már annyira be volt nőve náddal, hogy kajakkal, kenuval nem lehetett továbbhaladni. Ott partra szálltak és akkor fedezte fel dr. Garay a Vajast (Sárközi I. sz. főcsatorna), amibe a Maloméri csatorna is betorkollik. Itt született meg a Vajas-túra ötlete.

A következő évben, 1986-ban meg is valósította ötletét. Május 30-án Kalocsáról indult társával, a kecskeméti Tóth Tamással. Sajnos, az időjárás nem fogadta kegyeibe a két túrázót, hideg, szeles és esős idő volt, így aztán Dusnoknál feladták a túrát. A félig sikerült túra nem vette el dr. Garay kedvét. 1987-ben már meghirdette a Természetbarát Szövetségen keresztül a Vajas-túrát. A túra útvonala Kalocsa–Dusnok–Sükösd–Duna–Baja. Célja a Duna-mellék csatornáinak és holtágainak, azok természeti értékeinek a megismerése. Legnagyobb meglepetésére 24 résztvevő jelentkezett a felhívásra. A résztvevők május 30-án gyülekeztek Kalocsán a Kőégető híd közelében, ahonnan másnap reggel indultak kenukkal, kajakokkal a túra első állomására, Dusnokra, ahol a labdarúgó pályán éjszakáztak, onnan a következő nap reggelén indultak Ósükösdre, ahol a következő szálláshelyük volt, a bajai főiskola üdülőjének udvarán verték fel sátraikat. Az utolsó napon kihajóztak a Dunára és Bajáig evezve fejezték be a túrát. Így indult a Vajas-túra, nagyjából változatlan útvonallal. Csak annyi változás történt, hogy 1997-ben megfelezték a Kalocsa ― Dusnok távolságot és Miskén is közbeiktattak egy éjszakai tábort.

A 28 túra legnépesebb éve 2009. volt, amikor 108 fő vett részt a túrán, az átlagos részvételi szám 61 fő volt. Dr. Garay Dénes 2001-ig szervezte a túrákat, 2002-től a budapesti Kiss János vette át a szervezést, mivel a résztvevők nagy része budapesti, akik általában gépkocsin érkeztek Kalocsára, a hajóikat vagy a gépkocsik tetején, vagy csónakszállító utánfutón hozták. A tavalyi túra két résztvevője a Dunakanyarból a Dunán evezett le egy kenuban Foktőig, ahonnan a Csorna-foktői főcsatornán keresztül érkeztek a kalocsai gyülekezőhelyre. A túrán részt vevők életkora az 5-6 éves gyerekektől a 70 éven túliig terjed. A két szervező, dr. Garay Dénes és Kiss János egyaránt 75 éves.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás