Adóbevallás idején gondoljunk a Vakok és Gyengénlátók kalocsai szervezetére is

Sokat jelent számukra az 1 % felajánlása

2014.04.10 10:37    |    G.E.  

A magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásának határideje 2014. május 20. Az adóbevallás benyújtása kötelező, az éves jövedelemből levont adó 1+1 %-ának jótékony célra történő felajánlása lehetőség. Ingyen van, az adózónak nem kerül semmibe, mégis kevesen, az adóbevallást benyújtók alig fele él ezzel a lehetőséggel. Pedig az alapítványok, egyesületek az évről-évre szűkülő bevételi források miatt nagyon hálásak lennének ezekért az összegekért!

 Mindössze egy rendelkező nyilatkozat szabályos kitöltése fejében támogathatunk sérült embereket, beteg gyermekeket, folklór egyesületeket, állatvédőket, egyházakat, iskolákat, és még rengeteg jó cél megvalósulásához járulhatunk hozzá forintjainkkal.

Köztünk élnek például a vak, látássérült emberek. Szervezetbe tömörülnek, hogy segítsenek egymásnak, és szó szerint fillérekből valósítják meg szerény, de számukra fontos céljaikat. A Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének kalocsai szervezete a Vakok és Gyengénlátók Klubja. Vezetőjük Mácsai Józsefné, aki örömmel számolt be tevékenységükről, nem titkoltan azzal a reménnyel, hogy sikerül maguk mellé állítaniuk olyan embereket, akiknek szándékuk és módjuk van támogatást nyújtani az arra rászorulóknak.

– Több mint tíz évvel ezelőtt alakult meg a szervezetünk, jómagam két éve vezetem a klubot Kalocsán – szedte össze a legfontosabb tudnivalókat Mácsainé Borika. – Tagságunk nemcsak a városban élőkből áll, hanem sokan a környező falvakból járnak be összejöveteleinkre. Sietek kijelenteni mindenekelőtt, hogy a látássérült embereknek fontos érdekük, hogy tagjai legyenek a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének, mert több, az életüket segítő, betegségüket enyhítő eszközhöz csak így juthatnak hozzá!

Havi egy alkalommal, a hónap harmadik szombatján tartjuk összejöveteleinket a Hunyadi utca 82. szám alatti Közösségi Házban. Beszélgetünk, megüljük az ünnepeket – nemcsak a nagyokat, a név- és születésnapokat is, apró ajándékkal, összeadott sütikkel, jókedvvel, szeretettel. Nagyon jó kis közösség ez, körülbelül 25-30 aktív taggal. Néha kirándulunk is, de az nálunk nem túl egyszerű. A tagok hazajuttatását (például vidékre) is meg kell szervezni, többségük ugyanis csak kísérővel tud közlekedni. Sajnos, pénzünk is nagyon kevés, így a kirándulás, múzeumlátogatás többnyire csak vágyálom marad.

Milyen bevételekkel gazdálkodhat a tagság?

– Az egyesületi éves tagdíj ezerötszáz forint fejenként, ebből, és az 1%-os felajánlásokból részesülünk mi is egy szerény összeg erejéig, ez körülbelül húszezer forintot jelent. Ugyanis mi nem vagyunk Kalocsán önálló szervezet, a megyei egyesület részeként működünk. Mi itt helyben négyszáz forintot adunk össze havonta, ebből valósítjuk meg kis programjainkat, ünnepeinket. Mégis, arra bíztatom az adóbevallást készítőket, ne sajnálják azt a rendelkező nyilatkozatot kitölteni, mert az embereknek egyre kisebb része engedheti meg magának, hogy szervezeteket támogasson, és ezek a látszólag kis tételek is sokat jelentenek számunkra. Ezen a helyen is szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik a tavalyi évben ilyen módon segítették a munkánkat!

A személyi jövedelemadóból származó 1%-os támogatást fogadni tudó szervezet neve: Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete; adószámuk: 18366439-1-03; további információ: www.bacsvakok.hu

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás