Először mentek, rögtön dobogón végeztek

Neves történelemversenyen remekeltek a gimisek

2013.04.17 22:39   

Március 18-a és 22-e között rendezték a külügyi tárca támogatta „Régen volt? Hol is volt?” című történelmi vetélkedő középdöntőjét, amelyen létezése óta először jelentek meg kalocsai diákok. Az országos verseny régiós fordulójáig a Szent István Gimnázium kilencedikesei verekedték el magukat, és ugyan a végső összecsapáson, április közepén, a Külügyminisztériumban már nem lesznek ott, de méltán vagyunk büszkék rájuk annak tudatában, hogy a fiatal diákok még sosem szerepeltek ekkora volumenű megmérettetésen, és máris felfértek a dobogóra. Ez igen!

A „Régen volt? Hol is volt?” versenyt a külügy támogatásával hirdette meg a Holokauszt Emlékközpont, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola, illetve a Raoul Wallenberg Egyesület (a szervező intézmények névadójának tiszteletére, aki svéd diplomataként zsidók ezreit mentette meg a magyarországi deportálások idején, 1944-ben). A köztiszteletben álló személyiség életútja rejtélyes – még halálának időpontjában sem teljesen biztosak a szakértők, de második világháborús tevékenysége miatt méltán érdemelte ki, hogy még egy történelmi vetélkedővel is emléket állítsanak neki.

– Ez egy országos verseny, amelyen először teszt van, egy online forduló, majd be kell küldeni egy írásbeli dolgozatot, és aki ezeken túljut, mehet a regionális döntőbe – ismertette a szabályokat a gimisek felkészítője, dr. Magóné Tóth Gyöngyi. A pedagógus elmondása alapján ez a verseny – ahogy arra Wallenberg ismeretében okkal következtethettünk – elsősorban az embermentő tevékenységekre koncentrál, és ez nem kifejezetten képezi a történelemkönyvek törzsanyagát. A komoly versenyt ráadásul nehéz mezőnyben kellett megvívni.

– Az országban hét régió van, mindegyikből nyolc csapatot hívtak be, aztán a regionális döntőket majd’ egy héten keresztül rendezték. Mi a Dél-Alföldi régióhoz tartozunk, tehát Szegeden voltunk regionális döntőn, és elsősorban szegedi, valamint hódmezővásárhelyi gimnáziumok csapataival versenyeztünk. Végül sikerült elhoznunk a harmadik helyezést – mondta büszkén dr. Magóné. – Ezek a gyerekek 9. osztályosok, tehát először fordult elő velük középiskolában, hogy ilyen versenyre mehettek. Az ellenfelek pedig idősebbek is voltak, így elsősorban tapasztalatszerzés céljából mehettünk – tette hozzá.

A Maros Kitti, Kiss Maximilián, Török Ádám és Balatoni Marcell, kilencedik osztályos tanulókból álló csapat a Szent István Gimnázium színeiben ment Szegedre, és a minden tekintetben fontos verseny eredménye kiemelt dicséretre méltó, főleg a fővédnökök személyének ismeretében, hiszen Fónagy János parlamenti államtitkár mellett Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövetének neve fémjelezte. Gratulálunk!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás