Beszélgetés Váradi Gáborral, a Váradi Metál Kft. vezetőjével

Kétmegyés cég

2014.08.13 20:17    |    Szabó Zsigmond  

Műanyag-centrikus világunkban azért maradt jónéhány terület, ahol pótolhatatlan a fémlemez használata. Évtizedekkel ezelőtt ezen a területen vetette meg a lábát a Váradi Metál Kft. Az egykori kisipari szövetkezet alapjain 1994 óta családi vállalkozásként szerveződő cég névadó vezetője, a dunapataji születésű Váradi Gábor készséggel áll rendelkezésünkre, hogy bemutassa cége tevékenységét, illetve vázolja a válság hatásait, a válságkezelést.

Igazgató úr első mondatai a műszaki ember szakszerűségével fogalmazzák meg a kft. profilját:

– A cég CNC lemezmegmunkálással foglalkozik: lézeres vágás, CNC hajlítás, revolver-stancolás, illetve a különböző típusú alapanyagokból (normál- és rozsdamentes acél, alumínium) készült termékek hegesztését, összeállítását végezzük. Termékeink mintegy 90 százalékánál a felületkezelést, tehát a porszórásos, vagy oldószeres festést is elvégezzük.

Végigsétálva a pataji telep üzemegységein, saját szememmel is meggyőződhetem, mekkorát változott a technológiai felszereltség a 20 évvel ezelőttihez képest.

 

varadimetal1_450

 

– Amolyan kétmegyés cég vagyunk. Központunk a Tolna megyéhez tartozó Dunaföldváron van gyártóbázissal és egy központi irodával. Telephelyünk van Dunapatajon és Géderlakon. A három gyártóbázison összesen körülbelül 100-110 foglalkoztatottunk van. Részben saját, részben bérelt munkaerőről van szó, akik a telephelyek szerinti környékről verbuválódnak. Alkalmanként többletfoglalkoztatási igényünk is van, ami elsősorban szakembereket érint. Megszűnt az a világ, amikor betanított- és segédmunkások segítségével lehetett termékeket előállítani. A mai piacon csak szakmailag felkészült munkatársakkal tudunk versenyképesek lenni. Piacaink szinte egy az egyben exportpiacok. Nem okoz örömet, de kijelenthetem: Magyarországon nincsen piac. Elsősorban a német nyelvterülethez kötődünk: Ausztria, Németország, Svájc – most van finisében egy holland kapcsolat. E tény mögött részben történelmi okok húzódnak meg, másrészt és elsősorban józan gazdasági megfontolás: így még belátható, kezelhető a szállítási költség. A szállítást évek óta egy bölcskei speditőr céggel végeztetjük.

A termékpalettáról beszélgetve megtudom, hogy a sokféle, különböző bonyolultsági fokú termék közül épp bonyolultságával emelkedik ki az Ausztriának gyártott pellet kazán, illetve kombi kazán. Utóbbiban pellettel is, hasábfával is lehet fűteni. Egy ilyen kazán több mint 500 fajta alkatrészből áll össze, egy része szerelvény, a többi hajlított lemez. Ezek gyártásához mindhárom telephelynek köze van. Az egyik fajtánál magát a kazántestet Duna-földváron gyártják. A másik típusnál az alkatrészek lézervágása, hajlítása Patajon történik, amit aztán Géderlakon állítanak össze, hegesztéssel, festéssel együtt.

 

varadimetal3_450

 

A gazdasági válság rémisztő hatásait a Váradi Metál sem kerülhette el. 2010 volt a negatív csúcs, árbevételük ekkor szinte megfeleződött. Az addigi 1,2 milliárd körüliről lezuhant hétszázegynéhány millió forintra.

– Óriási energiák mozgósításával és óriási invesztíciókkal azt mondhatom, hogy talpra tudtunk állni. Legalábbis, ami a partneri kapcsolatokat, vagy az árbevételt illeti. A nyereség tekintetében még van tennivalónk. Rengeteget mentünk piac után. Vásárokon állítottunk ki, rengeteg partnerlátogatás, vásárlátogatás jellemezte azokat a hónapokat. Önmagunkban nyilván nem tudtunk volna magunknak jelentősebb piacot teremteni. Ehhez az is kellett, hogy nyugaton is beinduljon a kereslet. A tavalyi évben végre ismét egymilliárd forint fölötti árbevételt sikerült elérnünk, idén is valami hasonló eredményre számítunk. Jónéhány új kezdeményezésünk beérni látszik, utóbbi két évben látványosan sikerült növelnünk ausztriai piacunkat.

Tavaly fejeztünk be egy közel 300 milliós területfejlesztési pályázatot, amelyben 90 millió körüli volt az állami támogatás, a többit nekünk kellett kigazdálkodnunk Ennek keretében a dunapataji telephelyen a régi, leromlott épületeket lebontottuk, helyükbe egy 500 négyzetméter alapterületű új lakatos csarnokot építettünk. A géderlaki telepen egy 1300 négyzetméteres új csarnokot emeltünk. Egyik fele porszóró lett, amelyben teljes körűen felújítottuk, modernizáltuk a porszóró berendezésünket, illetve nanotechnológiás felület-előkészítési technológiát alakítottunk ki. A csarnok másik fele szerelde, amelyben abszolút kulturált körülmények melletti folyamatos munkavégzéshez teremtettünk lehetőséget. Amire csak lehetett, eddig is pályáztunk, a technológiafejlesztési és az energiahatékonysági pályázatokra a továbbiakban is éberen figyelünk.

Igazgató úr higgadt szavaiban akkor érezni némi izzást, büszkeséget talán, amikor a szakoktatásban vállalt szerepükről beszél. Ugyanis 2000-ben ebbe is belevágtak. Az első kilenc évben a dunaföldvári szakiskola szerkezeti lakatos tanulóinak gyakorlati képzését végezték. Azóta hegesztő képzéssel bővült a paletta, és már a dunaújvárosi, a kalocsai és a paksi szakképző intézményekből is fogadnak diákokat.

 

varadimetal2_450

 

– Több száz fiatalnak adtunk idáig szakmunkás bizonyítványt. Magam részéről igen-igen nagy dolognak tartom ezt, a szakmunkásképzésnek ebben az ínséges időszakában. Ebbéli tevékenységünket a Tolna megyei Iparkamara kitüntetéssel honorálta. Az idén alapított díjat mi vehettük át elsőként. Ez azt is mutatja, hogy Tolna megyében mi vagyunk a legnagyobb képző hely. Idén a tanulóink létszáma meghaladja a 40 főt. Többségük képzése Dunaföldváron történik, ahol színvonalas tanműhelyt alakítottunk ki, de a dunapataji bázison is van 3-4 gyerekünk. Problémákkal ezen a területen is szembesülünk. Alapvető gond, hogy az elméleti képzésben nem kap kellő hangsúlyt a műszaki tárgyak oktatása, ami országos jelenség. Képzett szaktanárok kellenének, akiket meg kellene fizetni. Ha ezt az ország nem teszi meg, továbbra is elkerülik a pályát, marad a rossz irányú szakképzés.

Sem vezetőként, sem magánemberként Váradi Gábor nem bízza a dolgokat a véletlenre. A cég jövőjére is utalhat a tény, hogy tíz unokája közül az egyik fiú unoka évek óta a nagyapa mellett tölti a nyarakat. Most épp Patajon fogja megtanulni a rozsdamentes hegesztés alapvetéseit.

– Próbálom őt úgy irányítani, hogy előbb kapjon információkat a szakma alapjairól és majd utána képezze magát elméletileg. Sajnos, ez manapság ebben az országban igen gyakran fordítva működik.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás